hesabın var mı? giriş yap

  • leonardo da vinci bu resimde isa'nın "aranızdan birisi bana ihanet etti" dediği anda masadakilerin verdiği tepkilerin yüz ifadelerine yansımalarını aktarmış. da vinci bu resimde mümkün olan en gerçekçi yüz ifadelerini yakalayabilmek ve aktarabilmek için tam 3 yıl boyunca milano'da, sokaklarda gözlem yapmış. bazı günler eline fırçayı almadan saatlerce resme bakarken bazı günler yemek-içmek için bile ara vermeksizin durmadan resim üzerinde çalışırmış.bu resimde ilk defa isa'nın başının üzerine bir hilal konmayarak o da diğer insanlar gibi resmedilmiş. ancak yine de isa'nın masadaki diğer kişilere nazaran daha büyük çizilmesi ve resimde tek bir ışık kaynağı kullanılması ve ışığın odaya isa'nın başının üzerine denk gelen bir hizadan yayılması ile isa resimde ön plana çıkartılmış ve resmin odak noktası olduğu mesajı verilebilmiş.

    bu sanat eserinin ortaya çıkarılması için kullanılan teknik ne yazık ki uzun ömürlü olmamış ve tablo henüz leonardo da vinci hayatta iken deforme olmaya başlamış. özellikle yemek masasının ortasına denk gelen kısım oldukça hasar görmüş ve çareyi oraya bir kapının girişini çizmekte bulmuşlar. bu modifikasyon elbette ki resmin orijinal haline oldukça uyumsuz imiş. ama bu resmin çizilmesinde kullanılan teknik sebebiyle yapılan her restorasyon resmi orijinalliğinden biraz daha uzaklaştırmış. yine de tablo leonardo da vinci'nin ustalık dönemi eserleri arasında en nadide olanlarından birisidir ve milano'da santa maria delle grazie'de sergilenmektedir.

  • 2010'da yayınlanan community 2. sezonun ilk bölümünde troy yataktan kalkıp esnediği sahnede pijama olarak örümcek adam kostümü baskılı bir tişört giymektedir.

    aynı dönemlerde marc webb'in çekeceği amazing spider-man reboot'u duyurulur ve spider-man'i oynayabilecek 5 ayrı aktörün ismi konuşulmaya başlanır. film eleştirmeni ve çizgi roman yazarı marc bernardin ikinci kez çekilecek bir spider-man hikayesinde peter parker'ı oynayacak aktörün beyaz bir erkek olmaması gerektiğiyle ilgili bir şaka yapar. bu sözlerin üzerine ilk paragraftaki 3 saniyelik sahneyi izlemiş olan community fanları twitter'da "donald glover yeni örümcek adam olsun" kampanyası başlatır. tabii ki bu kampanya yönetmen tarafından dikkate alınmaz. ama marvel yazarı brian michael bendis'in kafasında bir ampul yanmasına ve miles morales karakterini yaratmasına sebep olur.

    2012'de amazing spider-man filminde peter'ın odasında troy'un olduğu bir community posteri vardır.

    2017'de vizyona giren spider-man homecoming'de aaron davis karakterini oynamıştır. bu karakterin mcu'da miles morales'in amcası aaron olduğu ve donald glover'ın canlandırmasıyla evrene girdiği iddia edilir.

    ertesi sene into the spider-verse vizyona girer. miles'ın aaron amcasının evine gittiği sahnede televizyonda community'deki yataktan kalkma sahnesi gözükür. bu çemberin tamamlanmasıyla örümcek evrenlerini anlatan filmde aaron'ın başka bir evrendeki suretiyle bambaşka bir evrendeki troy'un çok çok başka bir evrendeki oyuncusu donald örümcek adam olmuş olur.

    bu olaylar çerçevesinde kendisi spider-man açısından en az leonardo dicaprio kadar mühim bir şahsiyettir.*

  • 31 çekmeyi 51 gibi bir iskambil oyunu sanırdım. birgün can sıkıntısının doruklarında gezerken sevgili babacıgımla, "hadi kızım kart oynayalım" demişti babam, ne oynayalım dedi ben de saf saf 31 çekelim diye cevap verince neye uğradığını şaşırmıştı.bense dersanedeki bi arkadasımdan duydugum bu 31 cekme meselesinin neden bu kadar şaşırtıcı bir iskambil oyunu oldugunu çok sonraları anlayacaktım.

  • tuvalete giderken hesabı ödemiş +10 yazıyor ama tek amacın o tatlım +10000 falan yazmalısın, gerisi gereksiz jestler senin için. değerli olsaydı anı yaşardın, böyle siksok şeylerle uğraşmazdın.

  • bir yerde okumuştum "annesinden önce uyuyanların derdine inanmıyorum" diyordu.
    geçen akşam erken uyudum. sonra kalktım yüzümü yıkadım. her zaman olduğu gibi yüzümdeki tuz eksilmedi.
    çay içermisin oğlum diye seslendi annem, ses yankıyı yerinden oynatıyordu ama görüntü yoktu.
    sesin hangi odadan taştığını öğrenmeye çalışırken bir demlik çayla oturmuş annemi gördüm bir başına.
    öyle yalnız, öyle kimsesiz, öyle karanlık.
    bütün dertleri bir araya getirsen, böyle bir dert oluşmazdı.
    kaç sene oldu hatırlamıyorum, bu kadar çok ağlandığını.

  • belediyenin yetkileri çerçevesinde şu sığınmacılar ve kaçaklar için neler yapabiliyorsa yapsın, ben istanbul'da bu suretleri görmek istemiyorum artık. ayrıca özellikle metro gibi ulaşım sistemleri dilenci, çalgıcı, mendilci gibi bayatlamış duygu simsarlarından arındırılmalı, bu konuda güvenlik birimlerini bayağı bir gevşek görüyorum.

    ibb artık istanbul'un çehresini değiştirmeli, burayı bir orta doğu ülkesinin kalabalık bir şehri imajından kurtarıp, dünya'nın imrendiği bir avrupa şehri olduğunu tekrar hatırlatmalı.