• mazisi eskiye dayanan mekanizmalı perde sistemi olup aslen 2. dünya savaşında karartma (blackout) amacıyla kullanılmış ve yaygınlaşmıştır. türkiye'de özellikle son beş senedir gelişmeye başlamıştır. alkollü ya da nemli bi bezle nazikçe temizliği yapılabilir. çamaşır makinesinde temizlemeye çalışan teyzeler görülmüş olup kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
  • doğru yazılışı 'stor perde' şeklindedir.kumaşın boruya rulo şeklinde sarılmasıyla çalışan bir perde sistemidir.bürolar,evler vb alanlarda sıklıkla kullanılır.ekonomik bir çözümdür.hacivat karagöz oynatmak istemiyorsanız karartma kumaş modelleride mevcuttur.stor perdeler ikinci dünya savaşı sırasında pasif korunma için karartma perdeleri olarak kullanılmıştır.
    türkiye'de ciddi anlamda üretimini yapmış olan firma jds perde'dir.
  • perdeyi her indirip kaldırdığımda göndere bayrak çekiyormuşum gibi yada indiriyormuşum gibi hissettiren perde çeşidi. her cuma akşamı atatürk heykelinin olduğu meydana askeri bando takımı gelir ilkokula giden bünye asker görmeye dayanamaz ve onları adım adım takip ederdi. bayrak göndere çekildiğinde hep o bayrağı çeken asker olmak isterdim. ardından da gök kubbenin derinliklerine bakıp selam dururlardı. pazar akşamı yine aynı seramoni yaşanır ve bu sefer bayrak aşağı inerdi. yine bando sesleri ve rap rap eşliğinde askerler uzaklaşıp gider bu sefer de bando da solo çalan asker olmak isterdim. tüm bu ayin gibi geçen zaman dilimi bir gün istiklal marşı okunurken bir askerin önce pantolonda gördüğüm ıslaklık ve ardından asfaltta süzülen sarı renk idrar sonrasında askerler giderken bu sefer solo yerine yerde kalan izde takılı kalmamdan mütevellit son bulmuş ve eskisi gibi törenlere gitmez olmuştum. şimdilerde evde stor perde çekerek içimden istiklal marşını mırıldanıyorum ve gözlerimle göğe selam çakıyorum. o sırada gözüm oğluma ilişiyor, sıcak yaz günü altı bağlı değil ve koltuğun dibine bırakıyor sarı güzel kokulu çişini. rap rap sesleriyle ben kovalıyorum o kaçıyor.
  • eve yeni taktırdı bunlarda pederle valide, umarım makarasında falan bir sorun yaşamayız.

    sene geçen sene, metin obalı ile bir organik kimya sabahına daha başlıyoruz. küçük kimya amfisinin kalın siyah stor perdeleri vardır, bilen bilir. biz uykuyla uyanıklık arasında kağıttı kalemdi diye takılırken metin hoca önden bir arkadaştan perdeyi kapatmasını rica etti. çocuk kalktı, muhtemelen hiç stor perde ile haşır neşir olmamıştı hayatında. ulan bir de bi gerginlik vardır ya; normalde işi yapabilmen için biraz sıkı asılman ittirmen falan gerekir ama okulun ya da arkadaşın malı olunca yapamazsın çekinirsin. çocuk bu alemlerde işi beceremeyince fırçayı yemişti obalıdan. bence haksız yere bir ton laf çekti. yok günümüze ayak uydurmakmış yok çağdaşlıkmış. her stor perde açıp kapatabilen çağdaşsa ben çağdaş değilim arkadaş *.
  • montajının korniş üzerine yaptırılmaması gereken perde türü

    neden yaptırmayalım kardeşim sorusu sebebiyle edit:

    efem aşağıdan stor perdenin boncuklu ipine asılıp yüklendiğinizde kornişin dübellerine çok fazla yük biniyor ve korniş ve perdeyi birlikte elinize alıyorsunuz.
    direk olarak tavana monte ettirirseniz rahat edersiniz çok daha uzun ömürlü olur.
  • son zamanlarda salgın olan bir anne hastalığı. tıpkı tupperware ürünleri, çamaşırsuyu ve saklama kabı hastalığı gibi.
    bu hastalık; boncuklu-boncuksuz, dalgalı-düz dipli, zebralı-zürafalı*seçimiyle başlar. fon perde ile desteklenir. sonrasında da "ayy nasıl temizleyeceğim ben bunları" inlemeleriyle devam eder. ayrıca hastalığın tedavi masrafları bol sıfırlıdır. bozulur endişesiyle kimseye perdeyi çektirtmemek de ayrı bir semptomdur. hastalığa kapılandan ziyade çevresindekilere kolay gelsin derim.
  • dükkan* perdesi; yani ben öyle inanmak istiyorum. eskiden dükkanlarda kullanılırmış, hani red kit'teki dükkanlarda, böyle mekanizması atınca aniden toplanıp fırrr diye dönerdi. o store'dan türeyip stor olmuştur, yani öyle inanmak istiyorum ben, başka izahı olamaz*.
  • allahin cezasi icat ya. bütün eve yaptirdim, yazin cam açmak sıkıntı. dogru düzgün hava gelmiyor camdan. en belasi da temizligi. yıkayan adamlar var sorun olmaz dediler. evet var. vereyim yikatayim dedim. ıbibik m2 si 20 tl diyo. stor başına degil, m2. yuh anasini. yenılerim hepsini daha iyi. hali da yikatiyoz, koca ev 100 tl falan tutuyo. storu da yere serip yikicak, ne farki varsa. neyse, yere serip sildim. tertemiz oldu da, klasik güneşligin gözünü seveyim. at makinaya yıka foşur foşur, ıslak da as cama, ne ütü lazim ne bişey.
  • benim için ;

    (bkz: umut sarıkaya tipi mutsuzluk tanımları)

    arkadaşım yaz günü odamda klima yok ve çalışma masamda mecburi olarak günde 4 saatten fazla oturmam gerekiyor ve genel olarak bunu gece yapıyorum. e malum havalar ısındı bu perde yapılmadan önce ya spor atlet oluyordu üzerimde yada hiç bir şey ,ama bu stor perde yapıldıktan sonra konu komşu görecek diye gömlekle oturmaya başladım a dostlar ,camı açmasam yanıyorum ,camı açsam üzerime bişey giyiyor ve yine yanıyorum. çok dertliyim dostlar çook. yapan ustanın eşekliği aslında bu ,yarın ilk işim bu perdeyi bi hali yola sokmak ,yada çakmakla ibreti alem için ulus atatürk heykelinin önünde yakmak olacak.!
  • ilkokulda sadece pazartesileri ve cumaları istiklal marşı okurduk, şimdi her gün sabah 9 akşam 6 okuyoruz.
hesabın var mı? giriş yap