hesabın var mı? giriş yap

  • "herkese pas veren gitsin barcelona'da oynasın, bizim duygularımızla oynamasın."

    güngören, bağcılar civarında kaldırmadığınız kız kalmaz.

  • o tarihte üniversitenin üçüncü sınıfındaydım. kahvede okey oynayan gençlerle akrandım.

    çiçek pasajı'ndan çeyrek ekmek midye tava alıp, onu yedikten sonra kahvede de bir sıcacık çayla ısınıp robinson kitapevi'ne gider, yolda muhakkak paganini bülent'e rastlayıp onu birazcık dinler, dönerken metropol'den bir cd alırdım. rebetiko'ya meraklıydım. beyoğlu o kara-mavi müziğin ruhuna çok uyardı.

    o zamanlarda insan olmanın, genç olmanın, yaşıyor olmanın kıvancı vardı.

    tadını çıkarmış olduğuma mutluyum.

  • pentagon, abd savunma bakanlığı, nasa (amerikan havacılık ve uzay dairesi), abd ordusu, abd donanması… dünyanın belki de en iyi korunan yerleri. ama , emperyalizmin temel direği bu kurumlar bir dönem -ve belkide hala- tek bir insanla uğraşmak için canlarını dişine takmışlardı: gary mckinnon. londra’da yaşayan bir ingiliz vatandaşı. 44 yaşında, işsiz bir bilgisayar sistem yöneticisi. abd’nin isteği üzerine 2002'de tutuklanmış ve serbest bırakılmıştı. 2005 haziran’da tekrar ingiltere'de tutuklandı ve koşullu olarak serbest bırakıldı. abd, ingiltere’den gary mckinnon’u istiyor, kendi mahkemelerinde yargılamak için.

    peki gary mckinnon ne yaptı da bu kadar “önemli” yerlerin hedefi haline geldi? 2001 ve 2002'de abd’de bulunan 97 bilgisayar sistemine girdi. fakat bunlar sıradan bilgisayarlar değildi. biri pentagon’a ait olmak üzere, nasa’ya, abd ordusu, hava kuvvetleri ve donanmasına, abd savunma bakanlığı’na ait bilgisayar sistemleriydi hepsi de. bu nedenle, internet üzerinde “solo” diye bilinen gary mckinnon’a pentagon hacker da deniliyor. onun yaptığı, herhangi bir devlet ya da ordusuna dönük o güne kadar yapılmış en büyük ve kapsamlı saldırı. abd, canevinden vurulmuştu ve bunun bedelini ağır ödetmek istiyor, gary’i kendi mahkemelerinde yargılama peşinde, ingiltere’de -bildiğim- en son açılan davada 70 yıllık hücre hapsi isteniyordu.

    gary mckinnon, ele geçirdiği abd ordusuna ait bir bilgisayara şöyle bir not bırakmış: “abd’nin yabancılar politikası bugünlerde devlet destekli terörizmle aynıdır. ben solo, size zarar vermeye, hem de en üst seviyede devam edeceğim”. saldırılardan birinde washington’da, orduya ait yaklaşık 2000 bilgisayar 24 saat boyunca internete çıkamamıştı. gary mckinnon’un herhangi bir devlet, örgüt ya da grupla ilişkisi bulunamamış. yani tek başına kendi halinde bir adam. ne insanüstü bir takım güçleri var, ne de çok güçlü araç ve silahları… tek sahip olduğu teknik bilgisi. kendisine daha karlı hedefler seçebilirdi, mesela bankalar ya da büyük online ticaret siteleri, oldukça büyük miktarda para elde edebilirdi. girdiği bu bilgisayar sistemlerinden elde ettiği bilgileri satarak da bunu yapabilirdi.

    fakat hedefi bu değildi. öyle ya da böyle abd’ye zarar vermek istemiş ve bunu başarmıştı. tüm bu işlerde ona yardımcı olan ise kırdığı bilgisayar sistemlerinin kullanıcılarıydı. kullanılan kötü işletim sistemi (yani ms windows) ve zayıf parolalar sayesinde gary’nin işi oldukça kolaylaştırılmıştı.

    tek bir insanın, dünyanın en iyi korunan kurumlarına karşı giriştiği tek kişilik savaşın hikayesi... gary mckinnon davasının sonucu ne oldu bilmiyorum fakat bildiğim ona verilen desteğin oldukça fazla olduğu...

  • "1970'lerde doğmuş biri olarak, birçok hükümet gördüm. şu anki hükümet, ülkeye gelmiş en iyi hükümet. yaptıkları, yapacakları ve vaad ettikleri her şeyi, ayrıca izledikleri yolu beğeniyorum. akil insanlar heyeti, son derece doğru bir girişim. bundan önceki bütün hatalarımız için herkesten özür dilememiz lazım. yaralarımızın sarılması, bütün olduğumuzu hatırlamamız önemli; böyle düşünüyorum." diyerek kumarı, alkolü bırakıp, akp seçim mitinglerinde sahne almaya başlamak istediğinin sinyallerini vermiş.

    ahmet kaya'ya çatal fırlatmasına gönderme yaparak "gençlik hatalarımın farkına bile bu hükümet sayesinde vardım" diyebilecek kadar olmuş artık. valla bence toy serdar ortaç gitmiş yerine nihat doğan kırması yeni bir oğlan gelmiş.

    her zaman söylüyorum kraldan çok peşindeki soytarılardan korkacaksın.

  • okul çıkışı ilkokul kapısının önündeki yaya geçidinde bile durmak istemeyen sürücülerle dolu bir ülkede şarttır.

  • marvel studios'un 17 ağustos'ta yayınlanmaya başlayacak yeni dizisi she-hulk: attorney at law'un fragmanı yayınlandı. phase 4 şu ana kadar en fazla yeni karakteri tanıdığımız aşama oldu diyebiliriz. elbette she-hulk'ta bunlardan biri olacak. özellikle dizilerinde varlığıyla birlikte çok sayıda yeni karakterin solo projelerinin de önü açılmış oldu. bu yıl moon knight ve ms. marvel'ın ardından dizilerle gelen üçüncü yeni karakterimiz she-hulk olacak.

    she-hulk gerçek ismi jennifer walters olan şubat 1980 yılında yayınlanan the savage she-hulk #1 çizgi romanında yaratılmış bir karakter. hulk olarak sevdiğimiz bruce banner'ın da kuzeni. çizgi romanlarda kötü giden bir dava sonucu walters vuruluyor. acil kana ihtiyacı oluyor. kuzeni bruce ise kendi kanını ona veriyor. bunun sonucun da karakter she-hulk'a dönüşüyor.

    genelde çizgi romanlarda ünlü karakterlerin kadın, çocuk ya da karakter kadınsa erkek versiyonları o karakterin popülaritesi sonrası yapılmış kopyalar olarak algılanıyor. buna kısmen katılsam da she-hulk için bu pek geçerli değil. karakterin marvel tarihindeki net şekilde bağlantılı olan ana karakterinden en fazla ayrılan ve en fazla ayakları yere basan versiyonu olduğunu söyleyebilirim. çizgi roman kültürüne aşina olanların çok iyi bileceği gibi özellikle john byrne'ın fantastic four sonrası the sensational she-hulk serinin yazarı olmasından sonra she-hulk gerçek anlamda popülaritesini katlar ve en iyi marvel run'larından birini sunar. dizininde o dönemden bolca esinleneceğini şimdiden söyleyebiliriz.

    she-hulk, marvel tarihine baktığımız zaman yaratıldıktan sonra evrene en fazla etki etmiş olan marvel karakterlerinden biri. bir çok seride, bir çok takımda kendisini gördük. reed, sue, johnny ve benjamin dışında en önemi ve en ünlü fantastic four üyesi olduğunu söylersek yanılmış olmayız. avengers'ın yine önemli üyelerinden biri. civil war döneminin en etkin karakterlerinden. ki bu dönemin yazarı dan slott'un byrne kadar yaratıcı olmasa da çok çok iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum. slott'un şu an fantastic four yazdığını düşünürsek she-hulk ve fantastic four yazarlarının böyle kesişmesi de güzel bir tesadüf !

    dizinin fragmanına dönersek yerli ve yabancı bir çok mecrada cgı'ın kötü durmasından bahsedilmiş. smart hulk ve abomination olması gerektiği gibi duruyor. she-hulk'ın üzerinde daha çalışılması lazım. çıkış tarihine kadar daha güzel hale getireceklerdir. pandemi'nin ardından işler biraz daha yoluna girmiş gözükse de özellikle post prodüksiyon sıkıntılarını bu ara çok duyuyoruz. ant-man and the wasp: quantumania ve the marvels'ın yer değiştirmesi de bundandı. ant-man çekimlerini çok önceden tamamlamış ve post prodüksiyonda daha fazla yol almıştı.

    fragmanda yakalanan tonun oldukça güzel olduğunu düşünüyorum. bruce banner'ın bu kadar etkili olacak olması güzel olmuş. karakterin çizgi romanlardaki origin'i ile uyumlu. she-hulk okuması çok eğlenceli bir karakter. diziye de bu yansımış görünüyor. tatiana maslany'nin orphan black dizisinde ki performansını izleyenler kendisinin ne kadar yetenekli bir oyuncu olduğunu bilir. o yüzden karaktrer güvenilir ellerde. dizide hafif bir ally mcbeal havası da var. eğer ki çizgi romanlarda olduğu gibi karakter dördüncü duvarı kırarsa bu hava daha da hissedilir.

    dizide ana kötü karakter çizgi romanlarda da she-hulk'ın en önde gelen villain'ı olan titania. karakteri jameela jamil canlandırıyor. fragmanda çok az gördüğümüz için bi'şey söylemek güç. ama güzel olacak gibi duruyor. abomination geri dönüyor. karakteri the ıncredible hulk'ın ardından çok uzun süre görememiştik. geçen sene shang-chi'de görmek çok güzel bir sürpriz oldu. she-hulk'ta da görmeye devam edeceğiz. fragmanda wrecking crew olduğunu düşündüğüm bir grup var. onlar muhtemelen dizini akışı içerisinde çizgi romanlardaki hallerine dönüşeceklerdir. absorbing man'in de dizide kendisine yer bulacağını düşünüyorum.

    jennifer walters'ı dizide süper kahramanlar üzerine davalarda uzmanlaşmış bir avukat olarak izleyeceğiz. bu da bir çok karakterin dizide görünmesinin yolunu açılması anlamına geliyor. wong bunlardan biri olacak ki kendisini shang-chi'de abomination ile birlikte görmüştük. muhtemelen halihazırda mcu'da olan birden çok karakterin dışında sürpriz bazı karakterlerde göreceğiz. en fazla dedikodusu dönen karakterlerden biri daredevil mesela. dizinin bize bu konuda güzel sürprizler hazırladığını düşünüyorum.

    genel olarak keyifli bir dizi vadediyor fragman. bu dizi wandavision gibi 9 bölüm olacak. süre olarak da yine wandavision gibi olacaktır. komedi öğelerinin daha fazla ön planda olduğu açık zaten. jennifer walters'ın mcu yolculuğu böylece başlıyor. takip etmesi güzel olacak.