• sık sorulan sorular

    s: temmuz ayında tercih yaptım, yerleştim. aynı senenin ağustos ayında(bir ay sonra) geçiş yapabilir miyim?
    c: aynı yıl yapamazsınız. geçmek istediğiniz üniversite, bahar döneminde ek madde 1 ile öğrenci alıyorsa(almak zorunda değil) bir dönem sonra geçiş yapabilirsiniz. aksi taktirde bir yıl beklemek durumundasınız.

    s: kontenjan sayısı?
    c: üniversiteler, güz döneminde ilgili bölümün kontenjanının %30'u kadarını sadece merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş için ayırmak zorundalar. bahar dönemi için aynı zorunluluk yok, karar üniversitelere bırakılmış. en fazla %20 ile sınırlandırılmış. kontenjanla ilgili bundan başka hiçbir bilgi doğru değil arkadaşlar. yök'ün uygulama esasları'ndan kendiniz de okuyabilirsiniz.

    s: alt dönemlerden kalan dersim/derslerim var, dönem/yıl sonunda geçiş yapabilir miyim?
    c: ek madde 1 ile yatay geçişte ösym puanından başka başarı şartı aranmaz, yapabilirsiniz.

    s: devam zorunluluğu olan derslere gitmesem, dönem/yıl sonunda geçiş yapabilir miyim?
    c: ek madde 1 ile yatay geçişte ösym puanından başka başarı şartı aranmaz, yapabilirsiniz.

    s: öğretmen lisesi çıkışlıyım. ek puanla merkezi yatay geçiş yapabilir miyim?
    c: evet yapabilirsiniz.

    s: bölüm/üniversite değiştirmek zorunda mıyım?
    c: hayır. başka bir üniversitede aynı bölüme başvurabileceğiniz gibi, kendi üniversitenizde de başka bir bölüme başvurabilirsiniz.

    s: birden çok üniversiteye/bölüme başvurabilir miyim?
    c: evet, birden çok üniversiteye/bölüme başvurabilirsiniz. bazı üniversiteler sadece bir bölüme başvuru yapmanıza müsaade ederken, bazı üniversiteler birden fazla bölüme başvuru yapmanıza olanak tanıyor. hangi üniversite, nasıl yapıyor bilemem; sormayın. üniversiteleri arayın ya da önceki senelerdeki duyurulara bakarak fikir sahibi olun(değişmiş olabilir).

    s: üniversiteye kayıt olduğum yıldan sonraki yıllarda açılmış bir bölüme başvurabilir miyim?
    c: kayıt olduğunuz yılda, geçmek istediğiniz bölümün taban puanı oluşmamış olduğundan merkezi yatay geçiş yapamazsınız.

    s: ben ek tercihler ile yerleştim. başvuru yaparken de ek tercih taban puanlarına mı bakacağım?
    c: hayır, yerleştiğiniz yıldaki normal tercihler sonucu oluşan taban puanlara bakacaksınız.

    s: başvuru yapanlar kendi arasında nasıl sıralanıyor, her sene puanlar değişiyor?
    c: sene gözetmeksizin ösym puanı yüksek olandan düşük olana doğru sıralanıyor. çok adaletli durmuyor, katılıyorum. sıralamaya göre alınması daha mantıklı olabilirdi.

    s: geçiş yapmak istediğim üniversitenin/bölümün puanları benim yerleştiğim yıldan sonra düştü, geçiş yapabilir miyim?
    c: hayır. merkezi yerleştirme puanı (ek madde 1) ile yatay geçişin olayı; tercih yaptığınız sene yerleşebilecek olduğunuz bölümlere geçiş yapma olanağı sağlamasıdır. o sene yerleşemeyecektiyseniz, şimdi de geçiş yapamazsınız.

    s: x üniversitesi'nin merkezi yatay geçiş başvuru tarihleri ne zaman?
    c: bilmiyorum, bana sormayın. ilgili üniversitenin sitesinden duyuruları takip edebilirsiniz. arayarak öğrenebilirsiniz. eski duyurulardan geçen sene ne zaman yapıldığına bakarak, bu sene ne zaman yapılacağı ile ilgili aşağı yukarı fikir edinebilirsiniz.

    s: x üniversitesinin y bölümünden, z üniversitesinin t bölümüne başvuracağım. derslerimi sayarlar mı/ kaçıncı sınıftan başlarım?
    c: bilmiyorum, sormayın. hangi dersleri aldığınızı, hangilerinin sayılacağını, kaçıncı sınıftan başlayacağınızı nasıl bilebilirim?

    hakkında yanlış bilgiler verilmiş geçiş sistemi.
    her sınıfta başvuru yapabilirsiniz (intibak işlemleriniz sonucu dersleriniz sayılır/sayılmaz bilemem). burada dikkat etmeniz gereken husus; tamamen ya da kısmen yabancı dilde öğretim yapılan programlara geçişte; geçmek istediğiniz üniversitenin dil şartını sağlamanız gerektiği. başvurduğunuz üniversitenin kabul ettiği bir dil belgeniz yoksa geçiş yapamazsınız. sadece hazırlık ve 1. sınıf öğrencileri için dil şartı aranmıyor. yani hazırlık ve 1. sınıf öğrencilerinden dil şartını sağlamayanlar hazırlık sınıfına kabul edilirler, yeni okullarına başlarlar.

    kontenjanla ilgili olarak: üniversitelerin güz döneminde her bir program için ilgili bölümünün ösys kılavuzundaki kontenjanının %30'u kadar kontenjan ayırmak zorunda oldukları yök usul ve esaslarında belirtiliyor. başvuru sayısının %30'u geçmesi durumunda ise ösym puanı en yüksek adaydan başlanarak kabullerin yapılması gerektiği belirtilmiş. bahar dönemi için böyle bir zorunluluk yok. üniversitelere bırakılmış, sadece %20'yi geçmemesi şeklinde kısıtlama getirilmiş.

    birden çok üniversiteye başvurabilirsiniz. bazı üniversiteler sadece bir bölüme başvuru yapmanıza müsaade ederken, bazı üniversiteler birden fazla bölüme başvuru yapmanıza olanak tanıyor.

    edit: twitter adresini kaldırdım, soru almıyorum.

    edit 2: hep aynı sorular sorulduğu için sık sorulan soruları yukarıya yazdım. lütfen tamamını okumadan soru sormayın. cevap aldığınızda da "bak emin misin?" gibi tepkiler vermeyin lütfen. bilmediğim ya da en ufak da olsa kuşkum olan sorulara verdiğim cevapla sizin sorunuza verdiğim cevap bir değil. ikna olmayacaksanız üniversitenizin öğrenci işlerine ya da yök'e sorabilirsiniz. tavsiyem; ağzından çıkacak olan kelimelerin sizin bir yılınıza mal olacağının idrakinde olduğunu düşündüğünüz insanlara soru sorun.

    yıllar sonra gelen edit 3: entrydeki bilgiler güncel değil. yine de entryi tutmaya karar verdim. silmemdense kalması daha faydalı olacaktır.
  • bilinenin aksine hazırlık sınıfı dahil tüm sınıflarda yapılabilir.
  • geçiş süresince kimsenin tam olarak bilgi sahibi olmaması, internette istediğim açıklamaları bulamadığımdan, bundan sonra geçiş yapacak arkadaşlar için birkaç bilgi vereyim.

    -merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş, sınava girdiğiniz yıldaki ösym puanınızın tuttuğu okula-bölüme geçiş yapabilirsiniz, bu konuda herhangi bir kriter yok. yani ister okula hiç gitmemiş olun ister sınıfta kalmış ister sınıfı geçmiş, bunlar saydırabileceğiniz dersler haricinde bir önem arz etmiyor. (okulunuzda 2 dönem bitirmiş olmanız gerekli sadece.)

    -geçiş kontenjanları sizin girdiğiniz yılda bölümünüzün kontejanın %20'si kadar (yanlış hatırlamıyorsam yök'ün sitesinde %30 yazan açıklama eski açıklama). evde black smoke besleyen adam uyardı hala %30muş. şurada da yök linki var tarih yazmıyor ama, biryazarpiryazaruyardı güz döneminde %30, bahar döneminde %20imiş, şurada da yök linki

    -başvurular puanlara göre sıralanıyor. kendi yılınızda girdiğiniz sınav için bir problem teşkil etmiyor fakat 2014 yılında girenle 2015 yılında giren arasındaki kıyaslama nasıl yapılıyor hiçbir bilgim yok.(başvurduğum okulların bazıları şimdiye kadar kontenjandan dolayı bir sorun olmadığını fakat eğer kontenjandan dolayı sorun olursa puan sıralamasına göre alınacağını söylediler.pek adaletli bir çözüm değil sanırım.)

    -başvurular ne zaman başlar, ne zaman açıklanır, ne zaman kaydolurum?
    her okulun kendi başvuru süresi var okullar kapanasıya kadar da belli olmuyor tam tarih ama 1-31 ağustos arasında geçiş başvuruları oluyor. başvuru vakti gibi sonuçların açıklanması da okuldan okula değişiyor. sonuçlar açıklandıktan 1-2 gün sonra kayıtlar başlar genelde de 2 gün müddet verilir.

    başvuru için gerekli belgeler okulların sayfalarında yer alır, kimisi internetten başvuru kabul eder kimisi de elden ya da posta-kargoyla teslim ister. (internet başvurularında yüklediğiniz belgeleri kayıt olurken teslim etmeniz gerekli.)

    -bir okulda istediğim bölüme başvurabilir miyim?
    evet, puanınızın tuttuğu bölüme başvurabilirsiniz ama istisnalar hariç devlet okullarında bir okulda bir bölüme başvurabiliyorsunuz sadece. (boğaziçi üniversitesi istisna bu konuda mesela)

    -başvuru ücreti var mı?
    boğaziçi üniversitesinin 100 küsür tl başvuru ücreti vardı, diğer okullarda herhangi bir başvuru ücreti ibaresi yoktu. (ki sanırım bu yüzden boğaziçinde her başvuru başına ücreti yatırdığınız sürece istediğiniz bölümlere başvurabilirsiniz.)

    -ders saydırma,hazırlık,yurt vs nasıl oluyor?
    işte tüm sistemin sıçtığı kısım hazırlık ve yurt kısmı. ders saydırma işleminde başvurunuzdan bir süre sonra (öğrenci işleri sayfalarında tarihi bulunur.) kurul toplanıp inceliyormuş daha o aşamaya gelemedim bilmiyorum :) düzenleme: ders içeriklirinizi verdiğinizde sizin okulunuzda bir ders 2x2 kredi şeklinde 2 derse bölünmüşken başvuracağınız okulda 1x4 kredi şeklinde veyahut tam tersiyse başvurunuz sırasında başvuracağınız okulun sistemindeki dersleri inceleyerek gerekli şeyleri seçmeniz aynı dersleri tekrar almanızın önüne geçecektir.

    hazırlık ya da dil konusunda başvuru sırasında ielts,toefl,yds gibi dil geçerliliğinizi belgeleyebilirseniz hazırlığı geçebilirsiniz ama onun dışında siz başvuru yaparken millet kayıt olmuş, siz sonuçların açıklanmasını beklerken millet düzey belirlemelerle kurunu öğrenmiş oluyor. buna çözüm olarak da üniversite dışında muafiyet sınavına girerek geçebilirsiniz. gerçi bazı okullar merkezi yerleştirmeyle geçiş yapanlar için okullar başlamadan bir düzey belirleme yapıyormuş.
    yurt, yurt olayını bir süre unutun daha doğrusu okulun yurdu varsa onu unutun çünkü hazırlık gibi siz başvurduğunuzda herkes çoktan yerleşmiş sağda solda x yurdu 820de kalan var mı gibi şeyler oda arkadaşlarıyla tanışmaya çalışıyor olacak.

    -devlet ve vakıf üniversiteleri arasında geçiş konusunda bariz farklar var, her vakıf geçiş için kontenjan açmayabiliyor daha doğrusu bu onların insiyatifine kalmış bir olay ve burslu geçiş olayı falan sorun olabiliyormuş.

    -burs konusuna gelirsek, aldığınız burslar kriterlerini devam edecektir. ama geçtiğiniz bölümde tübitak bursu gibi sıraya bağlı verilen devlet burslarını alma şansınız yok. onları almak için sınava girdiğiniz yıl tercih etmeniz lazımmış.

    donanımhaber'de de konuya dair birçok çöp bilgi ve boş sorunun yanında gerekli bilgileri de bulabilirsiniz.

    sormak istediğiniz başka soruları bilgi edinme kanunu'nu kullanarak okullara(sitelerinde bu kısım vardır), yök'e ya da burs, yurt için gerekli devlet kurumlarına yazabilirsiniz. size gerekli ya da gereksiz yazılarla mutlaka cevap vermek zorundalar, bunu unutmayın.

    son bir tavsiyem olsun bu da: eğer imkanınız varsa, gidip okulun öğrenci işlerine direkt olarak sorun kafanıza takılan, size sorun çıkartabilecek şeyleri ve mümkünse yazılı, tarihli, mühürlü ve imzalı olarak alın; çünkü bazen bu şekilde sıkıntı çıkabiliyor ve sözlü beyanlar için itiraz edemeseniz de yazılır beyanları bulunduğu sürece itiraz edebilirsiniz.

    aklıma gelen şeyler olursa eklerim yine, sözlükten de bu konuda soru sormak isteyen olursa yeşillendirmesi beni sevindirir.
  • tam tekrar sınava hazırlanmayı düşündüğüm sırada varlığından haberdar olduğum harika olay. yanlış tercih yapanlar için getirilmiş ama yanlış yerde olduğunun geç farkına varan insanlar için de bulunmaz nimet.

    yalnız öğrenci işleri her zamanki gibi bu konuda pek bir şey bilmiyor. kendi çabalarımla çeşitli haber kaynakları ve yök'ün sitesinden birkaç şey buldum. anladığım kadarıyla sınava girdiğimiz yıl aldığımız puan geçmek istediğimiz yerle aynı ya da yüksek olacak ve ağustos ayı içerisinde üniversiteye başvuru yapmamız gerekecek. umarım daha ayrıntılı bir olayı yoktur çünkü bunun ne olduğunu bilen birini bulmak gerçekten zor.
  • son sınıfın son döneminde yapmak istediğim hede. yoksa şu andaki üniversitem üzerime yapışıp kalacak gibi hissediyorum. neye elimi attıysam elimde kaldı burada. gidemedim de. belki son bir umut. son bir ışık. başka bir yere gideyim, bir dönem değil fazlasını da okurum. belki de bunalımdayım bilmiyorum. gitmek istiyorum. hazır yök hak vermiş falan filan. olur mu ki? mümkün değilse hiç boşuna ümitlenip kontenjan falan araştırmayayım. bu konuda fikri, bilgisi olan yazarlar yeşillendirebilirse mesut oliciim.
  • elimize gelen ama salak gibi değerlendirmemiş olduğumuz 2012 yılında tanımlanan hak. keşke taşrada okuduğum bölümü bırakıp istanbul’da devlet üniversitesinde kazanabildiğim bilgisayar mühendisliğine geçiş yapsaydım bu hakkımı kullanarak.
  • ben bir şeyi çok merak ediyorum. şuanda eğitim görmekte olduğum okuldan, başka bir okulun, okuduğum bölümden başka bir bölümüne (puanım tutuyor) geçebiliyor muyum yoksa sadece kurumlararası aynı bölüm - aynı kurum içinde farklı bölüm geçişine mi imkan var?

    edit: yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. hem okul hem bölüm değiştirilebiliyormuş
  • genelde tam burslu kabul etmiyor okullar yatay geçişte, öyle bir sıkıntı da var, keşke bu konuda da düzenleme gelseydi, hem eğitim dili hem okumak istediğim şehir açısından en optimum okula geçiş yapamadım, arkama bakmadan zamaninda geçiş yapabilirdim, epey de mutlu olurdum puanım sıralamam yetiyordu gayet.
  • yatay geçiş olayını inanılmaz kolaylaştırmış olay. bizim zamanımızda hayvan gibi ortalama yapmak dışında bir yatay geçiş olanağı yokken şimdi girdiğin yılki öss puanının geçmek istediğin yere yetiyorsa geçiş de yapabiliyorsun.
  • hayat kurtaran, aldığınız puanla geçiş yaptığınız harika sistemdir. myp ile yatay geçiş yapıp hayatımın en doğru kararını vermiş birisi olarak bu yatay geçişi yapmak isteyenlere yardımcı olabilirim.
hesabın var mı? giriş yap