• fantastik edebiyatın yaratıcısı olan tolkien in düştüğü en büyük hata diye nitelendirilebilecek olan silmarillon ve diğerleri ile herşeyi anlatmak, herşeyi bitirmek, açık kapı bırakmamak olayını bir nebze düzeltebilecektir bir karakterdir tom bombadil. tolkien in kitaplarını okursunuz, ve herşey gerçekten biter, çünkü gizemler biter. oysaki orta dünyayı değerli kılan şeylerin başında, gerçek hayatın anlaşılmış, sıkıcı yapısından farklı olması yatar. kitaplar bitince, orta dünya da nispeten anlaşılmış(ve nispeten sıkıcı)dır. tom bombadil, anlatıma sığmamış, esrarını korumuş, hala orta dünyadan bahsetmemizi sağlayan nedenlerin başında gelir.
  • tom bombadil tolkien değildir. çünkü, tolkien'in kitap(lar)daki yansıması bilbo'dur. özellikle the hobbit'teki çeşitli ipuçları ve bilbo'nun kitapların yazılması sürecine paralel yaşlanma süreci bunu gösterecektir.

    tom bombadil eru da değildir. zira üçüncü (ve dördüncü) çağlardan önce de eru pek çok şey yapmış (arda'nın şeklini değiştirmeye varıncaya kadar), tom bombadil ise ormanında oturmuştur. yine, önemli bir ayrıntı, elrond'un konsilinde yüzüğün ne yapılacağı düşünülürken yok edilmesi yerine tom bombadil'e verilmesi alternatifinin ortaya atılmasıdır. gandalf buna şiddetle karşı çıkar ve yüzüğün bir süreliğine tom bombadil'de dokunulmadan kalabileceğini, ancak bunun sauron'u durduramayacağını, tom bombadil'in bilinçsizliği düşünüldüğünde, sauron'un sonunda yüzüğü ele geçirebileceğini söyler. bu anlatılanlar eru düşüncesi ile çelişmektedir.

    bu nedenle tom bombadil büyük olasılıkla sonradan dünyaya yerlesmis, dogadan baska bir sey dusunmeyen bir yaratik, bir doga gucu, tolkien'in evreninde bir ainu'dur... (bkz: ainur)
  • üstad tolkien ilk kitapta öyle düşsel ve yumuşak anlatmıştır ki tom bombadil'li bölümü, kendisinden önce ürkmüş, sonra da tanrısal bir yere koymuşumdur bu karakteri. yaş 23 oldu.. hala tanrı denilince tom bombadil'in elinde nilüfer yaprağıyla yolda gözüktüğü sahne geliyo benim aklıma. bildiğin korkuyorum lan, ötesi var mı?

    ayrıca filmin* en ama en en büyük eksiğidir.
  • herkesi kukla gibi oynatan o tek yüzük'ün standart etkilerini üzerinde gösteremediği şahsiyet. o yüzüğü takanları görür, yüzüğü taksa bile görünmeye devam eder ve yüzüğün kendisini görünmez hale getirebilir. bir maia, çiçek böcek aşığı bir orman yerlisi yada eru; her ne ise gandalf' ın deyimiyle "o kendi kendisinin efendisidir". ondaki gizem de bundan kaynaklanıyor olsa gerek. frodo 'nun onun evinde konaklarken gördüğü rüyanın kitabın sonunda valimar'a açılırkenki sahneyle örtüşmesi ( tolkien 'in de belirttiği üzere) de tesadüf değildir.
    peter jackson 'un tom bombadil 'i filme almamasının nedeni böyle gereksiz (!) ayrıntılarla izleyicinin kafasını karıştırmak istememesidir herhalde. fakat bu amca yüzüklerin efendisi ' ni tolkien 'in en önemli eseri silmarillion 'a bağlayan öğelerdendir.
  • tolkien in evreninde en çok tartisilan, ne oldugu bile tam olarak belli olmayan, aslinda ilk olarak tolkien in çocuklari için yarattigi ilk masallardan tombis bir amca olan ama lord of the rings üçlemesiyle birlikte kafalari iyice karistiran karakter. hakkinda çesitli görüsler vardir hatta iluvatar in bizzat kendisi oldugunu savunacak kadar ileri gidenler bile mevcuttur. ayrintili analizi için:
    http://www.glyphweb.com/arda/t/tombombadil.html
    (bkz: iarwain ben-adar)
  • altinyemi$le yaptigi dugeti nefes kesen ayrica yil sonunda dunya turnesi kapsaminda ulkemize de ugrayacagi duyurulan lotr karakteri

    *
    hey dol! merry dol! ring a dong dillo!
    ring a dong! hop along! fal lal the willow!
    tom bom, jolly tom, tom bombadillo!

    hey! come merry dol! derry dol! my darling!
    light goes the weather-wind and the feathered starling.
    down along under hill, shining in the sunlight,
    waiting on the doorstep for the cold starlight,
    there my pretty lady is, river-woman's daughter,
    slender as the willow-wand, clearer than the water.
    old tom bombadil water-lilies bringing
    comes hopping home again. can you hear him singing?
    hey! come merry dol! derry dol! and merry-o,
    goldberry, goldberry, merry yellow berry-o!
    poor old willow-man, you tuck your roots away!
    tom's in a hurry now. evening will follow day.
    tom's going home home again water-lilies bringing.
    hey! come derry dol! can you hear me singing?

    hop along, my little friends, up the withywindle!
    tom's going on ahead candles for to kindle.
    down west sinks the sun: soon you will be groping.
    when the night-shadows fall, then the door will open,
    out of the window-panes light will twinkle yellow.
    fear no alder black! heed no hoary willow!
    fear neither root nor bough! tom goes on before you.
    hey now! merry dol! we'll be waiting for you!

    hey! come derry dol! hop along, my hearties!
    hobbits! ponies all! we are fond of parties.
    now let the fun begin! let us sing together!

    goldberry:
    now let the song begin! let us sing together
    of sun, stars, moon and mist, rain and cloudy weather,
    light on the budding leaf, dew on the feather,
    wind on the open hill, bells on the heather,
    reads by the shady pool, lilies on the water:
    old tom bombadil and the river-daughter!

    tom bombadil:
    o slender as a willow-wand! o clearer than clear water!
    o reed by the living pool! fair river-daughter!
    o spring-time and summer-time, and spring again after!
    o wind on the waterfall, and the leaves' laughter!

    old tom bombadil is a merry fellow;
    bright blue his jacket is, and his boots are yellow
  • frodo'ya "ben dusen ilk yagmur damlasini gordum." diyen lotr karakteri. entlerden bile yaslidir. orta dunyada ayaklari uzerinde gezen ilk varlik olmasi muhtemeldir. lort'de her seyin disinda tam bir 'oteki'dir.
  • --- spoiler ---
    bir maia, ya da hatta eru*nun kendisi olma ihtimali bile bir yana, hoyuk yaylalarinda kahramanlarimizi kurtaran onemli bir karakterdir, o hoyuklerdir ki icinde blade of westernesse bulunmus, 9larin en guclusu olan angmarin buyucu krali* in etten kemikten zalimce hukum surdugu donemde tum ailesi bunun zulmuyle olen bir blacksmith tarafindan su ve nefret verilerek dovulmus bu kilic bu nedenledir ki hicbir olumlunun olduremeyecegi bu ringwraithi oldurmustur. yani ortada filmde bahsedilmeyen ozel bir durum vardir.
    --- spoiler ---
    peter jacksona laf eden bendenizi kinayan insanlar bunu da goz onunde bulundurmalilardir bence. yani lord aragorn un lady arweni tum gondor tebaasinin onunde baya dilini cikartarak french kiss* ile opmesi bile gozardi edilse bu edilmemelidir artik.
  • gozlerimiz bu karakteri peter jackson'un cektigi fellowship of the ring filminde aramistir, bulamamisizdir. sinemadan biraz boynu bukuk, biraz iclenmis cikmamizin en buyuk nedeni tom bombadil abimizdir. kendisine burdan selam gonderir, kocaman ellerinden operiz.
hesabın var mı? giriş yap