• arion, midillide yaşayan çok yetenekli ve ünlü bir ozan imiş. günün birinde dünyayı dolaşmak istemiş, pılısını pırtısını topladığı gibi bir gemiye atlayıp korinthos'a gitmiş. halk ondan o kadar etkilenmiş ki, kralları periandros onunla tanışmak istemiş ve kısa sürede çok iyi dost olmuşlar. zamanla bestelerinden kazandığı seveti ne yapacağını bilemeyen arion, italya ve sicilya'yı da görmeyi istemiş, şarkılarını ve şiirlerini bir süre bu ülkelerde söylemiş , ününe ün, servetine servet eklemiş. nitekim dostu periandros'u özleyip geri dönmeye karar vermiş, korinthos'lu bir geminin tayfasıyla pazarlığa girişmiş, anlaşmışlar, ama denize açıldıklarında tayfaların aralarında fısıldaşarak kendisi için korkunç bir plan hazırladıklarını işitmiş; plana göre denizciler onu suya atıp paralarının üzerine oturmayı hedefliyorlarmış. zavallı adam gemicilere paralarımı alın, ama hayatımı bağışlayın diye yalvarmış, adamlar bana mısın dememişler. bunun üzerine arion, en güzel elbiselerini giyerek bir gece önce rüyasında gördüğü tanrı apollona dua etmiş ve son isteği olarak denize bakarak sazını çalmayı dilemiş. öyle güzel ve içli çalmış ki, apollon'un kutsadığı yunuslar geminin etrafında belirip dinlemeye başlamışlar. arion şarkısını bitirince denize atlamış, ama yunuslardan biri hemen onu sırtına alarak yunan kıyılarına kadar taşımış. haydut denizciler korinthos'a dödüklerinde, merakla arkadaşının nerede olduğunu soran kral periandros'a, ozanın denize düşüp boğulduğunu söylemişler, ama tam o sırada arion çıkagelmiş. periandros gemicileri çarmıha gerdirmiş, apollon da sevdiği bu ozanı kurtaran yunusu gökyüzünde bir burca çevirmiş.
    hikayesi böyledir, aynı zamanda arion dithyrambosu ilk defa söyleyen ozan olarak da bilinir ve bazıları bu nedenle onu, trajedyanın babası olarak görür.
  • efsaneye göre lesbos'taki methymna'da doğmuş ozan.
    yaşadığı tarih bilinmemektedir. yarı mitolojik bir ozandır zaten. alkman'ın öğrencisi olduğu, hayatının büyük bir kısmını korinthos tiranı periandros'un sarayında geçirmiş olduğu ve aynı zamanda italya'yı ziyaret ettiği, büyük servet edindiği söylenir. italya'dan dönerken, servetine el koymak isteyen denizciler tarafından denize atıldığı, ölmeden önce kendisine şarkı okuma izni verilen arion'un okuduğu şarkıyla büyülenen bir yunus balığının, ozanı karaya taşıdığı anlatılır.* edebi bir kompozisyon olarak dithyrambosun yaratılması arion'a maledilmiştir. müzikte trajik makam anlamına gelen tragikos tropos u muhtemelen onun bulduğu söylenir. bu müzik makamı daha sonraları tragedyaya alınmıştır.
  • yerli pop şarkıları çalan bir yunanistan radyosu..
  • bugün, "bir iyi haber, bir kötü haberi götürür" düşüncesine bir adım yaklaştıysam, sebebi bu insandır. tesadüf olmayan karşılaşmamdır kendisi.
  • andre campra'nın bir kantatı. flüt, klavsen ve bass de viole ile insan sesinin raksi belki de. sonundaki atipik resitatif spoiler içeriyor. zaten hikâyeyi bilenlerse zevkle dinliyor...
  • bünyesinde yedi farklı türde şarkılar çalan radyo istasyonu bulunduran yunanistan'daki özel radyo kurumu. yayın kalitesi de şahane, bazen kesintiler olabiliyor ama oranlansa belki haftada bir filan, o da sadece arion laikos kanalında oluyor, ben seviyorum diye mi yapıyorlar bilemiyorum altan, neyse. şu adresten dinlenebilir bütün istasyonlar: http://www.arionradio.com/arionradio/player/
    yedi farklı tür demişken, bu kanallar şöyle:
    arion: yunan müziğindeki en yeni şarkıları, en yeni albümlerden hit parçaları çalar, despina vandi, anna vissi türünde sanatçıları remixleriyle birlikte dinleyebileceğiniz bir istasyon, bazen yabancı müzik de olabiliyor.
    arion laikos: halk müziği diye tanımlanan laiko'nun eski yeni en güzel örnekleri burada. rebetiko ağırlıklı müzik dinlemek isteyenler için çok güzel.
    arion 2: bu kanal yeni açılmış, daha çok laiko ile günümüz yunan müziği arasında kalan özgün türde, bazen klasik gitarlı bazen rock tarzı şarkılar dinlemenin mümkün olduğu kanal, orfeas peridis duydum daha ne isterim radyosu. hayırlı uğurlu olsun, şahane olmuş bu.
    arion kids: yunanca çocuk şarkılarının bulunduğu kanal.
    athens party: yabancı (ingilizce) hareketli şarkıların çalındığı radyo, metro fm gibin işte.
    arion velvet: romantik, soul, slow falan filan türünde genellikle klasiklerin çalındığı kanal, kafa dinlenir bununla.
    eurovision fm: burada da her yıldan her ülkeden eurovizyon şarkıları çalınıyor, bazen dinleyesi gelir ya insanın, o vakit güzel işte.
  • aynı zamanda ctp** ile 1951 yılında üretilen ilk yat örneği kabul edilir.
  • kieslowski'nin üçlemesi gibi 3 kardeşin biri bu kişi. hepsi tek tek harika. üçü bir arada olursa kaymaklı ekmek kadayıfı. bir de müjdeli haberler verdi bana bu son zamanlarda öff.

    keyif verici madde.
hesabın var mı? giriş yap