hesabın var mı? giriş yap

  • çiftçiye "ananı al da git" diyenin küstah arap elçiye "yatırımını al da git" demesi mümkün olmadığından dolayı gerçekleşen tehdittir.

  • gece gece okurken beni sinir krizine sokan başlık. ortaokuldayken voleybol takımına girmiştim, gerçi girmemle çıkmam bir olmuştu çünkü babam şort giymemiz gerektiğini öğrenmişti. tayta bile ikna edememiştim ve bırakmak zorunda kalmıştım. sonra da dışarı çıkmam yasaklanmıştı :) sırf voleybol oynamak istedim diye. ha oynamaya devam etsem vargas mı olacaktım hayır. ama belki kızları izlerken içim bu kadar buruk olmazdı. olabilecekleri bu kadar düşünüp kendimi üzmezdim.
    burada atıp tutanlara sesleniyorum: bu ülkenin kızlarının yaşadıkları bunlar. yardımcı olmuyorsunuz bari çenenizi kapatın ve sevinenlere karışmayın.

    bu ülkenin ağ tutmuş zihniyetiyle hiçbir şey yapılmaz.

  • yorgun parmaklarıyla çay bardağını kavradı; küçük bir yudumdan sonra gözlerime bakıp, hiç değişmemişsin dedi.

    sen de dedim.

    sesimdeki tereddüdü farketti, "hadi canım 22 sene geçti, 3 çocuk doğurdum, kilo aldım, kibar olma" dedi.

    - 3 çocuk mu, 1 tane demiştin telefonda?
    - üniversiteye hazırlanandan bahsetmiştim, bir de ikizler var. ya sende?
    - 1 tane, kız.
    - ne güzel, benimkiler de 2 kız 1 oğlan. ama oğlan çok üzüyor beni.
    - niye?
    - işte, boşandıktan sonra başedemiyorum, çok huysuz.
    - o çocukla mı evlendiydiniz?

    suratını ekşiterek hııı dedikten sonra, garsona baktı, bi çay daha verir misin.
    gözlerini masadaki boş bardağa dikti. ne aptalmışım dedi.

    - bilemezdin ki.
    - annem söylemişti. ondan koca olmaz dediydi. ama seni çok severdi. çok efendi çocuk, kibar çocuk derdi.

    sıkıldım bir an; konuyu değiştirmek istedim. annen nasıl? öldü, geçen sene . ne diyeceğimi bilemedim; başın sağolsun.

    gözleri buğulandı ama gülümsemeye çalıştı; sağol seninkiler? - aynı, emekliler işte.

    yumuşacık kahverengi gözlerine baktım..gülümsediği zaman düzgün dişleri yine ışıl ışıldı.

    - niye boşandınız?
    - çok kabaydı, sürekli hakaret, sürekli kavga, aşağılama..niye çekeyim dedim.
    - o kadar seneden sonra, 3 çocuk?
    - çekilmezdi, cehennem gibiydi hayat onunla. dayanamadım.
    - seviyordun.
    - aptalmışım dedim ya.

    22 yıl önce en son görüştüğümüz günü hatırladım; kusura bakma demişti, ben onu seviyorum, ne yaparsa yapsın. evet!
    peki demiştim. nasıl istersen.. şaşırmıştım, gururum kırılmıştı, ölecek gibiydim, çok seviyordum. hoşçakal o zaman deyip yürüyüp gitmiştim. o gencecik halimde kendime gelmem 2 yıl sürmüştü. içine kapanık, kırılgan birisiydim zaten. o yaz tanışmıştık. 2 yıldır beraber olduğu o çocuktan kavga edip ayrıldığı bir dönem olduğunu bilmiyordum tabi. ortak o kadar çok zevkimiz vardı ki..kitaplar, müzik, sinema.. o da benden etkilenmişti ama ben deli gibi aşık olmuştum.

    1 yıl sonra geldiği gibi o çocuğa dönmüştü. bir anda, kusura bakma ben onu seviyorum diyerek. kusura bakma? ne kadar kolay bir özür. klasik cümleleri de sıralamayı ihmal etmemişti: sen çok iyisin, daha iyilerine layıksın vs. eve gidip hüngür hüngür ağladığımı hatırlıyorum. sevgilimi kaybettiğim için mi? yoksa bir başkası için terk edildiğim için mi? ikisi için de..20 yaşında bir erkek için ağırdı be.

    - acıktım, bir şeyler yiyelim mi?
    tabi dedim garsona işaret ettim. tatlı isterim dedi. sütlaç.
    eskiden de çok severdi, tunalı'da el ele gezerken flamingo pastanesinde hep sütlaç yerdik. burnumun direği sızladı.

    - bana kızgınsın di mi?
    - yooo, nereden çıkarıyorsun. çocuktuk. nereden bilebilirdik ki? çok üzdün beni diyemedim, gülümsedim.
    - çok yorgunum, çok yalnızım; nafaka da vermiyor.

    gözleri yine doldu; ağlamaya başladı. neredeyse boş pastanedeki bir kaç kişi bize baktı. garsonlar bizim masaya kaçamak bakışlar atıp birşeyler fısıldaştılar.

    seni çok üzdüm di mi dedi. biliyorum hata ettim şimdi olsa..sustu. neyse dedim en azından çocukların var.

    - doğru. gözünün önüne düşen kumral telleri parmağıyla kenara attı. bu hareketini çok severdim, kumral saçlarını da.

    işe dönmem lazım dedim. telaşlandı, tabi dedi. evine bırakayım deyince gözleri parladı. gerçekten mi? elbette dedim; bu yağmurda yürü git mi diycem sandın? halâ çok kibarsın dedi.

    arabaya bindik. uzaktı evi; tarif etti. evin önünde durdum. el sıkıştık. arıycam dedi. ara dedim.

    -------

    edit : soran arkadaşlar için-bir daha görüşmedim..

  • yanılgı : ilk seferinde 300 kiloluk halteri kaldırmaya kalktım.. hemen karnımda kas çıktı..
    gerçek : fıtıktır o kardeşim hemen bir doktora git

  • bu mefhumun dinamikleri hoimar von ditfurth'un dinozorların sessiz gecesi isimli eserinde de ele alınmış. aşağıda bu kitaptan alıntıladığım bir bölüm mevcut, ama anlaşılabilirliğini sağlamak için öncelikle bir özet çekmek gerek.

    beyni fiziken kabaca üç katman şeklinde tasnif ediyor ditfurth: altbeyin (beyin sapı), ortabeyin ve büyükbeyin. evrimsel gelişmeye bağlı olarak, ilkin altbeyin oluşuyor. bünyedeki sıcaklık, besin değerleri gibi yaşamsal önemdeki bilgileri değerlendirerek organize eden bir merkez olarak altbeyin, vücudun adeta vazgeçilemez bir donanım unsuru. ortabeyin ise, henüz bir özne haline gelmemiş olan canlılara özgü bir beyin katmanı. yiyecek aramak, karşı cinsle ilgilenmek, bir rakibe saldırmak gibi, bir çok hareketin bir arada kompleks bir şekilde düzenlendiği 'paket programlar'ın depolandığı yer olarak tasvir ediliyor ortabeyin. bir özne gibi muhakeme yeteneğine sahip olamayan canlı, bu eksikliği paket programların depolandığı "türün hafızası" üzerinden gideriyor. büyükbeyin ise, daha tanıdık olduğumuz, bilişsel kabiliyetlerin kök saldığı bir "beyin yüzeyi". alt katmandan üste çıktıkça evrimsel olarak en genç katmanları görüyoruz.

    temel gereksinimleri düzenleyen altbeyin, kimyasal süreçler için çok önemli olan vücut sıcaklığını beden üzerindeki alıcılara bile güvenmeyerek; üzerinden geçen kandan kendi elleriyle ölçüyor, ona göre sistemi organize ediyor. aynı şekilde, organizmanın açlık/tokluk durumunu da doğrudan kan üzerinden ölçüm yaparak belirliyor, ve komutlarını ona göre veriyor. (buna göre, vücudumuzdaki acıkma hissini kafadan değil de mide ve bağırsak civarından hissetmemiz, "bana bak üstbeyin; sen şimdi ne yapman gerektiğini bilmezsin, aha şu karın bölgesini besinle doldur, acıktın haberin yok! " gibi bir mesajın ilüzyonu olduğunu düşünmemek elde değil. )

    artık sözü üstada bırakabiliriz. (ilk paragraf altbeyin hakkındadır.)

    "... örneğin, üşüme durumunda kanın ısısı ancak hissedilebilir bir düşüş gösterir göstermez bu merkez [beyin sapı] uyarılıyordu. susama durumunda ise, kanın fizyolojik ve kimyasal bileşiminin belli bir yoğunluk değerinden sapması sözkonusuydu. kandaki şeker azalınca da, acıktığımızı haber veren mekanizma devreye girip, organizmanın kalori ihtiyacının giderilmesini sağlıyordu.

    ortabeyin düzleminde ise işler böyle yürümemektedir. burada başlatıcı etki yapan etmen, ihtiyaç durumunun doğrudan kendisi değil, bir "sinyal"dir. çevrenin organizmaya doğrudan etki etmesi anlamında bir uyarı sözkonusu olmayıp, biyolojik yönden bakıldığında, kendisi olayla pek ilintili sayılmayacak bir enformasyon taşıyıcısı, az çok keyfi, organizma ile çevresi arasındaki bir tür uzlaşmanın ürünü olan, üzerinde anlaşılmış bir anlamı içeren bir işarettir tepkileri devreye sokan. (tıpkı trafik lambasının kırmızısının ne otomobille, ne yürümek fiiliyle, ne de benzer herhangi bir olguyla doğrudan ilintisi bulunmaması gibi. )

    gerçekten de, ortabeyin dediğimiz organın olgunlaştığı evrimin bu aşamasında organizma ile doğal çevresi arasında kurulan ilişki salt kimyasal-fiziksel bir ilişki olmaktan çıkmıştır. soğuk, sıcak, kalori azalması gibi bir uyarıma organizmadan belli bir tepki gelmesi sözkonusu değildir. bu düzlemde, doğal çevre-organizma ilişkisi, ilk kez sebep-sonuç kategorisine göre düzenlenen bir ilişki olmaktan çıkıp, iletişim düzlemine kaymıştır. fiziksel, kimyasal bir neden değil, salt bir işaret, bir "gösterge" bu iki ortam arasında iletişim kurucu etmen olup çıkmıştır. anlamları sebep oldukları etkiyle açık seçik belirlenebilecek, ne anlama geldikleri daha baştan organizma için bilinen uyarımların yerini (örneğin kan şekerinin düşmesi), anlamları evrim içinde "tarihsel" olarak belirlenmiş sinyaller almıştır. "

  • dünyada gelmiş en çok takdiri hak eden sporcu.

    tüm zamanların en iyi basketbol oyuncusu olarak kabul gören nba efsanesi michael jordan 6 nisan’da naismith memorial basketball hall of fame yani naismith memorial basketbol onur listesi’ne alındı.
    nba ve lakers efsanesi magic johnson’ın “burada bir michael jordan var bir de diğerleri yani bizler varız” ve nba ile celtics efsanesi larry bird’ün de “tanrı jordan kılığında aramızda” dediği michael jordan önce basketbol olmak üzere spora ve sporculara verdiği katkıya profesyonel kariyerine nokta koyduktan sonra da devam etti. işte efsane’ye saygı kapsamında “airness” “air jordan” “greatest” gibi takma isimlere sahip olan michael jordan’ın olabildiğince kısa bir fotoromanı ve özeti.

    kare kare 1984-2003 yillarinda spor dünyasini sarsan michael jordan'in fotoromani

    -jordan ve başarilari-

    michael jeffrey jordan 17 şubat 1963’te dünyaya geldi. basketbolu bıraktıktan sonra kendi markası üzerinde işadamı olarak çalışmaya devam eden jordan için ulusal basketbol ligi yani nba’deki açıklama kısa ve öz “michael jordan tüm zamanların en mükemmel basketbolcusudur.” tüm zamanların en iyi pazarlanan ve kariyerini en iyi yöneten sporcuların başında gelen jordan’ın elde ettiği başarılar ve kırdığı rekorlar kendi başına bir olay. 1980’lerden başlayıp 90’ların sonuna kadar spor dünyasını sarsan başarılara imza atan jordan’ın neler yaptığı kısaca şu şekilde özetlenebilir:
    - chicago bulls’da biri dışında çıktığı maçların tamamında yani 1.109 maçta çift haneli sayılara ulaştı. (25 mart 1986’da clevaland caveliers maçında 8 sayı kaydetti.)
    - 1.099 maçta 20 sayı ve üzerinde kaydetti.
    - 671 maçta 30 ve üzerinde sayı kaydetti.
    - 211 maçta 40 sayı ve üzerinde kaydeti.
    - 39 maçta 50 sayı ve üzerinde kaydetti.
    - 5 maçta 60 sayı ve üzerinde kaydetti.
    - 30 maçta triple double (3 alanda çift haneli sayılara ulaşmak) yaptı.
    - 240 maçta double-double (2alanda çift haneli sayılara ulaşmak) yaptı.
    - 11 sezonda toplamda en çok sayı kaydeden isim oldu.
    - 3 sezonda top çalma lideri oldu (1987-88 1989-90 1992-93)
    jordan 6 nba finalinde 35 maçta oynadı ve 6 kez nba şampiyonu oldu. (1990-91 1991-92 1992-93 1995-96 1996-97 1997-98)
    bu maçlardan 6’sında 40 ya da üzerinde 1’inde de 50 sayı yada üzerinde kaydetti. bu maçlarda 33.6 sayı 6.0 ribaund v e 6.0 asist ortalaması tutturdu.
    finallerde 6 kez mvp yani en değerli oyuncu ödülü aldı (1990-91 1991-92 1992-93 1995-96 1996-97 1997-98)
    peş peşe iki maçta 50 sayı ve üzerinde üretebilen tek isim olan jordan (28 nisan ve 1 mayıs 1988’de cleveland caveliers maçlarında) 100’ün üzerinde nba rekorunu elinde bulunduruyor. chicago bulls tarihinde de 200’ün üzerinde rekoru bulunan “airness” kısa süre washington wizards kariyerinde de 4 rekora imza attı.
    dört maçta quadruple double yani dört alanda çift haneli sayıları kaçıran jordan 1988’de new jersey nets maçında 25 sayı 10 ribaund 10 asist 6 top çalma 1989’da la clippers maçında 41 sayı 10 ribaund 11 asist 6 top çalma 1989’da boston celtics maçında 42 sayı 9 ribaund 11 asist 8 top çalma ve 1989’da charlotte hornets maçında 33 sayı 10 ribaund 12 asist 6 top çalma gibi muhteşem istatistiklere de imza attı.
    1.98’lik jordan profesyonel basketbol kariyerinde 122 cm.lik omuz genişliği ve 98 kiloluk ağırlığıyla en atletik isimlerden biriydi. muhteşem smaçlarıyla “air jordan” lakabı alan jordan’ın elde ettiği ödüllerden bazıları da şu şekilde özetlenebilir:
    nba mvp ödülü: 1987–88 1990–91 1991–92 1995–96 1997–98
    tsn the sporting news mvp ödülü: 1987-88 1988-89 1990-91 1991-92 1995-96 1996-97 1997-98
    nba finalleri mvp ödülü: 1991 1992 1993 1996 1997 1998
    nba all-star mvp ödülü: 1988 1996 1998
    nba yılın defans oyuncusu: 1987–88
    nba yılın çaylağı: 1984–85
    naismith yılın kolej oyuncusu: 1984
    john r. wooden ödülü: 1984
    adolph rupp ödülü: 1984
    usbwa yılın koley basketbolcusu ödülü: 1984
    acc yılın basketbolcusu: 1983–84
    tsn the sporting news yılın kolej basketbolcusu ödülü: 1983-84
    nba all-star smaç yarışmasında iki 1’lik: 1987 1988
    sports illustrated yılın sporcusu: 1991
    nba’de tam 16 kez ayın basketbolcusu
    nba ilk 5’inde 10 kez birinci seçim (1986-93 1995-98)
    nba defans takımında 9 kez birinci seçim (1987-93 1995-98)
    nba çaylak takımı ilk seçim (1985)
    nba tarihinin en değerli 50 isminden biri (1996)
    slam dergisi tüm zamanların en iyi 75 ismi (1.)
    espn yüzyılın en iyi 100 atleti (1.)
    north caroline ile 1982’de ncaa şampiyonluğu
    chicago bulls ile 6 nba şampiyonlupu: 1990-91 1991-92 1992-93 1995-96 1996-97 1997-98
    amerika birleşik devletleri olimpiyat takımı ile iki olimpiyat altını: 1984 1992

    -jordan’in mirasi-

    nba’e her veda ettiğinde televizyon reytingleri düştü her geri döndüğünde (2 kez) o ve ona bağlı firmalarla reklam anlaşması bulunan şirketler toplamda 1 milyar dolardan fazla kazanç elde etti. basketbolun dünya çapında çok önemli bir yere gelmesini sağlamakla kalmadı çalıştığı herkese fazlasıyla kazandırdı: 15 firmayla yaptığı sponsorluk anlaşmalarında bu 15 firmanın tamamı jordan’dan daha fazla kazanç sağladı ve bunu açıkladı. boks efsanesi muhammad ali ve beyzbol efsanesi babe ruth’u her oylamada geride bırakarak tüm zamanlar’ın ve yüzyılın en iyi sporcusu ödüllerini almayı başardı. dünyanın en prestijli spor dergilerinden sports illustrated’ın kapağına rekor kırarak 49 kez çıktı.
    anfernee “penny” hardaway grant hill kobe bryant lebron james vince carter ve dwyane wade “yeni jordan” olarak lanse edildi ama hiç biri “air jordan” imajına yaklaşamazken onun karşısına çıkartılan bu isimler larry bird ve magic johnson gibi jordan’ın ayrı bir yerde olduğunu ifade etmekten çekinmedi.
    sayısız ödül ve rekora sahip olan michael jordan son olarak 6 nisan’da naismith memorial basketbol onur listesi’ne de girerek inanılmaz kariyerine bir yeni onur daha eklemiş oldu.

    onunla ilgili ilginç açıklamalar.
    "tanrı jordan kılığında aramızda..."

    aynı dönemlerde basket oynadığı
    atlanta hawks'ın oyun kurucusu steve smith için majesteleri şöyle söylemiştir,
    "beni savunmasıyla en çok zorlayan basketbolcudur"

    steve smith ise şu şekil karşılık vermiştir,
    "jordan o kadar üst düzeyde farklı bir basketbol oynuyorki onu savunmak yerine izlemeyi tercih ediyorum"

    kaan kural, lebron james' in jordan la kıyaslanması üzerine:

    "ben oyucuları kıyaslamayı sevmem. ama jordan olmak imkânsız. mutlaka ondan daha yetenekli oyuncular gelecek. bence tracy mcgrady ve kobe bryant'ın mj'den daha az yetenekli oyuncular olmadığını düşünüyorum. fakat michael jordan'ın zihinsel gücü iki üç insan da var. ben onu michael schumacher ve tiger woods ile karşılaştırırım. michael jordan yenilmeyi asla kabul etmeyen, kazanmak için yeteneklerini sonuna kadar zorlayan ve bunu akıllı bir şekilde kullanan bir insan. lebron james jordan'ı istatistikler de geçse de asla onun kadar maç kazanamayacak. jordan'ın zihinsel gücüne hiç kimsenin ulaşamayacağını düşünüyorum. "

    bill clinton: “ ben potansiyelini bu kadar üst düzeylerde azimle ve yaratıcılıkla kullanan birine daha önce hiç tanık olmadım.”

    "eğer spor âlemindeki sporcuları bir değerlendirmeye tabii tutsaydım, her yönden 10 tam puan alacak yegâne kişi michael jordan olurdu." alonzo mourning

    "kimi zaman maçın ortasında olduğum yerde durup kalırdım. çünkü onun çılgınca bir hareket yapacağını bilirdim. böyle bir durumda sağa sola koşuşturmaktansa, olduğum yerde kalıp, seyretmeyi tercih ederim." kenny anderson

    "onun benim için ancak hayalini kurabileceğim hareketler yaptığını gördüm. onun potanın bir tarafındaki dip çizgiden smaç yapacakmış gibi havalanıp, havada bir müddet asılı kaldıktan sonra altından geçip diğer tarafından ters turnike attığını gördüm. bunu kendim görmesem imkânsız derdim." shaquille o'neal

    "michael bana gözleri kapalı serbest atış atabileceğini söylediği maçı asla unutmam. onunla bunu asla yapamayacağı konusunda iddialaştım. o da yaptı! o gün düşündüğüm eve gidince çocuklarıma ne söyleyecektim." dikembe mutombo

    "benim jordan hakkında anlatmaktan en hoşlandığım hikaye, pistons'da oynadığım sene chicago ve detroit arasında oynan maçtır. michael potaya doğru ilerliyordu, önünü kesmek için yukarı doğru sıçradım. dilini dışarı sarkıttı ve sağından geçeceğini sandım. ama o havadayken dilini ve yönünü diğer tarafa çevirdi, diğer yanımdan geçti ve topu sağ eliyle potaya bıraktı. ben de orada öylece durup seyrettim. sonra chuck daly' le göz göze geldik. rengi atmıştı. ona zar zor 'bir şey söylemene gerek yok, ben de gördüm' diyebildim, o kadar." john salley

    "gerçekten aklımdan hiç çıkmayan maç var, asla unutmayacağım ve evde kasette kayıtlı olan. new jersey'de oynuyorduk. michael topu aldı ve derrik coleman, chris dudley ve chris morris ona doğru geldiler. içten bir manevra yaptı, dışarıya doru bir hamle yaptı, topu arkasından geçirdi ve şutu attı. inanılmazdı. o en iyisi ." horace grant

    "benim en favori maçım 1990-91 finallerinde yaşandı. michael topu sürerek geldi, sağa doğru bir feyk attı, sola doğru gitti sonra sıçradı ve havada bir an asılı kaldı. dilini dışarı sarkıttı ve bu sırada hala havada asılı duruyordu, bende içimden 'hayır, bunu yapamaz, bunu yapmamalı, bizim takıma bu olmaz beni üzerimden bunu yapamazsın' diye düşünüp duruyordum... ama yaptı. uçtu, topu bir elinden diğerine aldı ve içine bastı. michael bütün seyircilerin çıldırmasına yol açmış gibiydi. herkes saçını başını yoluyor, bu inanılmaz basketi gördüklerini inanamıyorlardı. eminim ertesi gün, ofise gittiklerinde bütün millet sadece bundan konuşmuştur." magic johnson

    "michael bu oyunu sadece iki nedenle oynuyor; çünkü oynamayı seviyor, meydan okumaya bayılıyor.” bj armstrong

    "oyun son çizgi civarındayken, topun bu adamın eline geçmesini istiyorsunuz ki iyi bir oyuncu nasıl olur göresiniz. işte michael'i özetlemek için kullanabileceğim kelimeler bunlar: o iyi bir oyuncu, en iyisi." john paxson

    "vancouver karşısında oynanan bir maçı hatırlıyorum. bitime 6 dakika kala, 12 sayı gerideydik ve normalde maçı kaybetmememiz gerekiyordu. ama michael sadece 'bu kadar yeter, buna izin veremem' dedi ve vancouver tarihe karıştı." bill wennigton

    "ne zaman başımız sıkışsa michael turboları açıyor." james edwards

    "bazı oyuncuların baskete giden yolu bulmalarını seyretmek çok ilginç ve michael'da beni en çok etkileyen taraf da bu. onun nasıl sıçradığı ve smaç yaptığı hakkında konuşup durabilirsiniz, ama basketbolu gerçekten bilen insanlar onun çembere giden yolu her defasında keşfetmesinden, şut atmak istediği her zaman, o şutu ne yapıp edip bulmasından daha çok etkiliyorlar. chicago'ya ilk geldiğinde inanılmaz şaşırtmıştı. onunla aynı takımda oynadığımızda, rakip takımda oynadığınızdan daha çok etkileniyorsanız." dennis rodman

    "o, oyuncuların oyuncusu. o, kendiniz oynamadığınızda seyrettiğiniz adam. bazen onunla maç yaparken bir hareket yapıyor ve siz kendi kendinize 'keşke ağır çekimde tekrar görebilseydim' diyorsunuz." karl malone

    penny hardaway mj washington da son senesinde son new york maçını oynadıktan sonra sahada alkışlanırken basına şöyle bir demeç veriyor.

    ''ben küçük bir çocuktum ona hayrandım. ben basket oynayan üniversiteli bir liseli bir gençtim onu örnek alırdım. üniversitede aynı. ben nba ye geldim all-star oldum fakat hala onu izliyor ondan öğreniyordum. o 40 yaşında ve hala ondan çok şey öğreniyorum herhalde ölünceye kadar da öğreneceğim''

    magic johnson “ basketbolcular ikiye ayrılır. biz normal adamlar vardır, diğer yanda ise tek başına michael jordan”

    magic johnson: “"bazen jordan o kadar güzel oynardı ki onu savunmaya çalışmak yerine potayı güzel gören bir yerden jordan’ın yapacağı şeyi izlemeyi seçiyordum, çünkü ertesi gün herkes o hareketten bahsederken tam anlamıyla görememiş olmak beni çıldırtıyordu..."

    craig eghlo= '' durdurmak mı? öyle bir şansımız olabileceğine siz inandıysanız bende inanıyorum o zaman, fakat hiç sanmıyorum. durmanın anlamını sanırım bilmiyor.''

    ''ben jordan'a maçta ne yapması gerektiğini söylemezdim ama sana söylüyorum.''
    phil jackson’dan kobe 'ye ithaf.

    "michael saygı duyarak izlediğim ve bana oynadığım günleri tekrar yaşatan tek oyuncu." dr.j

    son olarak ta majestelerinin açıklamaları,
    “herkes bir şekilde michael jordan gibi olmak istiyor, bense her gün michael jordan olmak zorundayım.” michael jordan

    jordan- "yetenek maçı kazandırır ama zeka ve takım oyunu şampiyonluğu!"

    jordan "kariyerim boyunca 9000'den fazla başarısız atış yaptım, 300'den fazla oyun kaybettim, 26 kez oyun kazandıracak atışı ıskaladım.. çabaladıkça başarısız oldum, başarısız oldukça çabaladım.. işte başarımın sırrı..."

    “yenilmeyi kabul edebilirim, ama bir daha denememeyi; asla!” michael jordan

  • google search, bazı yerleşik uygulamaları ile bazı günlük problemlerimize çözüm sağlamayı amaçlamaktadır. normalde farklı uygulamalara ihtiyaç duyacağımız bazı özellikler arama motorunun içerisinde sunuluyor. firma bugün için fazlaca iddialı olsa da tüm ihtiyaçlarımıza çözüm sunmayı amaçlıyor. sunduğu bazı çözümlere bakalım:

    1) nefes egzersizi
    internet ortamı stresli bir yer olabilmektedir. google'a "nefes egzersizleri" yazıp aradığınızda görsel ve yazılı talimatlar sunulan 1 dakikalık bir nefes egzersizi programı ile karşılaşıyorsunuz. talimatları izleyerek stresten uzaklaşabiliyorsunuz. yeterli gelmez ise tekrar oynat butonuna tıklayarak egzersizi tekrar edebilirsiniz. görsel

    buradan direkt uygulamaya gidebilirsiniz.

    2) metronom
    müzisyenseniz veya herhangi bir nedenle mükemmel ritme ihtiyacınız varsa, bir metronom gereklidir. bunun için google'a "metronom" yazmanız yeterlidir. google aracında varsayılan olarak dakikada 100 vuruş belirlenmiştir ancak ihtiyacınıza göre bunu artırmak ya da azaltmak mümkündür. görsel

    direkt erişim

    3) renk seçici
    google'a "renk seçici" yazdığınızda karşınıza çıkan minik uygulama, seçtiğiniz rengin hex, rgb, cmyk, hsv ve hsl olarak karşılığını size sunmaktadır. görsel

    direkt erişim

    4) akort aracı
    google'a "akort aracı" yazdığınızda telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan mikrofon erişimi vermeniz gereken google uygulamasına erişiyorsunuz. sonrasında bir enstruman ile ya da kendi sesiniz ile çıkardığınız sesin hangi notaya ne kadar yakın olduğunu öğrenip bunu yukarı ya da aşağı çekerek ayarlayabiliyorsunuz. görsel

    direkt erişim

    5) hesap makinesi
    google'a "hesap makinesi" yazıp aradığınızda sizi karşınıza çıkan hesap makinesi ile matematik işlemlerinizi yapabilirsiniz. görsel

    6) rastgele şans uygulamaları

    a) yazı tura
    "yazı tura" yazıp arama yaptığınızda karşınıza google'ın sizin yerinize yazı tura seçimi yapacağı uygulama çıkıyor. görsel

    direkt erişim

    b) zar atma
    "zar at" yazarak aradığınızda birçok farklı zar çeşidi ile atış yapabileceğiniz google uygulamasına erişiyorsunuz. görsel

    c) çark çevirme
    bu uygulamaya "google spinner" şeklinde arama yaptığınızda erişebiliyorsunuz. (google fırıldak araması şimdilik sonuç vermiyor) uygulamayı açtığınızda sizi 6 seçenekli bir çark bekliyor. seçeneklerin sayısını 20'ye kadar yükseltebiliyorsunuz. görsel

    direkt erişim

    bunlar haricinde google yerleşik uygulamaları ile oynayabileceğiniz bazı oyunlar da bulunuyor. aşağıdaki linklerden bu oyunlara erişebilirsiniz.

    pac-man
    solitaire
    mayın tarlası
    tic-tac-toe
    yılan