• gelirin şahsiliği ilkesi gereği uygulanmaktadır.

    kurum kazancı üzerinden hesaplanan yıllık %20 * kurumlar vergisi tüzel kişiliğe ait olup dağıtılabilir net karın tespitinde yasal yedeklerle birlikte düşürülerek dağıtılabilir. yani konunun özetinde kurumun kazancı ile şahısların kazancını birbirinden ayırıyor.

    hukukumuzda tüzel kişi kavramı mevcuttur. şirketin ayrı bir kişiliği vardır ve ortaklarından bağımsızdır. kurum, kazancını sağlayıp vergisini ödeyip yasal yedeklerini ayırdıktan sonra karını dağıtabilir. dağıtılan kar artık şahıslarındır yani gerçek kişilerin.

    işte bu noktada türk vergi sistemindeki gelirin şahsiliği giriyor devreye. ilk kazanç tüzel kişiliğindi, vergilendirildi. şimdiki kazanç gerçek kişinin kazancı ve vergilendirilmek zorunda.

    esasında işin özünde her konuda olduğu gibi bu konuda suistimal edilecek noktalar olduğundan dolayı sistem bu şekilde işliyor. her şeyden önce gelirin şahsiliği ilkesi olmasaydı ne gibi suistimal unsurları olurdu bunu ayrıca düşünmek ve tartışmak gerekirdi.
  • bir şekilde bu vergi mevzusu dünyadan silinip gidecek ha ne zaman olacak onun için bir şey demek saçma.

    bal gibi mükerrer vergilendirme yapılıyor. kurumlar vergisinin üzerine gelir vergisini de kesiyor ve temettü kuşa dönüyor.

    daha iyi anlamak için;

    1000 tl temettünüz var diyelim. önce %22 kurumlar vergisi alınıyor. yani 220 tl bu şekilde gidiyor. üzerine %15 de gelir vergisi kesintisi geliyor bu da 117 tl ediyor (1000-220= 780 tl'nin %15'i).

    elde ne kaldı: 780-117=663 tl.

    gel de yatırım yap. 1000 tl 663 tl ye düştü.

    biri de gitmiş abd ile kıyaslamış. abd'nin yatırıma ihtiyacı mı var kardeş ya. nasıl bir karşılaştırmadır bu. ne yiyip ne içiyorsunuz da bu yorumlarla geliyorsunuz merak konusu gerçekten.
  • saçmalık gibi görünür ama bir nevi kılıfına uydurmadır. devletin uygulamak istediği gelir vergisi oranı türkiye'de %27-35'dir. temettüden vergi almıyorum dediği anda kurumlar vergisi oranını %27-35 bandına günceller. ancak bu durumda yabancı yatırımlar da olumsuz etkilenir. mevcut düzenleme ile vergiyi farklı kişilerden farklı aşamalarda farklı şekillerde toplar. yani daha etkin bir yönetim modelidir. kar payı vergi iadesi diye bir şey vardır mesela. ayrıca şirket gelirlerini yeni yatırımlara/finansmana yönlendirmeyi de teşvik etmiş olur.
  • saçmalık falan değildir, şirket hissesi bir maldır, temettü de onun geliridir. dolayısıyla gelir vergisine tabidir. hisse alım satımı ise farklı bir konudur.

    tanım: yatarak para kazanmaya alışmış bazı götlerin işine gelmediği için saçmalık adını verdiği ama aslında saçmalık olmayan şey

    edit: hissenin mal sayıldığını bilmeyen paradan para kazanmaya ve göt büyütmeye alışmış angutlarca eleştirilmenin dayanılmaz hafifliği. insanların asalakları bunlar dünyaya hiç bir faydaları olmadan bir şekilde elde ettikleri para ile hiç bir mal veye hizmet üretmeden kan emen asalaklar.
  • dipnot: usa de de temettunuz vergilendirilir. eger 15% ve altindaki bir vergi dilimindeyseniz, qualified vs non-qualified kiyasina gore vergi vermeyebilirsiniz. (qualified lar temettu uzerinden vergi odemiyor)
  • "o zaman benden niye gelir vergisi alıyor, şirketim zaten kurumlar vergisini ödüyor" diye kombo yapılacak sorudur.
  • abi dur biraz önce ötv halledelim. lütfen. rica ediyorum. üründen daha fazla ödüyoruz.
  • yüz küsür vergi diliminden biri işte.. hangisi mantıklı ki? verginin vergisi alındığı bir döneme denk geldik. deli dumrula rahmet..
hesabın var mı? giriş yap