• eskiden bulgar ve rumen göçmenlerin yurt ettiği bir mahalle iken bugün ankara'nın en etnik farklılık gösteren yerlerinden biri hâline gelmiştir.

    eskiden buralar hep dutluktu misâli, eskiden sadece bahçeli ve ikişer katlı müstakil evlerden ve ankara'nın en mühim tarihi eserlerinden biri olan akköprü'den oluşurmuş. gel zaman git zaman, kentin batıya doğru geliştiğini fark eden cin müteahhitler sayesinde 3'er katlı apartmanlar inşa edilmeye başlanmış ve kültürel çeşitlilik de böylece boy vermiştir.

    ne zaman ki et balık kavşağına dünya'nın en büyük migrosu açılmıştır ve semtin önünden metro geçmeye başlamıştır, ne zaman ki iskitler'i temizleme kampanyası yürütülmüştür varlık mahallesi de değer kazanmaya başlamıştır. akabinde emlâk fiyatları hiç beklenmedik bir şekilde tavan yapmıştır. bugün çankaya ile kafa kafaya yarışan gayrimenkûl fiyatları ve mahallenin stratejik konumu oldukça şaşırtıcıdır. birazcık daha uzun vadede varlık mahallesi cidden ankara'nın en pahalı yerlerinden birisi olacaktır. bu senelerdir söylenir, biraz yavaş ilerliyor fakat gerçekleşecek. rafta bekleyen yüzlerce proje olduğu söyleniyor bu civarı kapsayan. bütün bu dönüşüm projelerinin sadece yarısı bile gerçekleşirse, tutmayın varlık mahallesi'ni. ha torunlarımız belki görür orası ayrı. *
  • mevsimlerin ve çocukluğun en şahane şekilde yaşandığı, bu yüzden de hep özlenecek olan mahalle.
  • ankara'nın göbeğinde, antares ile migros'un ortasında hala mahalle kültürünün, bahçeli evlerin ve büyük parkların bulunduğu bir vaha.

    ancak ne yazık ki 2014'e kadar müteahhitler buraya üşüşüp lime lime edecekler.
    niye 2014? (bkz: ankara etlik entegre sağlık kampüsü)
  • ankara'nın bir çok yerine göre kendisi gibi kalabilmiş mahalle. aileler rahatça çocuklarını dışarıya oynamaya gönderebiliyorlar. ya da altlarına bisikleti verip "gezin bakalım mahallede" diyebiliyorlar. artık ankara'da bir çok semtte bunlar maalesef mümkün değil. belediyenin ankara'yı arabalar şehrine dönüştürme hevesi en çok çocukları etkilemiştir heralde. ankara'da bu yüzden çocuklar evde ekranlar karşısında asosyal olarak büyüyor ve tek arkadaşları okuldakiler oluyor. varlık mahallesi'nde durum daha farklı. mahallenin kocaman bahçeli blokları çocuklara her zaman bir oyun fırsatı yaratmıştır. biz küçükken her gün bahçede oynayacak sürüyle oyun bulurduk. oyun bitti mi? bahçeye maydonoz nane ekerdik. hala da yapıyorlar bunu. varlık mahallesi, bahçeli evlerin yıkılıp yerine apartman yapılması dışında nerdeyse hiç değişmedi son 40 yılda. aralarında dört sokak olan iki apartman sakini yolda ya da markette karşılaşınca bile selamlaşıyorlar. komşuluk ilişkileri hala canlı. bu komşuluk olayı özellikle balkon girişli bloklar için daha da geçerli. herkesin dış kapısı tek bir balkona baktığı için ister istemez tanışılıyor komşularla. önceden yadırgamıştım ama gerçekten bir sosyal ihtiyaç düşünülerek yapılmış bu. her yolun kenarında ağaçlar var. özellikle mahallenin ortasından geçen beyapazarı caddesi ve onun doğu kısmı varlık parkı'na kadar yemyeşil.

    bugün, özellikle 19 tane bloğun bulunduğu mahallenin batı yakası inşaat firmaları için iştah kabartıcıdır. bir bloğun arazisine aynı bloktan üç tane koyabilirsiniz bir de otoparklık yer kalır o derece. ancak tabii bir adada, yaklaşık 4-5 blok olduğu için bunların hepsini satın almak oldukça zor. karşısında etlik antares alışveriş merkezi'ne kadar boş bir ssk arazisi bulunur. bu araziyede numuna ve ihtisas hastanelerinin taşınacağı söyleniyor. metroya ve de ankamall'e yakınlığı nedeniyle pahalı bir semt bu durumda fiyatlar nerdeyse çankaya seviyesine çıkar.
  • 90'lı yılların sonuna kadar şirinler köyünde yaşıyormuş hissi uyandıran ve 10 yıllık sürede asırlık değişimle "eskiden" diye başlayan cümlelerle anlatıma sebebiyet veren, anıları olanların asla unutamayacağı ankara'nın ortasında ama şehirden bağımsız bir mahalaledir.
  • eski portakal bahçelerinin zamanla kat karşılığı satılan apartmanlara dönüşüp şimdilerde antalya'nın merkezinde sayılabilecek mahalle.
  • gazi mahallesi ile beraber ankara'nın en yaşanılası yeridir. ya da yeriydi. etlik şehir hastanesi açıldığında olacakları hayal etmek istemiyorum.
  • bu mahallenin 2014'e kadar lime lime edileceğini söylemiştik ama yanılmışız. dozerler, kepçeler daha şimdiden girip oymaya başladılar güzelim mahalleyi. söylenene göre yapılmakta olan samanyolu koleji ile turgut özal üniversitesi'nin ibbf binaları. geçmişler ola!
  • ilk zamanlarında ssk tarafından yapılan büyük apartmanlardan ve müstakil evlerden oluşan mahalle. ilk olarak muhacırların yerleştirildiği bir yer olsa da daha sonra kürtlerin hızlıca hücum edip alabildiğine çoğalmasıyla nüfus değişmiş, akabinde çorum alevi eşrafının akın etmesiyle karmakarışık bir hal almıştır. en son mahalleyi mahvetmeye yeminli laz muteahhitlerin de çoluk çombalak toplanmasıyla kozmopolitlik kavramını bile yerle bir eden bir yerleşim yeri olmuştur. şu anda; alevi-kürt-muhacır-laz şeklinde bir populasyonla mutlu mesut yaşanmaktadır söz konusu mahallede.
  • yeni meskenim. şimdilik gayet sessiz, sakin ve yaşanılası gözüküyor.
hesabın var mı? giriş yap