• kahraman.

    --- spoiler ---

    bir kişiyi öldüren katil olur. yüzlerce, binlerce, yüzbinlerce insanı öldüren ise kahraman. oppenheimer bir kahramandı. teller ise milyarları yoketmenin araçlarını geliştirmekle ilgilenen süper-kahraman oldu. bu insan ‘bilim’ adamıdır, ve bilimin insanın durumunu iyileştirmesi, onu dışındaki doğa ile tanıştırması, barıştırması, varlığın ussal uyumunu bir de özdeğin evreninde tanıtlaması gerekir. ama teller varoluşta güzellik, iyilik ve gerçeklik gibi anlamsız kavramlar ile ilgilenecek bir aptal değildir. bir pozitivist böyle saçmalıklara pabuç bırakmaz. ve böyle kuruntuları ölçülebilir, sınanabilir, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir olgular olarak kabul etmesi beklenemez. görevi doğanın ona sunduğu bilgiyi doğayı yoketmek için kullanmak, hidrojen bombasını geliştirmektir — sınanabilir, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir bir fenomen olarak. varoluş onun için ancak sadistik bir anlam ve değer taşır.
    --- spoiler ---
    aziz yardımlı
  • gençliğini rüştü asyalı'ya benzettiğim, ne olursa olsun dünya tarihini değiştirmiş gerçek bir deha. hatta dünya'daki liderlik ingilizlerin omuzlarından amerikalılara doğru kaymışsa, bu durumun en büyük sebeplerinden birisi de bu adamdır.

    her senaryo sonunda olduğu gibi kadri kıymeti bilinmemiş ve onca hizmeti unutularak tek kalemde silinmiştir.

    bir bilim adamı gibi görünmüyor gerçekten, daha çok film yıldızlarını andırıyor.
  • "sürekli olarak şüphe etmek ve bütün öğrenilenlerin gerçek olup olmadığını söz konusu etmek, bir bilginin düşünüşüne yabancıdır. einstein: "bir saat nedir?" şeklinde değil de "saatleri uzak bir mesafede ve büyük bir kesinlikle
    nasıl eşzamanlı yaparız?" şeklinde bir soru
    sormuşsa burada bir bilimsel şüphecilik görmemek gerekir. burada yeni bir kesinlikle ve yeni bir bütün içinde yapılan deneylerin ortaya çıkardığı çatışkılar, anormallikler ve şaşkınlıklardan hareket ederek yeni bir sentez yaratan şüpheci bir akıl görmek gerekir. bütün bunlardan, bilimin çok özel bir anlamda bütünleştirici olduğu ortaya çıkmaktadır. çağdaş bir deneyin anlamı, bu deneyin kavramlanışında rol alan araçların ve bilgilerin neler olduğunun anlaşılmasıyla bilinebilir. bugünün bilimsel gelişmelerinin halk için böylesine anlaşılamaz görünmesinin sebebi kısmen budur. bugünkü bilimin buluşları dünkü bilimi meydana getiren cisimlerden, kanunlardan ve fikirlerden hareket edilerek tanımlanabilir. bu yüzden öğrenci, bilimsel çalışmalarında çekinmeden kullanacağı olayları ve teknikleri öğrenmek için uzun yıllar
    geçirir. ister artist, ister bilgin, ister iş adamı olsun, kanunun dışındaki bir kimsenin, ucunda buluşun ışığının parladığı tünele girmeye cesaret edemeyişinin nedeni de budur. inceleme konusu olan bir cismin bir araç haline gelmesinin klasik örneği rutherford ve x parçasının hikayesidir."

    -science and the common understanding
  • atom bombasının babası.
  • 2. dünya savaşını kim kazanmıştır? bu soruya siyasi bir cevap olarak müttefik kuvvutleri kazanmıştır denilebilir lakin bence 2. dünya savaşını bilim kazanmıştır ve özelinde dahilik ve delilik arasında gezen, atomun derinliklerindeki büyük gücü yüzeye çıkaran robert oppenheimer kazanmıştır. keskin bir zekanın yüzbinlerce askerden, binlerce tanktan,uçaktan daha güçlü olduğunun kanıtıdır robert oppenheimer. sonraları çok pişman olmuş, vicdan azabı çekmiştir. bugün doğum günü; iyi ki doğdun robert, bütün günahlarına rağmen sen iyi bir adamdın.
  • atom bombasının oluşturma aşamasında çabucak tamamlanması için, büyük baskı görmüştür. oppenheimer bombanın yapılış amacı dışında kullanılacağını anlayınca, heyeti ile beraber imza toplamış fakat dönemin savunma bakanlığı dilekçenin amerikan başkanı trumana ulaşmasını engellemiştir. çağ açıp, çağ kapatan adamdır.
  • atom bombasını kullanılmamak üzere icat etmiş amerikalı kuramsal fizikçi. 1964 yılındaki röportajında bu konuyla ilgili önemli bir açıklama yapmıştır.
  • "şimdi ölüm oldum ben. dünyaları yok eden."

    ikinci dünya savaşı sırasında abd'nin yürüttüğü atom bombası projesinin başında bulunan fizikçi.
  • sheldon cooper'ın "ayrılık acısına" kurban ettiği siyah beyaz kediciğe vermiş olduğu addı.

    üstelik sonrasında hızını alamayıp "manhattan projesi"nin diğer "elemanlarını" da başına toplamıştı. ilham aldığı isimler ve eylemleri ürperticiydi ama, kediseverler o bölümü* ve kareyi kahkahalarla hatırlayacaktır eminim.

    instagram'da kedilerle çevrili bir elemanı görünce aklıma direkt o bölüm geldi. sheldon'ın kulakları çınlasın!
hesabın var mı? giriş yap