• tevrat ve incilde bahsedilen bir peygamber.. tevrata gore hanok tufan oncesi doneme ait atalardan biridir. goklere yukselmiş ve elohimle konusmustur. kendisinin ayrıca bir de kitabı vardır.
  • korelilerin geleneksel evleri için kullanılan isimdir.

    kore mimarisi, evin pozisyonu belirlenirken binanın çevresi ile uyumunu, inşa edileceği alanı ve mevsimleri göz önüne alır. binanın iç dizaynı da aynı şekilde planlanır. baesanimsu adı verilen prensip, ideal evin arkasında bir dağ önünde bir nehir gerektirir. soğuk mevsimlerde rahat etmek için evin yerden ısıtmalı olması (ondol) , sıcak mevsimlerde evin serin kalması için ön tarafında geniş bir verenda (daecheong) olması gerekmektedir.

    evler bölgelere göre değişiklik gösterirler. soğuk kuzey bölgelerinde, sıcağı içeride tutabilmek için kapalı kare şeklinde inşa edilirler. iç bölgelerde evler "l" şeklindedir. güney bölgelerinde ise, "i" görüntüsündedirler. evler ayrıca sosyal statü ve konuma göre de sınıflandırılabilir.

    geleneksel kore evlerinde kullanılan ısıtma ve soğutma sistemleri, doğayla barışıktır. ev tabanında dolaşan borular sayesinde ev ısıtılırken, tahta malzeme sayesinde yazın fazla sıcak tutmamaktadır. yüzyıllar evvel keşfedilen bu teknik o kadar başarılı olmuştur ki bugün hala evlerde kullanılmaktadır. camlar ve kapılar, korenin geleneksel kağıdı hanji ile kaplanmaktadır. kağıt, fasulye yağı ile cilalanarak su geçirmez hale getirilmektedir. böylece ev güzel görünürken bir yandan da içeri hava girebilmektedir.
  • hanok'un gizemleri ve baruh'un kıyameti adı ile moskova tarih müzesindeki metnin orjinalinden çevirisi tükçeye cbn yayıncılık tarafından yapılmış kitabı mevcuttur.
  • henoh* (hanok): hermetik gelenekteki mitolojik bir kişilik. eski ahit'te yer alan ve nuh'un atası olduğu belirtilen henoh'un idris'le özdeş olduğu söylenmektedir.

    ama melkisedek bazı yerlerde* hanok'la özdeşleştirildiğinden hanok'un hızır olma olasılığı da belirir. hızır da astrolojide hermes yani ikizler burcuna denk sayılıyor.

    [ateş dağı temasıyla hanok'un kitabı'nda da karşılaşmaktayız. hanok, meleklerin ceza yerinde "sanki ateşle yanan ve büyük dağlar gibi" zincirlenmiş yedi yıldız görür. aslında yedi yıldız, yedi büyük babil tanrısıdır* ama hanok'un aydınlanması sırasında yedi hükümdar, "bu dünyanın" yöneticileri, cezaya çarptırılan günahkar melekler olmuştur. bu tehditkar temanın aksine sina dağı'nda yehova'nın gösterdiği mucizelere göndermeler vardır.] carl gustav jung - rüyalar

    (bkz: hanok kitabı)
    (bkz: henok goitom)
    (bkz: enki), enoch, idris
  • bulunduğu çevre ile etkileşim felsefesinin güncel sürdürülebilirlik kriterlerine uyumluluğu ile dikkat çeken geleneksel kore evine verilen ad.

    geleneksel mimari örnekleri zaten kullanılan yerel malzemeleri olsun, yapıldıkları dönemde alternatifi olmadığı için tamamlayıcı sistemleriyle olsun sürdürülebilir yapılardır fakat hanok evlerinin bir çeşit ruhu, inceliği var gibi gelmiştir hep bana.

    kore evlerini iklimsel açıdan özel kılan bazı elemanlara değinirsek;

    daechung; evin genellikle orta alanına konumlandırılan özgün, yarı açık mekandır. yaz aylarının çok sıcak ve nemli geçtiği bu ülkede insanlar (geleneksel yaşantıda) iş zamanları dışında vakitlerinin çoğunu iç mekanlarda geçirirler ve sıcaktan korunurlar. daechong'un ön cephesi, ön bahçeye doğru her zaman açıkken, arka kapılar yaz aylarında açılır. bu şekilde çift taraflı havalandırma ile temel konfor sağlanır.

    madang; ön cephe ile ilintili, beyaz sıva ile kaplanmış, ağaçsız avlu. ev için doğal aydınlatma sağladığı gibi, güneş ışınlarını yansıtarak, yaz aylarında termal konfor sağlar. madang ve derin çatı saçakları sayesinde yaz aylarında gün ışığı evin içine doğrudan girmez ve ideal aydınlatma sağlanır.

    benim en çok sevdiğim özelliği ise "bunhapmun" denilen duvar ve pencere elemanlarıdır. nedeni ise bu duvarların gerektiğinde tavana asılarak kaldırılabilmesi, bazı mevsimlerde evin dışarıya belli bölgelerinde tamamen açılabilmesine imkan verebilmesi ve pencere görevi görebilmesidir. bu şekilde evin iç düzeninde de değişiklik yapılabilir, odalar gerektiğinde birleştirilebilir ki bu da bir binayı sürdürülebilir olarak tanımlamamıza olanak sağlayan "uyarlanabilirlik" kriterine güzel bir örnektir. bu özelliği sayesinde mevsimlere göre uyumluluk da sağlanabilir.şahsi kanaatimce geleneksel türk evinde görülen, mevsime göre oturulan katı değiştirmekten daha iyi bir çözüm gibi görünmektedir.

    ayrıca daha önce de belirtildiği gibi bu evler alttan ısıtmalıdır. filmlerde görüp anne edasıyla "bu insanlar nasıl yerde yatıyorlar, iyi hasta olmuyorlarmış" diye düşünen yazar kişisinin de öğrendiğinde ufkunu iki katına çıkarmış bir bilgidir. sistem görseldeki gibi işler. mutfakla oda arasında kot farkı vardır ve ocaktan çıkan is bacaya gidene kadar zeminde dolaşarak odayı ısıtır. bilindiği gibi insan sağlığı açısından ayakları sıcak, üst bölgeyi ise serin tutmak makuldür. noktasal ısıtmada ısınan hava yükselerek bunun tersi bir durumu oluşturur.

    sonuç olarak son zamanlarda kore tarafından iyi reklamı yapılan ve güzel de olan kültürel bir değerdir.
  • aynı zamanda enok olarak da bilinir.

    (bkz: peygamber enok'un kitabı)
  • (bkz: #93498865)
  • severek dinlediğim türk metal grubu.
  • tevrat da iki tane hanok vardır. ilki hz adem'in oğlu kayin (kabil) in oğludur. bu hanok irat ın babasıdır.

    diğeri ise nuh un dedesinin babasıdır.
    ilginç birşekilde tevrat daki ilk insanlar ortalama 800-900 yaşına kadar yaşadığı belirtilirken hanok 365 yaşında ölür. ayrıca bu kısımda vurgulanan tek isimdir.

    hanok'un tanrı yolunda yürüdüğü ve sonradan ortadan kaybolduğu çünkü tanrı onu yanına aldığı belirtilir.

    diğer isimlerde böyle bir bilgi verilmemesi ilginçtir.
hesabın var mı? giriş yap