hesabın var mı? giriş yap

  • bu firmanin fiyatlandirma politikasini, guncelleme politikasini, drm politikasini, sisteminize ek olarak yukledigi programciklarin sisteminizi ne hale getirdigini falan konusmayacagim, zaten bilenler biliyordur. ama olur da "abi kurtulmak istiyorum bunlardan ama nasil?" diyen olursa diye populer adobe programlarinin acik kaynak kodlu (bkz: open source) ve ucretsiz alternatiflerinden bazilarini listeleyecegim ki belki onlari kullanmaya baslarsiniz. bilenler elbette coktur ama bilmeyenlerin isine yarayabilir belki bu entry.

    1- adobe illustrator alternatifi: inkscape

    vector tabanli tasarim, flat design, logo, icon, avatar vesaire tasarlamak icin kullanilan illustrator'in acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifi inkscape ile ayni isleri fazlasiyla yeterli araclarla kolayca yapabilirsiniz. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    https://inkscape.org/
    https://inkscape.org/release/inkscape-1.0/

    2- adobe lightroom alternatifleri: rawtherapee, darktable, lightzone

    raw resim dosyalarini islemek icin ozellikle fotografcilarin ragbet ettigi lightroom programinin acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifleri de ayni islemleri rahatlikla yapabiliyor. bunlarin icinde darktable daha cok ragbet gorse de rawtherapee ve lightzone da kullanim rahatligiyla iyi birer tercih. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    rawtherapee: http://rawtherapee.com/

    darktable: http://www.darktable.org/
    http://www.darktable.org/install/#windows

    lightzone: http://www.lightzoneproject.org/

    3- adobe indesign alternatifi: scribus

    tipki quark xpress gibi masaustu yayincilik, gazete/dergi/brosur tasarimi, matbaacilikta basili dokuman tasarimi icin kullanilan indesign'in acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifi olan scribus'da da tum bu islerinizi yapabilirsiniz. basit arayuzu ile kullanimi son derece kolaydir. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    https://www.scribus.net/
    https://www.scribus.net/downloads/stable-branch/

    4- adobe audition alternatifleri: audacity, ocenaudio

    ses dosyalari duzenlemek, temizlemek, efekt eklemek, muzik dosyasi hazirlamak gibi amaclar icin kullanilan audition programinin acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifi audacity de ayni islemleri ve cok daha fazlasini yapabiliyor. standart halinde arayuzu biraz antika gozuktugu icin moraliniz bozulmasin, ucretsiz kutuphanesinde binlerce efekt vesaire gelmesi bile yeterli. yine bir diger alternatif olan ocenaudio da hem daha albenili ve kullanimi kolay arayuzuyle hem de basit kullanimiyla iyi bir alternatif. yalniz ocenaudio bir universite ekibi tarafindan gelistirilse de acik kaynak kodlu olup olmadigi biraz muglak bir konu. yine de cok iyi bir alternatif. iki program da kullanicilarinin gonullu hazirladigi kutuphanelere sahiptir. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    audacity: https://www.audacityteam.org/
    https://www.audacityteam.org/download/

    ocenaudio: https://www.ocenaudio.com/
    https://www.ocenaudio.com/download

    5- adobe character creator alternatifi: makehuman

    oyunlar ve animasyonlarda kullanilmak uzere kolay 3d karakter modeli yaratim ve rig'leme icin kullanilan character creator'un acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifi makehuman da slider'lar araciligiyla kolay 3d insan karakter modellemeleri yapmak icin son derece kullanisli bir program. ayrica sitesinde pek cok hazir kiyafet/sac modeli/pupil/ayakkabi/hareket pozlari kutuphanesi mevcut. son derece kolay kullanilan makehuman'da slider'lar araciligiyla (yani saga sola kaydirma yaparak) yapacaginiz modelleri yuksek polygon, dusuk polygon, animasyon icin otomatik rig'lenmis, oyun icin otomatik riglenmis sekilde direkt export edebiliyorsunuz. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    http://www.makehumancommunity.org/
    http://www.makehumancommunity.org/…t/downloads.html

    6- adobe character animator alternatifleri: synfig, dragonbones

    animasyonlar, tanitimlar, oyunlar icin 2d karakter tasarim ve animasyon programi olan character animator'un acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifleri olan synfig ve dragonbones benzer islevleri rahatlikla yerine getirebiliyorlar. dragonbones ozellikle bone structure konusunda one cikarken synfig komple bir cozum olarak isleri kolaylastirmakta. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur. (eger synfig programini ana sitesinden indirirseniz indirmeden once fiyati 0 olarak girin o zaman indirme linki aciliyor, ya da ikinci linkten direkt indirin)

    synfig: https://www.synfig.org/
    https://www.fosshub.com/synfig.html

    dragonbones: https://dragonbones.github.io/en/index.html

    7- adobe photoshop alternatifleri: krita, gimp

    bitmap temelli grafik tasarim icin en bilinen program olan photoshop'in acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifleri olan krita ve gimp de en az ps kadar basarili. zaten ps'i gelistiren ekipten ayrilan yaraticilarinin bu projelerde parmagi var. ps'e ait fircalari, sablonlari ve benzeri eklentileri sorunsuzca bu programlara da yukleyebiliyorsunuz. yani calisma araclarinizdan hicbirsey eksilmiyor. gimp'in kullanimi hizli ve hafif oldugu icin tercih edilirken krita ise gelismis arayuzu ve kullanici dostu araclariyla on plana cikiyor. ayrica krita corel painter'in isleri de yapmaya yaramaktadir. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    krita: https://krita.org/en
    https://krita.org/en/download/krita-desktop/

    gimp: https://www.gimp.org/
    https://www.gimp.org/downloads

    8- adobe premiere alternatifleri: openshot, shotcut

    dunya capinda video duzenleme (editing) icin cokca tercih edilen premiere programinin alternatifleri olan acik kaynak kodlu ve ucretsiz openshot ve shotcut da video kurgu islerini kolaylastirmak icin son derece kullanisli programlar. temiz ve anlasilir arayuzleri ve cok hizli/hafif calismalariyla dusuk sistemi olanlarin da kolaylikla video editing isleri yapmasini sagliyorlar. ayrica kullanicilar tarafindan olusturulmus cok genis bir efekt/filtre kutuphaneleri mevcut. premiere'deki calisma dosyalariniz ve araclarinizi kayipsiz olarak aktarabiliyorsunuz. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    openshot: https://www.openshot.org/tr
    https://www.openshot.org/tr/download

    shotcut: https://shotcut.org/
    https://shotcut.org/download/

    9- adobe after effects alternatifi: natron

    ozellikle video/filmlere gorsel efekt eklemek ve motion graphics icin tercih edilen, ayrica katmanli efekt islemleri icin dunya capinda kullanilan after effects'in acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifi olan natron da ayni islemleri cok daha hizli sekilde yapabiliyor. after effects'deki calisma dosyalarinizi, efekt paketlerinizi ve araclarinizi sorunsuz sekilde natron'a aktarabiliyorsunuz. natron ayrica nuke programinin yaptigi isleri de yapabiliyor. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    https://natrongithub.github.io/

    10- adobe flash professional alternatifleri: synfig, dragonbones

    artik pek kullanilmasa da 2d animasyon, hareketli reklam ve motion graphics icin hala kullananlarin oldugu flash'in acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifleri olan synfig ve dragonbones da kapsamli 2d animasyon ve hareketli goruntu islerini halledebiliyor. kullanim acisindan flash'den cok daha kolay arayuzleri ve is yuku azaltici araclariyla tam anlamiyla flash'ten daha basarili olduklari soylenebilir. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    synfig: https://www.synfig.org/
    https://www.fosshub.com/synfig.html

    dragonbones: https://dragonbones.github.io/en/index.html

    --------

    bu programlardan birini kullandiginizda standart hallerinde eksik olan efekt/filtre/firca vesaire varsa hemen soylenmeye baslamadan sitelerine ve kullanici gruplarina bakin cok sayida kutuphane goreceksiniz. oradan istediginizi indirip programinizi genisletebilirsiniz. acik kaynak kodun guzelligi buradadir. ayrica adobe programlarindan da bu tarz araclari direkt bu programlara import edip kullanabilirsiniz.

    "adobe varken niye bunlari kullanayim ki?" diyorsaniz. adobe o programlari siz hemenindirmezsenallahbelaniversin.com gibi sitelerden ucretsiz indiresiniz diye uretmiyor. ishanlarinin ikinci katlarindaki depolardaki kutularda poset icinde karanlik tipler tarafindan size son vizyon filmlerle birlikte satilsin diye de uretilmiyor. lisans ucretlerine bir bakin anlarsiniz ne dedigimi. korsan kullanmaktansa acik kaynak kodlu alternatifleri kullanmaya elinizi alistirmak isinizi kolaylastirir. ayrica eger bu programlari kullanip begenirseniz gelistiricilerine bir kahve/bira parasi bagista bulunarak cok hayirli bir is de yapmis olursunuz.

    ayrica bu tarz acik kaynak kodlu ucretsiz yazilimlarin hepsi cogu linux dagitimda kurulumdan itibaren mevcuttur. eger bilgisayariniza linux'u kalici olarak kurmak istemezseniz live cd/live dvd/live usb versiyonlarini kullanabilirsiniz. bu sayede hard disk'inize dokunmadan full kapsamli bir isletim sisteminiz olur. hatta entry'yi bitirmeden gorsel tasarimcilar icin en iyi birkac linux dagitiminin link'ini vereyim. bu dagitimlarin icinde yukaridaki programlar hazir gelmektedir, gelmeyenleri ise paket yoneticisinden bir tikla indirebilirsiniz;

    ubuntu studio:
    https://ubuntustudio.org/

    fedora design suite:
    https://labs.fedoraproject.org/en/design-suite/
    https://labs.fedoraproject.org/…download/index.html

    apodio:
    http://www.apodio.org/doku.php
    https://sourceforge.net/…o12-beta0.4.1.iso/download

    linux kullanin, linux kullanip ozgurlesin. biz badanacilar ve fayanscilar odasi uyeleri olarak linux kullaniyoruz, size de oneririz.

  • jandarma tarafından gerçekleştirilmiştir ve jandarma %100 haklıdır. jandarma kontrol yapıyor, bu araç geliyor ve bir anda kaçmaya başlıyor. jandarma da haliyle terörist vs. sanacak ve aracı durdurmak adına ateş açacak. yapılacak en doğal şeyi yapmış. keşke kimse ölmese, hele ki çocuklar hiç ölmese ama burada da maalesef bu istenmeyen olay yaşanmış. mermi sekmiş.
    edit: jandarma lastiklere ateş etmiş. eğer aracı tarasaydı şoför ve yanındaki insan kaçakçısı da ölürdü. hatta 16-17 kişiden sadece bir kişi ölmezdi. çocuğun ölmesine çok üzüldüm. jandarmanın kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum. başka bir ülkeye kaçak yollardan giren insanların da birçok riski göze almış olması gerekir zira işlenen çok büyük bir suç.

  • çok az kişi sonunda evlenip evlenmediğinizi anlayabilir, bir çokları için de evliliğiniz önemi olmayan bir ayrıntı olur.

  • eğer yanlış anımsamıyorsam yıllardan 1995. parlak bir ilkokul sürecinin ardından ortaokul serüvenine adım atmışım. fakat bulunduğumuz kasabada ortaokul yok ve bu nedenle okula parası aylık olarak ödenen bir minibüsle gidip geliyorum. gidiş-geliş nereden baksan 2 saat gibi bir zaman alıyor. yani okul epeyce uzak. ee okul süresine ulaşım süresini de ekleyince koskoca bir gün yapıyor. sabah çıkıp ta akşam evde olabiliyorum. içinde yetiştiğim ailemin kemikleşmiş bir harçlık kültürü hiç yoktu. günlük olarak her şey, annemin hazırladığı bir beslenme çantasından ibaretti. işte ben yine böyle bir günde o güzelim beslenme çantasını minibüste unutmuşum. kıpkırmızı domatesim, peynirim ve üstüne yumurta sarısı sürülüp kızartılmış ekmeğim uçtu gitti. okul her öğlen 1 saat yemek paydosu verir, yakın olanlar evlerine falan gider, karınlarını doyurur gelirlerdi. sınıf arkadaşlarımdan birinin evine gidip karnımı doyururum diye plan kuruyorum kafamdan; ama gel gör ki utancımdan kimseye ben de geliyim mi diyemedim. hayatta planlanan her şey uygulamaya dönüştürülemiyor ne yazık ki. hayatın gerçekleri çok farklı.

    okul yemek saatine girdi. giden gitti. ben de çarşıya çıktım. avare avare dolanıyorum sokaklarda. karnım da iyice acıkmaya başladı. çocuk bünyesi işte. cebimde de çok ufak bir madeni para var. belki 2 ya da 3 sakız falan alınabilir. o değerde bir para. gözümü karartıp nolursa olsun diyerek bir fırına girip parayı uzattım ve ekledim:

    - buna ne kadar ekmek olur abi?

    önce fırıncı dayı beni baştan aşağı bir süzdü ve"buna ekmek olmaz aslında; ama ben sana yarım ekmek veriyim" dedi. süper bir gelişme. uzattığım parayı da "koy onu cebine" diyerek almadı.

    siz şimdi o yarım ekmeği yiyip okula gittiğimi sanıyor olabilirsiniz; aslında benim de amacım buydu; ta ki okula giderken yol üstündeki dönerciyi görene kadar. olay bu ya dönerciye gidip yarım ekmeğimi göstererek "bu kadar param var. acaba ekmeğimin arasına sade kıvırcık koyar mısın" diye sordum. adam güldü "olur tabii" dedi. ne güzel iş lan. işin ilginç yanı bu da bozukluğumu almadı. "para istemez" dedi.

    evet kepaze bir durum. resmen dilencilik yapmış gibi olmuşum ey sözlük. ama ben bu süreçte hep samimiydim. hep paramla bir şeyler yapmaya çalıştım. eee adamlar almadıysa benim suçum mu?