• bayram günleri falan süper dolu olan ve insanların ayakta seyahat ettiği tren.
  • "ah bu ba$ligi onceden okuyaydim da binmez olaydim" nidalarina gark etmi$ dengesiz kaloriferi ve 5 saatlik yolculugunuz boyunca ayakta size bakan belediye otobusu formatindaki yolculariyla goz doldurmu$ "bir daha trene binersem iki olsun" mottosunu yaratmi$ son tercih olmasi gereken tren modeli..

    ayaktaki binlerce yolcunun sebebi de numarasiz adiyla verilen biletler icin yeterince vagon ayrilmadigi halde "yer var" diye sunulmasidir. bunun di$inda surekli abuk subuk istasyonlarda durdugu icin ekspres sifatini nasil aldigini henuz bilemiyoruz.. en yava$ ilerleyen trenlerden biri kabul edilebilir..
  • numarasız biletler yetmiyormuş gibi, demiryollarının bilgisayarlarının çöktüğü gerekçesiyle bir aylık seferin çoğu biletlerinin çift satıldığı, parasıyla rezil olmak tabirinin anlamının bir daha tecrübe edildiği tren

    neredeyse son vagonu haydarpaşadan çıkmadan söğütlüçeşmede tekrar duran tren. biraz da bu nedenle olsa gerek, eskişehirde boğaziçi ekspresinden bir saat önce hareket edip haydarpaşaya şanslıysanız aynı vakitte, fakat genelde rötarlı varan tren

    ha, bir de, bir kere rötar yapınca yolda yük trenlerine bile yol verdirirler
  • ısrar ve hevesle tren nostaljisi yaşamak isteyen bünyeleri konseptten şiddetle nefret ettiren trendir bu. genelde binilmeden önce hakkında fikir sahibi olunmayan, herhangi normal bir tren sanılan ulaşım aracıdır. binildikten sonra öğrenilenler broşür haline getirilip yayınlanacak kadar standarttır: yol üstünde var olan her bir istasyonda durur, karşılaştığı her trene mutlaka yol verir, karşılaşmasa bile saatlerce durup bekler, vagonlar külüstür, tren pis, lokanta içler acısıdır, şanslıysanız bonus olarak raydan çıkma heyecanı yaşatır*.
  • eskinin süper modern manyak hızlı mavi trenlerinden ist-ankara hattında çalışanı. istanbul-eskişehir-ankara hattında çalışan daha ucuz bir tren olan doğu ekspresi ist-eskişehir arasını (öğr 4.400 bin tl) 6.5 saatte, boğaziçi ekspresi ise (öğr 6.900 bin tl) 6 saatte alır, yarım saat için 2.5 milyon fark vermeye değmeyeceğinden, ki 2.5 milyon bütün ücret olan 4.4 milyonun yarısından çoktur, tercih edilmemelidir.
  • istanbul ankara yolu esnasinda bir resat nuri-anadolu notlari bir yakup kadri-yaban havasi yasamak isteyenler icin sabah dokuzda binilmesi ve hemen yemekli vagona gecip cay icilmesi gereken tren...(ara: *ekspresi)
  • istanbul dan ankaraya saat 13.30'da hareket eden yolculugu 9 saat suren ve yolda bir yerlerde kendisinden 1 saat gec kalkmis olan cumhuriyet ekspresi tarafindan gecilen tren, sarsintisi, gurultusu ve pisligiyle insani canindan bezdiren eski, külüstür vagonlarla sefer yapan, yol boyunca tam 30 istasyonda duran, bu istasyonlardan millete numarasiz bilet satildigi icin numarali bilete sahip yolculara dahi surekli yerlerini kaptirma stresini yasatan, butun bu olumsuz ozelliklerine ragmen ayni istikamette calisan super luks gunduz trenleri olan baskent ekspresi ve cumhuriyet ekspresine gore atla deve bir fiyat avantaji saglamayan (en son 17.5 milyon baskent ve cumhuriyet 17.5 milyon iken bogazici 14 milyondu), benim gibi tren manyaklari disinda kimsenin binmemesi gereken tren. bu hatta ucuza yolculuk yapmak isteyenlere su an numaralıda 8 milyon 900 bine goturen dogu ekspresini tavsiye ederim, hicbir eksigi de yok. sadece istanbul-ankara yolcusuna ayrılan kontenjan sınırlı olduğu için doğu'da, numaralı bulma ihtimalinizin az olması gibi bir sorun var, ama bulursanız hiç düşünmeyin.
  • son iki ve üç vagonunun (açık mavi-kırmızı-beyaz boyalı olanlar) tvs2000 vagonlar yokken fatih ekspresi'nde kullanıldığını öğrendiğim tren. bu vagonların içide ahşap kaplamalarıyla gayet şıktır.
  • bazen baglanan mavi-kirmizi-beyaz boyali vagonlarinda tabanda izgara seklinde kalorifer olmayan, isitmanin pencere iclerindeki izgaralardan sicak hava uflenerek gerceklestirildigi tren. ayrica, gecen yaz bir izmit-ankara seyahati yapmistim da enistem benle dalga gecmisti: "yani sen izmit'den ankara'ya 7.5 saatte giden araca binip uzerine bir de para mi veriyorsun? adamlarin sana para vermesi lazim sereflendirdigin icin" diye. boyledir.
  • bana hayatımın en rezil tren yolculuğunu yaşatan tren. numarasız bilet satışına rağmen görebildiğim kadarıyla numarasızlara ayrılmış bir vagon yok ve bu numarasız yolcuları numaralı kısımlarda yer bulmaya itiyor. siz de eğer yanlışlıkla tuvalete ya da restorana falan giderseniz geri döndüğünüzde koltuğunuzu dolu buluyorsunuz. "bebeğim var nolur yer verin" diye yalvaran kadınlar ve kafalarına göre "bana bay yanı bileti kesmişler, çantanızı oraya koydum, oraya oturun" diyenler de cabası... bir de viyakayan bebekleri ve bunakları da unutmayalım (tabi viyaklama başka herhangi bir trende de olabilirdi, ama yine de en kötü tren yolculuğumu oluşturan unsurlar arasındaydı). bu arada bu durum yani numaralı-numarasız tartışması tren haydarpaşa-ankara seferini yaparken yaşanıyor, ankara-haydarpaşa seferi oldukça rahat, sefer saatlerinden dolayı herhalde (haydarpaşa'dan ankara'ya giden tren izmit ve adapazarı'nın istasyonu olan arifiye'den 16-17 gibi geçiyor ve bu istasyonlardan genelde köyünün il merkezi konumundaki izmit veya adapazarı'na alışveriş yapmaya gelmiş, köylerine geri dönüş saati gelmiş numarasız yolcular biniyor; ankara'dan haydarpaşa'ya giden seferde ise ne saat köyden alışverişe gidiş saati ne de il merkezinden köye dönüş saati olmadığından daha rahat oluyor).
hesabın var mı? giriş yap