*

  • ilk ve en önemli öneri burası borsa kim kime korsa deyimini hiç bir zaman akıldan çıkarmamak gerektiği ve birkaçyüz trilyon liranız yoksa küçük oyuncu olacağınız ve koyulan kişinin daima siz olacağı gerçeğini göz ardı etmemenizdir.ama siz diyorsanız -arkadaş para benim koyulacak yer benim,hem ben belki ben koyulmaktan hoşlanıyorum ,zaten bu para bana batıyor size ne oluyor,o zaman bize susmak düşer deyip sekerek uzaklaşırız.
  • "sağlam şirketlere uzun vadeli yatırım yapın" safsatasına kanmamaları. imkb'de fiyatlar şirket bilançoları ile paralel gitmemektedir
  • başlangıçtan geçerken 4000 lira almayı unutmayın.
  • daha az riskli olan para basma işine girmeleri
  • bagdat caddesi ile vali konagi caddesi'ni kapatmaya bakin.
  • cok basit kurallari vardir;

    - buyuk oynayan buyuk kazanir (bir o kadar da buyuk kaybeder).
    - buyuk oynayip riski azaltmak icin, bu "buyuk oynama" olayi az para ile gerceklestirilmelidir, orta vadede hepsi birlestiginde kazanc gozleri yasartir.
    - borsa ile ilgili gazete bolumleri her gun okunmali ve olay takip edilmelidir.
    - "bu boyle olursa fiyat yukselir" veya "bu boyle olursa fiyat duser" gibi duz mantiklara her zaman inanmamak gerekir. firma sanki sizinmis gibi dusunup "acaba?" diye aklinizdan gecirmeniz daha saglikli olacaktir. kisa ve uzun vadeli gidisati iyi calismis olmaniz gerekir.
    - ozellikle de yeni baslaniyorsa, blue chip denilen, "dusmez kalkmaz bir allah" tadindaki hisselere oynamak gerekir.
  • yeni piyasaya cikan kagitlarla ilgili bir baska husus, ipo esnasinda kagitlarin cogunlukla degerlerinin altinda bir fiyattan satilmasidir. takip edildiginde gorulebilir ki ipo sonrasindaki bir kac gunde kagidin degeri yukselecek ve "denge"ye oturacaktir.

    her ne kadar yatirim bankalari ipo esnasinda (en azindan amerika'da boyledir bu) hisselerin cogunu satin alsalar da eger ki bir sekilde bu hisseler ilk gun elde edilebilirse 1 haftada iyi bir miktar kar yapmak mumkundur.
  • zaman serileri analizi, ekonometrik regressyonlar, stokastik modelleme gibi matematiksel yontemler kullanin ancak portfoyunuzu sakin bu metodlara endekslemeyin, lakin martingale ebabinda basladiginiz yere geri donersiniz. onemli olan icgudu ve intuisyondur.
  • yaşayacakları stres, sanallık ve yalan dolan göz önüne alındığında asla başlamamaları şiddetle tavsiye edilir.
  • -asla fazla tamahkar olmayın.küçük yatırımcıysanız sizin için hisseyi tabandan almanın ve tavandan satmanın mümkün olamdagını aklınızdan çıkarmayın
    -tüm portföyünüzü tek kagıda yatırmayın.ideal paylaşım beştir.
    -her sakallıyı dedeniz sanmayın,her tüyoya atlamayın.
    -siyasi ve ekonomik gündemi yakından takip edin,gündeme göre strateji belirleyin.
    -kendinize bir stoploss noktası belirleyin,böylece zararınızı minimize edin.
    -borsaya kesinlikle tüm birikiminizle veya sahip oldugunuz varlıkları satarak girmeyin,imkb nin kısmen kumarhane oldugunu unutmayın*
    -dalgalanmalarda ihtiyatı elden bırakmayın.borsada fırsatlar tükenmez.
hesabın var mı? giriş yap