• shirley bassey'in aynı adlı bond filminde yeralan şarkısı.

    goldfinger, he's the man, the man with the midas touch
    a spider's touch
    such a cold finger beckons you to enter his web of sin
    but don't go in

    golden words he will pour in your ear
    but his lies can't disguise what you fear
    for a golden girl knows when he's kissed her
    it's the kiss of death from mister...

    goldfinger, pretty girl, beware of this heart of gold
    this heart is cold

    golden words he will pour in your ear
    but his lies can't disguise what you fear
    for a golden girl knows when he's kissed her
    it's the kiss of death from mister...

    goldfinger, pretty girl, beware of this heart of gold
    this heart is cold
    he loves only gold
    only gold
    he loves gold
    he loves only gold
    only gold
    he loves gold!!!!!!
  • döneminin sosyal dramını süper sergilediğini düşündüğüm bond filmi. yani dünya öyle bir dünya ki ha zengin olmuşsun ha fakir, hayatının pek bir tadı zevki yok. koskoca milyonersin, miami beach diye gittiğin yer mavi beyaz brandalı ve tahta şezlonglu halk plajı.bizim kıytırık plajlardan bir farkı pek yok bir eksiği dolmayla tavla. sana da beton bir binanın önünde tek bacağı eğri tahta masada arkadaşınla pişpirik oynamak kalıyor. atıyorsun kağıtları ne yapacan para var hayat yok, sıkıntıdan manitana üç kuruşluk oyunu dürbünle gözletiyorsun da arkadaşını kekliyorsun oyunu süper bilirim diye. film bize ne söylemek istiyor o zaman? haaa, anlıyoruz ki zor yıllar geçirmiş insanlık, bir de işte süleymana bile kalmamış bu dünya, pişpirik oynayan goldfinger'a mı kalacak. hiç.
  • from russia with lovedan sora thunderballdan once 1964 yilinda cekilen ucuncu bond filmi. bicoguna gore bond serisinin en iyisi. efekt ve ses dalinda 1965 akademi odulunun de sahibi. aston martinin koltugunda edinburghun gururu sean connery karsisinda ise kotu adam auric goldfinger ki kendisi boyle hafif kel, dombili, alman aksanli bi arkadas ama aldanmayin sakin efendim. bu goldfinger'in dis goruntusuyle karizmasi arasindaki korelasyon kafadan eksi bir. neyse efendim film shirley bassey tarafindan seslendirilen su intro ile acilir: http://youtube.com/…ftxesxrpte&mode=related&search=

    konuya gecelim. altina zaafi olan bizim goldfinger dunya altin rezervlerinin bi kismini satin aldiktan sora havadan bes tane afedersiniz tas gibi bayan pilotun kullandigi pirpirli ucaklarla yaydirdigi 3 saniyede ben diyim 500 siz diyin 1000 feet asagi inebilip hemen etkisini gosterip koca kolorduyu bayiltabilen sinir gazi sayesinde fort knoxu soyup dunya altin fiyatlarina tavan yaptirmak amacindadir*. ancaak bu fantastik plan yardimcilarinin buyuk cogunlugu cinli oldugundan sekteye ugrar. neyse olsun.

    simdi buraya dikkat. filmin ortalarinda bond'u yakalayip masaya baglamis lazeri de tam bond'un apisarasina denk gelicek sekilde acmis goldginger tam meseleyi kokunden halletmek uzreyken su efsanevi diyalog yasanir:
    jb: do you expect me to talk?
    ag: noo mr. bond i expect you to diee (boyle alman aksaniyla hafif dalga gecerek)..
    buyrun hep beraber seyredelim:
    http://youtube.com/…1tmebd9338&mode=related&search=

    efendim odd job diye bi yardimcisi var goldfinger’in. bu eleman sofor olur, caddy olur, ayak islerine bakar, her ise kosar, yok odd job abi hucredeki mahkumu kaybettik buluver, yok odd job abi kiz ormana kacti yakaliyver, odd job abi zik oldu zuk oldu, gonul adamidir, gorev adamidir. 200 metre menzilli sapkasinin keskin kenarlari sayesinde yakin ve orta mesafede affetmez, indirir. gece gunduz dinlemez.

    ve tabi bond kizimiz pussy galoredan bahsetmeden gecmeyelim. kendisi ucak pilotudur*, hatta isbu entrynin yazari tarafindan daha evvel tas gibi seklinde betimlenmis pilot kizlara hocalik yapar. karakter gelisimi acisindan hala en basarili bond kizidir zannimca. casino royalein vesper lyndi kendisine bu acidan rakip olabilirse de pussy'nin kurnazligi kimsede yoktur..
  • james bond - you'll kill 60,000 people uselessly.
    auric goldfinger - hah. american motorists kill that many every two years.
    diyalogunun gectigi film.
  • unutulmaz repligi ile akillarda yer eder, en azindan benim aklimda eder:

    (bond glodfinger tarafindan yakalanmis, lazer ile ortadan ikiye bolunmek uzeredir)
    -do you expect me to talk?
    -no mr. bond, i expect you to die!

    ayni replik moby amcanin james bond theme inde de gecmektedir.
    film 1964 yilinda cekilmistir.
  • filmde zamanın izleri;

    *gps'in inanılmaz bir teknoloji olarak lanse edilmesi. haliyle bond'un aston martin'inin bu ekipmana sahip tek araba olması.

    *bretton woods sisteminin hala yerinde durması. yani doların direkt altın karşılığının olduğu zamanlar.

    daha neler neler bulunur ama gerek yok bence. en iyi bond filmi diyorum ve susuyorum.

    ilgilileri için;

    (bkz: james bond/@deliogul)
  • --- spoiler ---

    bu filmle ilgili pek bilinmeyen bazı detaylar ise şöyledir; öncelikle bu film, ilk 2 filmin beklenenin üzerinde başarısının ardından tam bir ticari ürün mantığıyla hazırlanmış ve filmde kullanılan bazı ürünler de filmle aynı dönemde piyasaya sürülmüştür. örnek vermek gerekirse, filmde bond'un kullandığı ve bayağı fiyakalı gözüken aston martin db5 modeli arabanın oyuncakları da filmle beraber piyasaya sürülerek, 1964 yılının en çok satan oyuncağı haline gelmiştir. yine filmin en çok dikkat çeken unsurlarından olan altına bulanmış kadın figürü (shirley eaton canlandırıyor), o sene life dergisinin kapak fotoğrafı dahi olmuştur. ayrıca filmle aynı adı taşıyan ana soundtrack parçası dışında, filmde çalan john barry'nin into miami şarkısı da bayağı keyiflidir. son olarak filmdeki unutulmaz lazer sahnesi için; https://www.youtube.com/watch?v=doqwke0lggw

    --- spoiler ---
  • "ilk karsilasma olagandir, ikincisi tesaduftur, ucuncusunde kotu niyet vardir." cumlesinin sahibi, james bondun dusmani. tam ismi auric goldfinger. onadi olan auric suradan gelmektedir, (au) altin elementinin semboludur, (ric) ise "rich" yani ingilizcedeki zengin kelimesinden gelir. gert frobe isimli alman aktor tarafindan 1964 yilinda canlandirilmistir, fakat ian flemingin ayni adli kitabi 1959 yilinda basilmistir.
    (bkz: coldfinger)
    (bkz: butterfinger)
  • sonunda 'james bond is going to return in thunderball' yazan film.
  • önceki iki filme oranla daha az aksiyon içeren bond filmidir. bu üç filmden en yavaş tempolu olanı. james bond'un da pasif olduğu filmdir aynı zamanda. tabi ki daniel craig bond'larındaki kadar bir aksiyon beklemiyorum, neticede 60'larda çekilmiş goldfinger. ama bu denli durağan olduğunu düşünmemiştim. örneğin bir golf sekansı var ki süre olarak 20 dakikayı buluyor herhalde. temposu oldukça düşük, bir kaç aksiyon olmasa neredeyse aksiyonsuz bir film olacakmış. bunların üstüne kısa bir süre sonra bond'un gerçek kimliğinin ortaya çıkıp düşmanlarca alıkonulması ve finale dek pasif kalması şaşırttı. gerçi dr. no'da da esir düşüyor ve finalde düşmanın elinden kurtulup onların planını bozuyordu. fakat burada dr. no'dakinden daha pasif bir durumda. bunlara rağmen sıkıcı bir film değil. sıkmadan izlettirdi kendisini. neyse ki bond esprili halinden hiçbir şey kaybetmemiş. sözün özü yavaş tempolu olmasına rağmen izlenir. son kertede o silahlı çatışma sekansları da pek kötü çekilmiş yahu.
hesabın var mı? giriş yap