• alman romantik besteci.. lied'leri, piyano ve orkestra muzigi ile unlenmi$tir.. yazdigi eserlerin buyuk kismini karisi clara schumann'a adami$tir.. onemli yapitlari : piyano koncertosu, senfonileri, piyano icin kreisleriana, carnaval, arabesque..
  • aslında piyanist olmak istemiş, fakat parmaklarımın arasını açacağım diye tuhaf bir alet icad edip onunla da elini sakatlayınca sırf beste yapmakla yetinmek zorunda kalmıştır (paganini'nin de parmaklarının arasındaki derileri aynı sebeple kestiğini hatırlatırım bu noktada).
    derler ki, nasıl brahms hayatı boyunca, gençliğinde bile, bir ihtiyar gibiyken, schumann da hep bir çocuk kalmıştır. çocukluğunu özlemle anan bu şahsiyet 13 küçük parçadan oluşan kinderszenen (çocuk sahneleri) adlı eseriyle pek beğenimi kazanmıştır. bir de papillons'u en sevdiğim bestelerindendir.
    piyano öğretmeninin kızı clara'ya aşık olmuş, adam da iyice eziyet etmiştir robert'e. sonunda kıza kavuşmuş, fakat bu sefer de clara'nın başarısının ağırlığı altında ezilmiştir. ne yazık ki hayatının sonlarına doğru sinir hastası olmuş, hastanelere düşmüştür, üzülürüm.
  • 1810-1856 yillari arasinda yasamistir. babasi bir kitapciymis. kücük robert, 1821 yilinda leipzig'e büyüyüp adam olmasi ve hukuk okumasi amaciyla gönderilmisse de daha cok müzik ve sosyal aktivitelerle vaktini gecirmis, bu arada friedrich wieck'den piyano dersleri almaya baslamistir. hukuk egitimine devam etmek icin gittigi heidelberg'de kisa bir süre kaldiktan sonra ailesini piyanist olmak istedigine ikna etmis ve 1830 yilinda friedrich wieck'in yanina, leipzig'e tasinmistir. ellerindeki bir sorundan ötürü piyanistlik kariyerini yarida birakmis ve sadece bestecilikle yetinmek zorunda kalmistir.

    schumann, 1834 yilinda kurdugu "die neue zeitschrift für müsik" (yeni müzik dergisi) dergisinin editörlügünü ve basyazarligini on sene boyunca devam ettirmis, kimi zamanlar "eusebius", "florestan" gibi takma isimler altinda da yazilarini yayimlamistir. baba wieck'in izin vermemesi nedeniyle onun kücük kizi clara ile evlenmek icin yillarca beklemis, bu süre zarfinda yaklasik 150 sarkidan olusan "frauenliebe und -leben" (kadin aski ve hayati) ve "dichterliebe" (sair aski, heinrich heine siirlerinden) lied serilerini bestelemistir. nihayet 1840 yilinda muratlarina eren clara*-robert ciftinin yedi tane cocuklari dünyaya gelmistir. schumann, eylül 1853'te tanistigi genc brahms'dan cok etkilenmis ve onun gelecek vaat eden yetenegini "neue bahnen" (yeni yollar) baslikli yazisinda müzik dünyasina müjdelemistir. bazi kaynaklarda, schumann'i ölüme kadar sürükleyen derin sinir krizlerinin ve parmaklarindaki sorunun sebebinin, gencliginde yakalandigi frengi hastaligi ile iliskili oldugu ileri sürülmektedir.

    baslica eserleri:

    schumann senfoni no 1 (ilkbahar senfonisi)
    schumann senfoni no 2
    schumann senfoni no 3 (rhein senfonisi)
    schumann senfoni no 4
    schumann piyano koncertosu
    schumann viyolonsel koncertosu
    schumann keman koncertosu
    schumann piyanolu quintet
    genoveva (schumann'in operasi)
    kreisleriana
    carnaval
    kinderszenen (cocuk sahneleri)
    phantasiestücke
  • soz konusu kişi ile isim benzerliği açısından (bkz: robert schuman)
  • schumann, robert alexander- (1810-1856) besteci. almanya da zwickau şehrinde doğdu. aynı zamanda eleştirmen olan schumann hem leipzig ve heidelberg üniversitelerinde hukuk öğrenimi aldı hem de friedrich wieck ve h. dorn'dan dersler alarak ve kendi çalışmaları ile elde etmeye çalıştığı müzik bilgisini edindi. bunlardan başka ayrıca edebiyatla da uğraşıyor, şiirler yazıyordu. bu zamanlarda özellikle romantiklere hayrandı ve lord byron'un kuvvetle etkisi altındaydı. müzikte bütün amacı iyi bir piyano virtuozu olmaktı. bu sıralarda diğer parmaklarını kuwetlendirmek için orta parmağını bağlayarak çalıştığından parmağı sakat kaldı ve virtuozluk hayatı sona erdi. bu sefer bestelemeyi denedi. bu arada ilk yirmi üç piyano parçasını yayımladı. bunların arasında en tanınmış eserlerinden "kelebekler", "davidsbündler", "carnaval", "konser etütleri", "etudes symphonique", "kreisleriana", "çocuk sahneleri" ve üç sonat vardır. 1834'ten sonra friedrich wieck, l. schunke ve knorr ile "neue zeitschrift für musik - yeni müzik dergisi"ni yaymlamaya başladı. 1840'da jena üniversitesine felsefe doktoru olduğu yıl friedrich wieck'in kızı piyanist clara ile gizlice evlendi. bundan sonra lirik "lied"ler besteledi. ayrıca birden dörde kadar senfonilerini, kentet ve kuartetlerini "paradeis und peri" adlı oratoryosunu besteledi. bir yandan da sanat hakkındaki yazılarını ve eleştirilerini yazıyordu. 1843 yılında leipzig konservatuarına öğretmen oldu. karısı ile 1844 yılında rusya'ya kadar bir sanat seyahati yaptı. 1850'de düsseldorf'da müzik direktörü ve orkestra şefi oldu. üç yıl sonra ani bir beyin hastalığı sonucunda ren nehrinde intihara teşebbüs ettiyse de kurtarıldı. endenich şehri tımarhanesinde öldü. schumann ondokuzuncu yüzyıl müziğine romantik ruhu getiren ilk büyük bestecidir. piyano sanatında chopin ve liszt ile yeni tarzın yaratıcısıdır. yukarıda saydığımız eserlerinden başka piyano, keman ve viyolonsel için konçertoları, çeşitli oda müziği eserleri, orkestra ve koro için "manfred", "der rose pilgerfahrt", "goethe'nin faust'undan parçalar", "kralın oğlu" ve "requiem"i ve "genoveva" adlı bir operası vardır. schumann çıkardığı dergiden başka diğer gazetelerde de sanat yazıları yazmıştır.
  • 3. bölümüyle beni olduğum yerden alıp uzaklarda biyere bırakan piyanolu quartetin bestecisidir.

    (bkz: schumann quartet for piano violin viola and cello in e flat major op 47)
  • piyano calmaya sekiz yasinda baslamistir.
  • genc muzisyenlere onemli tavsiyelerde bulunmus besteci.iste bazilari:

    *her zaman iyi akort edilmis alet uzerinde calisiniz.
    *iyi sayiniz. nice virtuozlarin calisi,sarhos bir adamin yuruyusune benzer.onlara ozenmeyiniz.
    *yarim yamalak calismayiniz.her zaman istekle calisiniz ve eserleri hicbir zaman yarim birakmayiniz.
    *kolay eserleri iyi ve guzel bir sekilde calmaya calisiniz;bu,guc bir eseri kotu calmaktan daha iyidir.
    *agirlasmak ve acele etmek iki buyuk hatadir.
    *calarken sizi dinleyenlerle ilgilenmeyiniz.
    *yaninizda hep iyi bilen biri sizi dinliyormus gibi calisiniz.
    *gosterisli calisa ozenmeyiniz.eserde,bestecinin dusunduklerini yerine getirmeye calisiniz.baska birsey aranmamalidir.fazlasi karikatur olur.
    *herkes birinci keman calmak isteseydi hicbir orkestra kurulamazdi.her muzisyen kendi yerini bulmalidir.
    *arkadaslariniz arasinda sizden daha cok bilenleri arayiniz.
    *korolarda sarki soyleyiniz ve ozellikle orta partileri soyleyiniz.bu,muzik kulturunuzu gelistirecektir.
    *halk sarkilarini iyi dinleyiniz;bunlar en guzel melodilerin kaynagidir ve her ulusun karakterini tasirlar.

    ayrica (bkz: leipzig)
  • zamanında gustav mahler sadece kendisinin yorumlasın diye schumann'ın senfonilerini yeniden düzenlemiş. sonra bakmış bunlar bayağı iyi, ömrünün sonlarına doğru avradına "alma mariyam, balım! bunları bastır e mi? gelecek nesiller de faidelensin." demiş de, hatun sallamamış. ve fakat, toscanini new york filarmoni'nin asli şefi olduğunda schumann senfoni no 4'ün mahler düzenlemesini seslendirmiş.
    riccardo chailly'den tavsiye ediyoruz bu mahler düzenlemelerini. öyle ki, 4 harbi iyi olmuş diğer edisyonlara göre.
hesabın var mı? giriş yap