• ne yazık ki basımına son verilen, sadece internet ortamından yayın yapacak ansiklopedidir. (bkz: http://www.cnnturk.com/…mayacak/653021.0/index.html)

    1989-1990 arasında aldığımız baskısının cilt isimlerini bir çeşit dua gibi ezberlemiştim:

    a-ami, ami-avr, avr-ber, ber-bro, bro-cih, cil-dau, dau-ede, ede-fle, fle-gra, gra-het, heu-isa, isa-kar, kar-kri, kri-lua, lua-met, met-nük, nük-pir, pir-sak, sak-spo, spo-tic, tic-vig, vig-zyv

    :(
  • bir dönemin orta sınıf ailelerinin evlerinin temel direği, sıklıkla konuşlandırıldığı salonların vitrinle beraber en temel folklorik öğesiydi.
  • efendim ilk 20 cildin başlangıç ve bitiş heceleri esasen şöyleydi ilk baskısında:

    a-ami, ami-avr, avr-ber, ber-bro, bro-cih, cil-dau, dau-ede, ede-fle, fle-gra, gra-het, heu-isa, isa-kar, kar-kri, kri-lua, lua-met, met-nük, nük-pir, pir-sak, sak-spo, spo-tic

    bende son iki cildi yoktu:) harçlık yetiştirememeye başlamış ve fasikül satın almayı bırakmak zorunda kalmıştım. lise 1'de bunu toplamaya başladım, üniversiteye girdiğimde hala fasiküller devam etmekteydi. elimdeki ciltler de depremde gitti zaten:(

    çok severdim ana britannica'mı çok...
  • ilk kez gazetelerin "ansiklopedi geldi hanım" anonsu ile birlikte, evlerde bir bomba etkisi yaratan, çocukların "var ya kadının şeyini en ince ayrıntısına kadar gösteriyomuş", ebeveynlerin "tabi tabi lazım, çocuklar okusun, öğrensin" yorumları arasında kupon kupon biriktirilmeye başlanan, üçer ciltlik seriler halinde teslim edilen, o dönemin meydan larousse'u ile kapıştırılan ansiklopedi.

    büyük gaz ile kuponları toplanıp temin edilen ciltler, çogu evde ya bir[1] yada iki[2] kere açılıp, sonradan gelen misafirlerin rahatça görebileceği hatta gözlerine gireceği bir yere sırasıyla dizilerek, tozlanmaya bırakılmıştır.

    zaman zaman cinselliğe meraklı, teenageler tarafından "cinsel organ", "vagina", "penis", "mastürbasyon" gibi başlıklar altında incelenen ilim irfan eseri olarak anılmaktadır ülkemizde.
  • gittigidiyor da 3.5 ytl gibi bir fiyata satılmasıyla gözlerimden yaş getirmiş olan ansiklopedi.
    resmen 90lı yıllara ihanet gibi geldi...
    yazık lan...
  • ana yayıncılık tarafından ilk fasikülü 5 kasım 1986'da yayımlanan ansiklopedi.

    üzerinden 30 yıl geçti.

    çalışanlar 5 kasım'da toplanıp, otuz yıl sonra, bir yemekte birbirlerini görecekler.

    göreceğiz bakalım kim ne kadar değişmiş.
  • ana yayıncılık tarafından 1985-86 yılları gibi yayınlanmaya başlanmış, isteyene abone olup ciltlenmiş halinde (bizim gibi) isteyene de fasikül fasikül bayiden toplama şeklinde satılmış ansiklopedidir. orjinali daha eskidir ve ingiliz kaynaklıdır. yabancı kaynaklı olmasından mıdır nedir, içinde kimsenin tanımadığı , incik cincik baronların,kontların bile hayatını bulabilirsiniz. bunun yanında kendi tarihinizdeki önemli simaların bazılarını göremeyebilirsiniz. anabritannica olarak türkçeleştirilmiş versiyonu yine de birçok türk kültürü öğesini ve simasını kapsar. genel bir değerlendirme yapmak gerekirse parasının hakkını veren, kitaplıkta bulunmasında fayda olan bir eserdir.
  • a-ami, ami-avr, ber-bro, bro-cil, cil-dau, dau-ede, ede-fla, ..... diye giden ciltleri kütüphanemizin büyük kısmını kaplayan, vefalı bir yıllık ödev kaynağı idi bir zamanlar. sonra odunlukda çıkmıştı karşıma seneler sonra, unutulmuş, dağılmış, perişan. bana daha eski bir dostumu hatırlattı ayrıca bir an. peki ya ona ne olmuştu?
    (bkz: gelişim hachette)
  • küçükken babamın sorumluluk, süreklilik ve dirayet hakkındaki didaktik konuşma/azarlamalarında kesinlikle anılan bir eserdir.
    peder bey 80lerin ortasındaki fasikül toplama olayı ile tüm seti bilmem kaç yılda tamamlamış da tek bir fasikülün tek bir sayısını kaçırmamış da hepsini tek tek ciltletmiş de falan fıstık.
    evin 3. evladı gibiydi o ciltler. daha sonra gazeteler de benzerlerini kuponla vermeye başlayınca kalitesini görmüştük aslında. evet, salonda halıya yüzüstü uzanıp ansiklopedi okuyan çocuklardandım ben de. ana konu o. araya sıkıştırabilirim sandım yapamadım.
  • internetsiz zamanların en kral ansiklopedisi. şimdilerin ise soba yakıtı. bir dönem gazetelerin tiraj arttırma umudu. ki bu dönem internetten az önceye tekabül eder.

    şşştttt beyler internet diye birşey çıkıyormuş bir kaç seneye kalmaz.
    bilgiye inanılmaz hızla ulaşacakmış insanlar.
    ne yapıp yapıp bu bizim britannicaları elden çıkarmamız lazım.
    yoksa elimizde patlayacak.
    ne yapalım?
    aklıma bir fikir geldi.
    türkiye diye bir ülke var. gazeteyi sırf promosyonu yüzünden alıyorlar.
    gazete sahipleriyle anlaşalım.
    hem onlar gazete satsın hem biz elimizdeki ansiklopedileri çıkarmış oluruz.
    ne dersiniz?
hesabın var mı? giriş yap