hesabın var mı? giriş yap

  • işten çıkmış, minibüse binmişim ve burnumdan soluyorum. minibüs kalabalık, ayakta ve ön taraftayım. cebimden bir milyon çıkarıp şoföre bir kişi alır mısın deyip para üstü olan 250 binlirayı bekliyorum. bu arada para uzatanlara kıl kıl bakıp, verilen paraları hiç konuşmadan şoförün önüne atıyorum.

    bu sırada soför 10 milyonun üstü deyip elime paraları tutuşturuyor. tüm kıllığımla “on milyonun üstü” diye ünleyerek ve kafamı bile çevirmeden parayı arkaya uzatıyorum. parayı kimse elimden almıyor. biraz daha yüksek bir tonla “on milyonun üstü” diye bağırıyorum, yanıt yok. “hey allam ya” deyip şoföre parayı geri uzatıyorum ve “al abicim, istemiyorlar demek ki para üstünü” diyorum. soför parayı şaşkınca alıyor ve aynadan yolculara göz gezdirip bir kez de o soruyor "on milyonu kim vermişti” diye.

    bu sırada gözümün önüne dört beş görüntü aniden flashback ler halinde çakıyor. işten çıkış, bakkalda 10 milyonu bozmayan amca, bu yüzden dergi alamayış, başka paranın olmadığını hatırlama...
    evet, o 10 milyonu ben vermiştim.. ben...ben...en.nn...

    o kıl sert halimden nasıl yavşak moduna geçtiğimi de anlatmıyor, sözlükçülerin hayal gücüne bırakıyorum. oy oy oy oyy...

  • ben de bu olayı forum istanbul decathlon çıkışında yaşadım.

    aynen anlatıldığı gibi. benimki arabaya binecekken önümü kesti elim kolum dolu yeğene paten falan fıstık aldık iki büklüm haldeyim kapıyı açmaya uğraşıyorum. havaalanı kartını falan gösteriyor bana ben sormadan. dedim canım benim bende o kartın aslı var al sana kart.

    çıkar bakayım parfümü dedim, telefondan barkod okuma uygulamasını açtım okuttum barkodu, hani orjinaldi lan parfüm dedim. git zenciler gibi 20 liraya sat ama çakma olduğunu söyleyerek sat böyle şerefsizlikle para kazanmaya çalışma dedim, beyaz renault symbol şirket arabasına binip sktr oldu gitti.

  • bugün engelli bir öğrenci geldi yanıma. otosmasyon şifresini hatırlayamıyormuş. üniversitenin ilk günü, öğrenci işleri çok kalabalık olduğu için girememiş içeriye engelinden dolayı. "yardımcı olabilir misiniz acaba? " dedi.
    şifresini sıfırlamak için sistemde kimlik bilgilerini dolduruyorduk çocuk "anne adı" kısmında duraksadı birden. hatırlamaya çalıştı. utandı, sıkıldı, hafızasını zorladı, birkaç isim söyledi girdik sistem yanlış dedi. çocuk da açıklamak zorunda hissetti kendini. "ya" dedi "kusura bakmayın, annem bizi küçükken terk etmiş ben böyle doğduğum için. hiç konuşmuyoruz onun hakkında ben de unutuyorum böyle bazen." içim parçalandı. öyle bir sessizlik oldu ki odada sağır olacaktım neredeyse. "müsaade ederseniz babamı arayıp öğreneyim." ... "baba" dedi "annemin adı neydi?" yine aynı sessizlikten oldu birkaç saniye. ben gözlerimi kaçırıyorum sürekli dolduğu belli olmasın diye. ama gerekçesi sürekli kafamda yankılanıyordu. "ben böyle doğduğum için..." bi isim söyledi babası. ama sesindeki sitemi duymalıydınız. böyle bir isim söyler gibi değildi, içinden bir şeyler kusar gibi söyledi.
    yazdık sistem kabul etti. çocuk aynı utangaçlıkla, sıkılganlıkla gitti. hiçbir şey diyemedim öylece kalakaldım.
    bu başlıkta yazılan şeylere bakıyorum şimdi. yok tipim şöyle burnum böyle, boyum şu kadar vs.
    yapmayın suserlar bunlar sadece kabuk, içinize bakın. o engelli çocuktaki olgunluğu görmeliydiniz. bakışlarındaki sadeliği, mükemmel diksiyonunu, tavırlarındaki nezaketi, "çirkinliğindeki estetiği" görmeliydiniz.
    etmeyin, zarfa takılmayın bu kadar. mazrufa bir bakın hele ne yazıyor içinde.

  • altın neden artar?

    -altın küresel ekonomiye dair beklentiler bozulunca destek bulur; şu an küresel ekonomiye dair beklentiler son derece olumsuz.

    - altın enflasyon ve küresel likiditenin artmasından destek bulur. abd, 2 trilyon; japonya ve almanya yaklaşık 1 trilyon dolarlık destek paketleri açıkladı ayrıca bu paketlerin önemli bir kısmının helikopter para (helikopter para nedir) olarak tüketiciye yönlendirecek olması ayrıca enflasyon açısından(altın için de) pozitif.

    - altın emtia sınıfı bir varlıktır ve emtia cinsi varlıklar değerlenince altın da destek bulur. başta petrol olmak üzere emtialarda toparlanma var.

    - altının dolar ile ters korelasyon içinde olması beklenir. her kriz aynı zamanda dolar likiditesi krizidir. normal zamanlarda doların ciddi şekilde negatif etkilenebileceği birçok faktör içinde bulunduğumuz şartlarda pozitif olabilmektedir. (dolar likiditesi neden önemli) altın dolar ile ters korelasyon içinde hareket etmezse gram altın yatırımcısı bundan pozitif etkilenir. doların değerine gelince dolar endeksi eşik değerin üzerine çıkmış durumda ama türk lirası pozitif ayrışıyor olsa bile gelişmekte olan para birimlerinde değer kaybı dxy'deki artış ile izah edilemeyecek seviyede. dolar endeksi yıl başından beri %3-4 prim yaptığı halde gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybı %15-30 bandında. türkiye bir miktar pozitif ayrışıyor olsa da tl'de de doların değer artışı ile izah edilemeyecek bir değer kaybı var.(gelişmekte olan ülke para birimleri neden baskı altında)

    - borsalar ile altın arasında ters korelasyon görmeye alışığız ama geçmiş krizlerde de altının stresin artmaya başladığı ilk dönemlerde likidite korkusu ve teminat çağrıları sebebiyle bütün varlıkların herhangi bir mantık aranmaksızın satış yemesine şahit olmuştuk ve ardından stres azalması ile(vix endeksinden takip edilebilir/vix endeksi nedir) altın dahil her türlü varlığın düzeltme yapması görülen bir yatırımcı davranışıdır.

    -altını pozitif etkileyecek bunca gelişmenin yanında bir de salgın sebebiyle dünyada madenler kapanıyor o yüzden küresel arz sorunu var; bunun dışında var olan altının da talebe ulaşması(lojistik, teknik sınırlılıklar) konusunda sorunlar var; bu da spekülatörlerin altını yükseltmesi için hikayeler üretmesini sağlıyor.

    özetle şu ana kadar altın için pozitif olabilecek neredeyse her şey çakıştı; tabii ki dikkatli olmalı çünkü terazinin diğer kefesinde de şu var contango nedir

  • demek ki aslında saran ihaleyi kazandı. herkes iyi biliyor ki bein 10 tl daha yüksek teklif verseydi ihaleyi çoktan almıştı.

    artık nasıl nemalanıyorlarsa bir türlü bitmek bilmedi birilerinin arap sevdası.

  • gündüz vakti dangır dangır türkçe pop müzik çalması.
    bir kafede insanlar birini duyamıyorsa orası kafe değildir.

  • ormanda uyku tulumunda yatarken çıkan sese noluyo orada amk diyerek kafayi kaldirip bakan kampçı.

  • intihal olayının nasıl yapıldığı ve kriterleri bellidir. 40tan fazla kritere göre incelenip elif şafak'ın yaptığı işin başka bir romandan esinlenme değil, çalma çırpma işi olduğu hukuk önünde tescillenmiştir.

    yok ticari itibar, yok edebiyat öyle bir şey değil, yok elif şafak'ı dışarıda görseniz çok seversiniz vs vs. bir de utanmadan oraya davanın içeriğinden bağımsız yazmışsınız. yemin ediyorum alayınızın yerine ben utandım. siz bir daha açıklama falan yapmayın, hatta bir şeyler yazmayın. intihal yapmış bir kadını desteklerken saçma sapan ifadelerle kendinizi küçük düşüyorsunuz.

  • hayatımın oyunudur. sabah akşam oynardım eskiden, ilk playstation'ımı aldığım zaman tek oyunum oydu, müzikleriyle de insanı kendine bir bağlar bir bağlar. karakterlerinden psikopatlık derecesinde komiklikler fışkırırdı, ömrü hayatımda gördüğüm en ilginç, en yaratıcı ve en komik çizgi karakter tasarımları bu oyuna aittir. naughty dog'un delilikleri işte.. zamanında crash bandicoot'la salladı ortalığı, şimdi de uncharted ile sallıyor.