• ülkemizde 2005-2009 arası eski kasa, 2009-2012 arası yeni kasa olarak iki versiyonu yaygındır. daha sonraki yıllarda daha çok uzakdoğu ülkelerinde piyasaya sürülen colt plus gibi modeller ülkemize gelmemiştir.
    hollanda'da nedcar fabrikasında üretilmiştir.

    mercedes-benz grubu smart fourfor ile aynı platformda üretilmiştir ve birçok parçası ortaktır.
    mekanik olarak üzmez, arıza vermez. fransız grubunda 3 sefer değiştirilen sarf aksamı bu araçlarda 1 kere değişir. ön takımı inanılmaz sağlamdır.
    bakımı düzgün yapılmış, hor kullanılmamış araç bulunursa kilometre pek önemli değildir. 400-500 bin km'lerde piyasada araçlar mevcut.
    yedek parça sorunu yoktur. orjinal yedek parçaları biraz pahalıdır, ama çok çok uzun vadelerde sağlam kaldığı için değişim zaten istemez. muadil marka parçalar da mevcuttur.
    kaza durumunda yetkili serviste işlem gören araçların hasar kaydı biraz fazla gözükebilir.
    benzinli 1.3 ve 1.5 mivec motorları lpg uyumludur. atmosferiktir. simit tank konabilecek stepne yuvası mevcuttur.
    yarı otomatik (amt) araçlarda -kullanıma da bağlı olarak- genellikle 100 bin km'de bir aktivatör ve baskı balata değişim isteyebilir. (park ederken n konumunda bırakmak ve şanzıman soğukken zorlamamak iyidir)
    1.3 amt (95hp) ile şehiriçi 8-9lt lpg, şehirdışı 5-6lt lpg tüketim pratikte görülen değerlerdir.
    amt şanzıman yazılımı genellikle az tüketim için programlanmıştır. devri çok yükseltmeden vites atar. performanslı kullanmak istenirse manuel olarak da kullanılabilir. hareket halindeyken manuel-otomatik geçişi devamlı yapılabilir.

    eski kasada 1.1 benzin (75hp), 1.3 benzin (95hp), 1.5 benzin (109hp), 1.5 dizel (95hp) gibi motor seçenekleri vardır. yarı otomatik ve manuel şanzıman seçenekleri vardır. 5 kapılı hatchback ve 3 kapılı hatchback (cz3-1.3 ve czt-1.5) kasa tipleridir.
    yeni kasada 1.3 benzin (95hp) tek motor seçeneğidir. yarı otomatik ve manuel şanzıman seçenekleri vardır. 3 kapı ve 5 kapılı seçenekleri vardır.
    1.3 ve 1.5 benzinli motor mitsubishi üretimi mivec motordur. 1.5 dizel motoru mercedes-benz üretimidir.
    şanzıman alman getrag markadır. yarı otomatik (amt-automated manual transmission-otomatikleştirilmiş manuel) şanzıman sürücü yerine baskı balataya basıp vites değiştiren robot koluna sahiptir (aktivatör). yarı otomatik 6 ileri vitestir. manuel 5 ileri vitestir.

    tavan yüksekliği suv'leri aratmaz. bu özelliğiyle colt'a mpv sınıfı da diyebiliriz. iç hacmi dış görünüşünden beklenmeyecek derecede ferahtır. birçok c sınıfı araçta olmayan iç hacim colt'ta mevcuttur.
    şaft tünel yüksekliği çok azdır. arkada zemin dümdüz denebilir.
    eski kasada arka koltuklar ön koltuklar gibi ileri ve geri hareket eden raylara sahiptir. yani ister d sınıfı araç kadar diz mesafesi alır, ister bagajı genişletirsiniz.
    arka koltuklar tamamen yatırılabilir ve hatta tamamen söküp araçtan çıkarılabilir. tavan yüksekliği de fazla olduğundan beyaz eşya, dolap vs taşınabilir.

    eski kasa - düşükten yükseğe donanımlar: inform, invite, instyle
    yeni kasa - düşükten yükseğe donanımlar: invite, elegance

    invite - elektrik kontrollü yan aynalar, çelik jant, kasa renginde yan ayna ve tampon...
    instyle - ısıtmalı deri koltuk, dört cam otomatik, sunroof (standart değil)...
    yeni kasa elegance - hız sabitleme, yağmur sensörü, sis farı...

    --eksi yönleri:--

    ses yalıtımı pek iyi değil. içeriye ses alıyor. ek yalıtım uygulanarak iyileştirilebiliyor. örnekleri internette mevcut.
    yarı otomatik şanzımanda yokuş yalkış desteği yok. yokuşlarda el freni kullanmak gerekiyor.
    yarı otomatik şanzıman özellikle 0-1 ve 1-2 geçişlerde biraz sarsıyor. şanzıman karakteristiği böyle, zamanla alışılıyor ama.
    ön cam çaprazlama uzandığından a sütunu görüşü biraz engelleyebiliyor.
  • colt ustası ayağınıza geldi.

    1. nesil (2005-2009) kronik sorunları;

    yol bilgisayarının lehimleri adam gibi yapılmadığı için gidebiliyor. 100tl'ye tamir yapıyorlar. bir daha bozulmuyor. benimkisi hiç bozulmadı.

    klima. arkadaşlar bu aracın kliması mitsubishi değil. denso. kasnak bobinli olmadığı için motorla beraber paso dönüyor bu da zamanla kompresörü bozabiliyor. 5 yıl sorunsuz kullanan da var. orjinali ile değiştirmeyin. astra g ve h modeline ait kompresör uyuyor. kasnak bobinli, bir daha bozulmuyor. maliyeti 2-3bin tl.

    el freni tuşu düşebiliyor. benimkisi yerinde.

    aktivatör ve baskı balata kronik sorun değildir. kullanıma göre 100-150bin giden parçalar bunlar. sadece aldığınız araçta bunların değişim bilgisi yoksa aldıktan 1 ay sonra masraf çıkarabilir.

    aktivatör sıfırı 1500-1600tl. 350'ye tamiri mümkün. yeni gibi oluyor.
    baskı balata 1200. işçilik ile 1500-1600tl.

    2. nesilde kronik sorun yok. klima kompresörü bobinli kullanılmış. yol bilgisayarı gösterge panelinde. sadece mivec valfi sorunluymuş ama servisler ücretsiz değiştirmiş araç çağırıp. alacağınız araçta muhtemelen değişmiştir. bunların dışında bir sorunu yoktur.

    vites konusu başta garip gelse de kullanımına alışınca fena değil. geçişleri sarsıntılı değil, sadece geçtiğini hissediyorsunuz çünkü bu bir manuel şanzıman. araç sizin yerinize debriyaja basıyor sadece. yüksek hızlardaki vites geçişleri bence fena değil. baskı balata ve aktivatör sıkıntınız olabilir fazla sarsıyorsa.

    neden yapmışlar bilmiyorum ama 1-2 ve 2-3 geçişleri uzundur. manuel atabilirsiniz. sıkışık trafik dışında yapmıyorum.

    3500-4000 devir sonrası mivec çıldırır ve araç alır başını gider. düşük devirlerde de yakıt ekonomisi sağlar.

    geniştir, kullanışlıdır, az yakar, çok kaçar ve hala 40-50 arasına alınacak en iyi otomobildir bence.

    yedek parça konusu sorulmuş. aracın mekanik tarafında hiç sıkıntı yok. alt takım, motor, sarf malzemesi gırla. dikiz aynası falan da yan sanayi bulunabiliyor 250-300e falan. tek sorun olacak parçalar, kenarda köşedeki ufak tefek şeylerdir. misal, ön camın başladığı yerdeki plastik kapaklar, koltuk yükseklik kolu vs. gibi parçalardır. bunlar sadece yetkili servis ve çıkmacılarda var. piyasada bulunuyor mu? en son baktığımda bu parçalar çıkmacılarda falan gayet ucuza vardı ama ileride ne olur bilemem. yani öyle parça sıkıntısı falan yok aracın.
  • arka görüntüsünün, önden görünümüyle alakası olmaması dışında bir eksiği olmayan, önden spor arabaya, arkadan ise tam bir aile arabasına benzeyen arabam.

    1.1; 1.3; 1.5 ve 1.5 dizel motor seçenekleri vardır.

    1.5 benzinli modelinin sadece tek kapılı modeli vardır. tek kapılı modelin arkası arabanın ön görünümüne daha uygun ve daha spordur.

    950 kiloluk bir araçtır ve hafifliği ve motorunun yüksek sıkıştırma oranıyla sağlanan yüksek gücü sayesinde bir hayli ataktır. motor hacmini düşünürsek şaşırtıcı biçimde "iyi kaçıyor abi" şeklindedir.

    1.3 benzinli modeli 93 beygir gücü ve 115 nm tork sunmaktadır. düşük devirlerde bile çekiş gücünü kaybetmemesi 2000 devirde 100 torka 4500 devirdeyse maksimum torkuna ulaşması ise keyif verici bir detaydır.

    smart forfour'un platform kardeşidir ve aynı fabrikadan fırlamaktadır. birçok parçaları smart ile idantiktir. hatta dizel motorların üstünde göreceğiniz daimler chrysler yazısı sizi şaşırtmasın...

    her japon arabasında olduğu gibi yüksek motor performansı yüksek motor sesini getirmekte. bu ses araba kullanmayı seven arkadaşları rahatsız etmiyecek seviyede olsa da, yanınıza oturabilecek özellikle panik atak hanım arkadaşların korkmasını sağlayabilir.

    sonuç olarak kalos'un ilk kazada direksiyonunun böğrünüze girmesinden korkuyor, getz'in teneke gibi öten kaportasından rahatsız oluyorsanız ve jazz'ın fazla feminen olmasından çekiniyorsanız almanız gereken araba budur.
  • benzin zammı beni ilgilendirmez, ben zaten hep 50 liralık alıyorum diyen adam var bildin mi?
    bunun sayesinde o adam benim işte. kokluyor benzini tırtıklım benim.
  • zengin olup jazz'a binen zevksizleri gösteren bagajı küçük iç hacmi geniş otomobil.
  • colt tam olarak istenileni veren ve ucuz bir araçtır. dolayısıyla şanzımanından şikayet etmek yersizdir.

    mitsubishi colt'un şanzımanı tek kavramalıdır. alman getrag üretimi olup gayet kaliteli ve sorunsuz sayılan bir şanzımandır. konfor konusunda çift kavramalılar gibi çok konfor ve performans vaadetmez ancak yine çift kavramalılar kadar arıza yapma oranı yüksek ve kavrama değişimi konusunda yüksek maliyetli değildir. burada piyasaya göre ucuz bir araba aldığınızı düşünürseniz gayette iyi ve sorunsuz bir şanzımana sahiptir.

    getrag üretimi olduğu için sorun çıkarmaz, kavrama değişimi tek kavrama olduğu için pahalı değildir. uygun fiyata alınabilecek otomobiller arasından en iyi şanzımanlardan biridir.
  • otomatik olarak alınmaması lazım gelen araba zira otomatik versiyon o kadar fark edilebilir bir şekilde vites değiştiriyor ki sanki karım araba kullanıyor hissi oluyor.öte yandan sahib olduğu 1,4 motor ve 93 beygir ile pek güzel kaçıyor,yalnız gaza yüklenip kalkış yaparsanız direksiyon kontrolünü zorlaştıran bir yanı da var.

    bekar veya yeni evli yahut bir çift tek çocuk gibi düşük nüfuslu bir aileyseniz ve 26.000 ytl civarı bir bütçe ile sıfır ama otomatik benzinli araba arıyorsanız iyi bir alternatif,özellikle koltukların katlanması ile oldukca geniş bagaj alanı elde edebilirseniz arka koltukların hareketli olması ise arkada oturanlara bagajı kullanmadığınız zaman iyi bir diz mesafesi sunar,mitsubishi origami concept. yayıla yayıla bir seyahat imkanı.yalnız bir 150-160km. civarı kaptırmış giderken yan rüzgarları hissetmek ve sağa sola gezinmek bazen rahatsız edici olabilir.bir de sıkışık trafikte özellikle yokuş inerken otomatik vites ne halt edeceğini bilmediğinden arabayı yeni kullanan biri gibi sallamaktadır.

    avantajları: standart çelik jantlar,abs-ebd,nerde olduğunu bilmediğim 4 hava yastığı,torpido gözünde suğutucu daha hiç işe yaradığını görmedim ama,yol bilgisayarı,triptonik vites,her fantaziye açık arka koltuklar,sağa sola katlanır öne arkaya hareket eder vs.

    dezavantajları:dört kişilk bir aile iseniz olmayan bagaj sebebi ile bavulları evde bırakarak tatil,özellikle yurdumun yolları gibi gelişli gidişli yollarda araba sollamaya kalkışılınca inanılmaz zayıf ara hızlanmalar,riskli sollamaları ciddi facialara dönüştürebilir,çok sesli motor,minivan konsepti dolayısı ile yolda tutunabilmek için sert süspansiyonlar,paldır küldür bir sürüş keyfi.

    özet:bu araba bana gerek kadran dizaynı(dashboard) gerekse içinin hafif yuvarlaklığı ve karanlığı ile wv tosbağıyı hatırlatmakta,bekar elemanlara,yeni evlilere,arabayı daha çok şehirde kullananlara şayanı tafsiyedir...

    edit: aracı kullanalı iki seneyi geçti bu süre zarfında 29bin km yol yaptım çoğu şehir içi bir iki iğneada ve büyük yolculuk olarak bir izmir-gümüldür seyahati var. öncelikle aracın eksi yönü aslen her beş araçtan birinde olduğu servisi tarafından söylenen baskı balata sorunu eğer yarı otomatik vitesli bir coltunuz var ve geri vitese geçmekte direniyorsa garanti süresini geçirmeden servise götürün yoksa yolda kalbilirmişsiniz. benimkini garantiden değiştirdiler.onun dışında aracın tehlikeli tek eksisi ki bu tarz şanımanların elektronik ve mekanik haberleşme sebeiyle oluyormuş sanırım mesela 85 km hızla gidiyor ve bir kamyonu geçmek için sol şerite geçip gaza bastıysanız colt düşünmeye başlar hımm gaza bastı vitesi küçültelim falan şeklinde bu kararsızlık kısa sürsede endişe verici olabilir. sollamalarda özellikle geliş gidiş yolda vitesi manuel alıp hareket ederseniz daha emniyetlidir.

    bu arada yeşil ışıkta kalkış performansı ise muhteşemdir uno'yu aratmaz gaz sabit basarsanız ok gibi fırlayıp altıncı vitese kadar çıkar tozunu attırır. yalnız yokuş yukarı gene yarı otomatik şanıman sebebi ile kayar el freniyle kalkmak lazım yokuş inerkende vitesi ısrarla büyütmez hatta birinci vitesete 4000 devir görmeniz bile olağandır.
  • mükemmel bir f/p aracıdır. yol tutuşunu kim nasıl test etti bilmiyorum ama 50 km ile girilen yonca kavşaklarda asla sarsılma yapmaz.

    kliması mükemmel çalışır. yaz sıcağında 3-4 dakikada içersinde serinlersiniz. sanki adamlar önce klimayı yapmış, sonra üzerine araba monte etmiş.

    arka koltuklarda diz mesafesi geniştir, yayıla yayıla oturabilirsiniz.

    sanılanın aksine full bir araçtır. park, yağmur ve far sensörleri, hız sabitleyicisi uzun yıllar sorunsuz çalışır. yan aynaların ısıtmalı olması sprey yağmurlarda hayat kurtarır.

    yakıt konusunda iyidir ama benzin zaten pahalı. buna colt'un yapabileceği bir şey yok. lpg seçeneği değerlendirilebilir.

    6 yıldır kullandığım aracın iki sıkıntısı var:

    1- bagajı çok küçük,
    2- ön yan direkleri çok kalın, bazen virajlarda görüşü kapatıyor.
  • canavar gibi araçtır maşallah... araç içi motor sesi biraz fazladır, bagajı da küçüktür ama emsali araçlar içerisinde donanım, fiyat performans olarak çok çok iyidir... üzmez sizi, problem çıkarmaz. iyi de kaçar.. içi geniştir..iyidir lan işte... küçük ama konforlu araç bakanlara tavsiye edilir...

    not: yeni kasaları bilemiycem, bir önceki jenerasyon için konuşuyorum.

    edit: yan sanayisi olmadığı için yedek parçaları orjinalden başka bulunmuyor, bu yüzden biraz pahalı... demedi demeyin sonra..
  • 1.3 dizel modeli 1332 cc olduğundan diğer 1.3 dizellerden daha fazla mtv ödetir. türkiyenin vergi dilimlerine uyumlu değildir yani. yılda ortalama 250 tl fazla vergi verirsiniz 32 cc fark için.
hesabın var mı? giriş yap