• yaşamın ucuna yolculuk'ta*şu şekilde tanımlanmış yazar:

    'dünya edebiyatında belki en ihtiraslı sigara içen yazar,her gün en az altmış sigara içen yazar.sınırsızlığını sigara ile dengelemeye çalışan,aşk,kıskançlık,evlilik ve ölümü en güzel anlatan,insanın kendi kendine algılayamadığı,ama svevo okuyunca tanımlayabildiği tüm gizli duyguların büyük ustası'...
  • "hiçbir zaman sakin olamamak belki de benim yazgım" demiştir svevo.

    öyledir. her zaman tedirgindir. hep iki durumun arasındadır, kararsızdır, ama hiç bir zaman çok da üzgün değildir. kaybetmenin ironisini yapar düzenli olarak. bu yüzden svevo okurken hissettiğiniz ruh hali hüzünden çok derin bir ironidir, ince bir gülümsemedir. zeno'nun bilinci yeryüzünde yazılmış en eğlenceli metinlerden biridir belki de, özellikle sigarayi bırakma bölümüyle. joyce'la da iyi arkadaş oldukları bilinir edebiyat çevrelerince, ikisinin tarzı birbirlerinden çok farklı olmasına rağmen, iki ayrı ülkede modernist edebiyatın öncülerinden olmuşlardır.

    aylak adamdan çok öncedir svevo, belki de en tedirgin o'dur.
  • gerçek adı ettore schmitz'dir.. (1861-1928)..

    çok $anssız bir oğlak kendisi.. zira çoğunluk tarafından bilinen zeno'nun bilinci'ni yayımladığında 62 ya$ındaydı, keza 67'sinde araba kazasında hayata veda etti.

    alman ve rus edebiyatı'na meraklı olan svevo, iyi bir yazar olma yolunda tıngır mıngır yürüyordu. ancak svevo 19'unda iken fatih çar$amba'da züccaciye dükkanı olan babası francesco amca iflas edince, oğul svevo bankada çalı$maya ba$ladı. anne-babası öldüğünde ve evde çorba yapacak kimse kalmadığında, lavia veneziani yengeyle evlendi, ya$ 28. aslen yahudi olan svevo karı dırdırına dayanamayarak katolik oldu.

    denizcilikte kullanılan boyaları imal eden veneziani'lerin fabrikasına girdi. hatta $irketin ingiltere'de bir $ubesini kurdu. $irkette çalı$ırken biriktirdiği paraları (ki artık malboro'yu bırakıp samsun içiyordu) yazdığı 2 kitaba yatırdı. bankada çalı$tığı yıllarını anlattığı una vita (bir ya$am) ve senilità* (ya$lılık) adlı kitapları pek ilgi görmeyince kitap yayımlamaktan vazgeçti. ama yazmaktan yılmadı.

    1907 yılında papazın çayırı'nın ilk hareketlenmeye ba$ladığı zamanlarda trieste'de ingilizce öğretmenliği yapan james joyce ile tanı$tı. joyce ile ondan ingilizce dersleri alan svevo'nun dostluğu ölene kadar sürdü. özellikle senilità'dan etkilenen joyce, yazdıklarını yayımlaması için kendisini te$vik etti. ve 1919'da yazmaya ba$ladığı "zeno'nun bilinci"ni 1923'de bitirdi ve yayımladı. ancak yine ilgi görmedi ve önemsenmedi. ancak joyce'un önerisiyle fransızcaya çevrilen kitap, ülkede büyük yankı uyandırdı. eugenio montale'nun etkisini de unutmamak gerekir.

    tam tanınmaya ba$ladığı sırada, geçirdiği araba kazasınından birkaç gün sonra öldü.. allah taksiratini affetsin..

    resmi için: http://www.triesterivista.it/…mages/svevo italo.jpg
    kitapları için: http://www.ideefixe.com/…te.asp?kid=227&query=0&f=1
  • italyan edebiyati'nın olduğu kadar dünya edebiyatının da en iyilerinden sayılan yazar.
    ingilizce hocası james joyce'dur. joyce aynı zamanda yazarı keşfeden ve edebiyat dünyasına sunan kişidir.
    başyapıtı zeno nun bilinci'dir. bu yapıt için eleştirmen fethi naci günlüklerinde şunları yazar: "son zamanlarda okuduğum en iyi kitap...iki eliniz kanda dahi olsa okuyun."
    ayrıca norveç kitap kulüplerinin yaşayan 100 büyük yazara sorduğu
    "dünya edebiyat tarihinin 100 büyük yapıtı" anketinde listeye girebilmiştir.
    sadece bu ufak bilgi bile eserin değerini anlatmaya yeter.

    (bkz: italyan edebiyatı)
  • "yaşları denk olmayan aşıkları kuşatan sıkıntıları kimse svevo kadar keskin bir bakışla madde madde sıralayıp olayla dalgasını geçmemiştir." (r. ellmann)
  • bugün doğumgünüsü olan canısı, kıymeti bilinmeyenler listesinin taçsız kralı.

    "yoksa ben sigaraya kendi yeteneksizliğimin ayıbını yükleyebilmek için mi öylesine tutkundum? acaba sigara alışkanlığımdan vazgeçsem o umduğum güçlü, üstün adam olur muydum? belki beni tiryakiliğime zincirleyen de o kuşku olmuştur, çünkü insanın kendisini gizli kalmış bir büyük adam sanması rahat bir yaşam biçimidir."* demişti, şerefine bir sigara yakmaya gidiyorum.
  • italo svevo (19 aralık 1861 - 13 eylül 1928)

    1907'de trieste'de ingilizce öğretmeni olarak çalışmakta olan james joyce ile tanışıp ölümüne kadar sürecek olan bir arkadaşlık kurdu. bir araba kazasında hastaneye kaldırıldığında hızla kötüleşirken yanındakilerden sigara istediği, isteği geri çevrilince "bu son sigaram olacaktı!" dediği rivayet edilir. aynı gün öğleden sonra hayatını kaybetti.

    tezer özlü yaşamın ucuna yolculuk'ta cesare pavese ve franz kafka'yla birlikte italo svevo'nun da izini sürer ve anar.

    "karşılaştığım yaşlılar arasında geçmişini eskiden anımsamayan, aksine anında birlikte taşıyan ilk insan letizia. bu nedenle de en güzel yaşlı olarak kalmayı başarıyor. james joyce'tan ingilizce öğrenen letizia." tezer özlü - yaşamın ucuna yolculuk

    "verilmiş bir öpücük hiçbir zaman kaybolmamış demektir." italo svevo

    "dünya edebiyatının evliliği en güzel anlatan adamının* evliliği. bu fotoğrafın gerisinde, aşka olan tüm öfkesi, evliliğin rastlantısı ve anlamsızlığı görülüyor." tezer özlü - yaşamın ucuna yolculuk

    "svevo: dünya edebiyatında belki en ihtiraslı sigara içen yazar, her gün en az altmış sigara içen yazar. sınırsızlığını sigara ile dengelemeye çalışan, aşk, kıskançlık, evlilik ve ölümü en güzel anlatan, insanın kendi kendine algılayamadığı, ama svevo okuyunca tanımlayabildiği tüm gizli duyguların büyük ustası." tezer özlü - yaşamın ucuna yolculuk

    "hölderlin'e, rilke'ye hayran kaldım. sonra kafka'nın dünyasının sonsuz boyutlarıyla karşılaştım. ama susuzluğumu gideren, istediğimi bütünleyen babasının* ve cesare pavese'nin kitapları oldu." tezer özlü - yaşamın ucuna yolculuk

    "annem yanında olmayınca, babam* ne yapacağını bilemez, kendini kaybolmuş hissederdi. ayrıca çok kıskançtı.
    (bu denli ihtiraslı bir adam kıskanç olmaz mı.)
    (...)
    fotoğraflardan birinde letizia fonda svevo, üç oğlu ve kocasıyla birlikte." tezer özlü - yaşamın ucuna yolculuk

    "- babam*, hiçbir şey toplamazdı. yalnız bir tek tutkusu vardı. sigara. eli çok açıktı. tüm sanatçıları korurdu." tezer özlü - yaşamın ucuna yolculuk

    (bkz: ettore schmitz)
    (bkz: la coscienza di zeno/@ibisile)
    (bkz: trieste)
    (bkz: senilita)
  • hep kafasi karisik, icten konusan, pismanliga yakin duran, tek tarafli seven, eline yüzüne bulastiran, sonra bulastirmadigina kendini inandiran, hastalik hastasi, aska vurgun ama farkinda olmayan, süpheci ama saf, cesur ama kendin korkak sanan karakterler yaratmistir hep.

    döneminin degil dünya edebiyatinin gelmis gecmis en iyi romancilarindan biridir zannimca. ilk kitabi tutmayinca küsmüs uzun yillar yazmamis. keske daha cok yazsaymis diye hayiflanirim cogun. bu arada james joyce italya'dayken uzun süre yarenlik etmislerdir birbirlerine. hatta joyce'un svevo'yu cok sevdigi, destekledigi de söylenir.

    kendisi de biraz hastalik hastasi olan (bkz: zeno'nun bilinci) ve ölüm korkusuyla ciddi muhasebelere girisen svevo'nun bir trafik kazasinda ölmesi bile onun romanlariyla hayati arasindaki baglami aciklar zannindayim. (bkz: kötü bir saka)

    iyi ki yasamis, iyi ki yazmis bir insanoglu.
  • olurken 'olmek bir sey degilmis' diyen adam.
  • fotomodelleri ayırmadan söylüyorum: en sevdiğim italyan'dır kendisi. (gerçi 1918 yılına kadar resmen italyan değildi ama...) `:john fante'yi ingilizce yazdığı için ayrı bir yere koyuyorum bu arada.` (dedim ya, allah belasını versin bu akıllı bkz'nin. çok denedim ama olmadı. uçur beni ssg!)
hesabın var mı? giriş yap