• iletken tel sarımlı bir bobin (solenoid) alıp içine bir miknatıs parçası sokup çıkarırsak daha önce var olmayan bir manyetik alan birden varlığını belli eder. sakin bir durumdayken, solenoid, çevresinde bir manyetik alan doğmasından 'taciz' olmuştur. bu 'taciz'den hoşnut kalmayan solenoid, tıpkı bir hayvanın egemenlik alanına müdahale olunca tepki göstermesi gibi, mıknatısın hareketine karşı tepki gösterecektir. ne yapacaktır? mıknatısın var ettiği manyetik alanı yok etmek üzere reaksiyon gösterecektir. ters yönde bir manyetik alan yaratarak solenoid 'karşı' koyar. o 'yabancı' miknatısın müdahalesinin yarattığı manyetik alana karşılık manyetik alan yaratacak bir elektrik akımı üretir. işte hiç yoktan üretilen bu akıma endüklenmiş akım deniyor ki endüksiyon bobini bu işi yapar!
  • olayı anlamak için veya görsel hale getirerek zihne yerleştirmek için, kanunu yapılan bir deneyle anlatmak isterim:

    3-4 cm çapında, 1 mt uzunluğunda bir boru ve boru boyunca 1 mm'lik bir yarık düşünelim. böylece borunun içini de görebileceğiz.

    şimdi elimizde, bir tahta tıpa, bi metal bilye ve bir mıknatıs olsun.
    en üstten bırakalım, cisimlerin, borunun içinden süzülüp, en alta düşmesi süresini analiz edelim.

    şimdi biliyorsunuz, mgh=1/2(mv2) şeklinde ispatının yapıldığı üzere, aynı şartlardaki iki cisim, kütlelerinden bağımsız olarak, (eşitliğin iki tarafındaki m'ler birbirini götürdüğü için, enerji dönüşümünde etkisiz bir faktor oluyor diye kısace hatırlarsak) aynı anda yere düşer.

    buna göre, metal bilye ile tıpa şeklinde bir tahta aynı anda yere iner.

    şimdi gelelim mıknatısa...

    mıknatısı koyuyoruz. ama süzüle süzüle, aheste aheste, yavaş iniyor. neden?
    bakır, normalde mıknatıstan etkilenen bir madde (manyetik madde) değil bunu biliyoruz. peki ne oldu da bakır boru, mıknatısı yavaşlatabildi ve diğer 2 madde ile aynı sürede aşağı süzülmesine engel oldu?

    cevabı bu kanundadır işte:

    iletken bir madde olan bakır, mıknatısın yarattığı manyetik alana zıt bir manyetik alan oluşturur ve mıknatısın inişine direnç gösterir. bu yüzden de mıknatıs, bakır borunun içinde çok yavaş süzülerek iner.

    benim de zamanında belgesel videosundan öğrendiğim şekli ile anlatma çalıştım, umarım işe yarar.
  • faraday amcanın buldugu, manyetik alandaki değişimlerin iletkenlerde akım akmasına sebep oldugudur. lenz amca bir iletken'in içerisinde endüklenen akımın, kendisini oluşturan manyetik alana zıt yönde bir alan oluşturacak şekilde akacağını dillendirmiş.
    özetle faraday yasasi'nin formulu olan emf=-n(delta fi/delta t)'deki (-) dir lenz yasasi.
  • söylentiye göre lenz eşcinseldir ve henry diye birini seviyordur o yüzden kendi bulduğu ve adını verdiği lenz sabitinin birimine sevgilisinin baş harfi olan h (henry) demiştir. bunun doğruluğunu kanıtlamak için araştımacılar tarihte henry diye bir fizikçinin varlığını sorgulamışlardır ve gerçekten öyle bir bilim adamı olmadığını fark etmişlerdir, zira kendisine ait hiçbir araştırmaya veya deneye rastlanmamıştır.
  • faraday yasası bize elektromanyetik indüksiyonu açıklar. fakat bunu açıklarken lenz kanunundan yararlanır diyebiliriz.

    şöyle ki:

    bir bobine mıknatısı yaklaştırırsanız bobin uçlarında gerilim görürsünüz. bu, faraday yasasıdır. mıknatısın alanı uzaktan uzaktan gelir (yani değişerek gelmiş olur) ve bobinde elektro motor kuvvet endükler. fakat mıknatısı sabit tutarsanız bu sefer bobin uçlarında gerilim göremezsiniz. çünkü manyetik alan değişken değildir mıknatısı sabit tutarken. (he, mıknatısı sabit tutup bobini hareket ettirirseniz bobin uçlarında yine gerilim görürsünüz o ayrı.) mıknatısı uzaklaştırdığımızda da bobin uçlarında potansiyel fark oluşur. çünkü manyetik alan yine değişecektir. işte lenz kanunu, mıknatısı yakınlaştırırken ve uzaklaştırırken endüklenen elektro motor kuvvetin yönünü açıklar. iki durumda emk'nın yönü farklıdır. yani, bobini kısa devre yaparsanız iki durumda akacak elektrik akımının yönü zıt olur.

    işin özü, endüklenen elektro motor kuvvetin büyüklüğünü faraday yasası söyler. yönünü ise lenz kanunu.

    edit: kavramlarla ilgili düzeltme için phreak'e teşekkürler. bu haliyle entry en doğrusu.
  • akım üzerinde meydana gelen manyetik alan değişiminin, kendisini meydana getiren akıma zıt yönde yeni bir akım oluşturması prensibidir.
    buna göre, sistemde manyetik alan azalıyorsa bu değişim, arttırıcı etkili manyetik alan oluşturacak yeni bir akım meydana getirir. bu zıt yönlü yeni akım, bu doğrultuda yine zıt yönlü yeni bir manyetik alan doğurur, ki bu yeni alanın artışı, kendisini doğuran akıma zıt yönde yeni bir akım meydana getirecektir...
    fiziğin bu yasası, hayata dair çok önemli bir kuralı gözler önüne serer: her düşüş bir yükselişe, her yükseliş bir düşüşe gebedir. sizi var edeni öldürerek yaşarsınız, diğer yandan bir diğer sizi doğuracak yeni bir “siz” de, sizi öldürmeye hazırlanıyordur.
    hadis-i şerif’te olduğu gibi: “hayat, “an” dan ibarettir.”
  • principles of physics ten bir tanımı :

    an induced current has a direction such that the magnetic field due to current opposes the change in the magnetic flux that induces the current.

    burda önemli olan yani keyword “ opposes” tir.

    yani aslında önemli olan burda ters yönde ya da ters şekilde akım indüklemesidir.

    mesela siz bir akım ilmeği alın elinize ve bir mıknatısın n kutbunu yaklaştırın.manyetik alan artacağı için azaltmak amacıyla ters yönde manyetik alan oluşturmak için akım indükler

    ayrıca faraday yasasındaki - de lenz kanunundan gelir
  • bu kanun neticesinde metal bir borudan geçen mıknatısın boruda yarattığı akımı* görmek ve ters manyetik alanın yavaşlatmasıyla mıknatısın ulaştığı sabit hızı hesaplamak isterseniz şuraya göz atabilirsiniz: https://www.academia.edu/…alling_through_metal_pipe
  • en sevdiğim fizik kanunu

    lisede dönem ödevim idi ve iyi çalışmıştım

    bobindeki bir akım kendini indükleyen manyetik akının değişmesine ters yönde bir akım indükler, bu lenz yasasıdır.

    yani başka bir açıdan manyetik akının yönü değişmez ise aksi yönde bir indüksiyon olmaz.

    bu kadar basit gençler
  • genel olarak; manyetik akının değiştiği bir yerde bir akım ilmeği varsa, bu ilmekte akının değişimini durdurmaya yönelik bir manyetik alan üretecek bir akım oluşması denebilir.

    heinrich lenz tarafından ortaya atılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap