• evvela hepiniz zaten kask kullandığınız için kask kullanın demiyorum bile...
    -boşuna bisiklete korna almayın,istediğiniz kadar çalın kimse sizi takmaz,tecrübeler gösteriyor ki onun yerine bisikleti direk yayaların üzerine sürmek çok daha etkilidir,veya "yol size ait değilse bi yol verinde geçelim efem" diyerek sizi görmeyen yayaları uyarabilirsiniz.
    -bisikletinize kilometre sayacı almanız ikide bir hızınıza bakıp kendinize gaz vermeniz konusunda etkili olacaktır
    -bir spor güneş gözlüğü veya bisiklet gözlüğü gözünüzü yoldan gelebilecek tükürük,toz vs ye karşı koruyacak ayrıca hızla giderken gözünüze hava basıncı gelmeyeceği için hızınızı kesmemenizi sağlayacaktır
    -yanınıza pompa ve lastik yaması aldığınızdan emin olun,lastik patlayınca insana en acı veren şey güzelim bisikletinizi sürmek dururken onunla yanyana yürümek veya bir toplu taşıma aracına binmektir.
    -bisikletinizin selesinin yüksekliğini oturduğunuzda topuklarınızla yer arasında 5 cm olacak şekilde ayarlamanız sürüş esnasında çok daha az yorulmanıza ve daha yüksekten insanlara bakarken en büyük benim hissi yaşamanıza yol açacaktır.
    -otoyolda bisiklet sürerken normalden 5 kat daha fazla dikkatli olun.tamam harika bisiklet sürersiniz,belki beni dahi geçebilirsiniz ama türklerin dünyanın en kötü araç sürücüleri olduklarını unutmayalım.ayrıca ne yaya ne taşıt sayıldığınızdan yok varsayılırsınız.kimsenin sizi insan yerine koyup da yol vermesini beklemeyin.güldürmeyin insanı sabah sabah
    -yağmurda bisiklet kullanmanız tavsiye edilmez.zira tecrübe gösteriyor ki ne kadar hızlı sürerseniz o kadar çok ıslanıyorsunuz ayrıca virajları dönerken az önce altınızda olan bisikletinizi bir anda 5 metre ötede ve kendinizi ise küçük bir su havuzunda yüzer olarak bulursanız şaşırmayın.
  • -frensiz bir bisiklete binmemek.
    -frensiz bir bisiklete binildiginde yokus asagi gitmemek.
    -frensiz bir bisiklete binip yokus asagi gidildiginde fren yapmak icin ayagi on tekere catalin arkasindan sokmamak.
    -frensiz bir bisiklete binip yokus asagi gidildiginde fren yapmak icin ayagi on tekere catalin arkasindan sokacaksaniz sort, tisort tarzi vucudunuzu asfaltta surtunmeye karsi korumaya elverisli olmayan seyler giymemek.
  • sehir icinde bisiklet surmeye hevesli insanlarin refleks haline getirmeleri gereken hareketler, davranislar.
    bunlardan en onemlileri:
    -park etmis arabalarin icinde kapiyi acmaya yeltenecek bir insanoglu olup olmadigini kesmek. var ise kavislemek.
    -kavislerken soldan arac gelmedigine emin olmak.
    -arabalar icin onemsiz, bisikletler icin olumcul cukurlari, izgaralari takip etmek, bunlardan sakinmak.
    -hizli gidilen yokuslarda arada bir freni kontrol etmek, mumkunse sag elin isaret ve orta parmagini daima frende tutup hafif bastirmak, telin gerginliginin hep sabit olmasini saglamak, hissetmek.(ani frenlerde telin kopmasini engelleyebilir)
    -engebeli arazide giderken popoyu seleden kaldirmak, bacaklarla amortisor olayi yapmak.
    -kumlu, tozlu donemeclere girerken mumkunse hizi kesmek, olmadi donemece girmekten vazgecmek.
  • -amartisörü kesik ve camlarında film olan şahin marka bir otomobil karşıdan geliyorsa mümkün olduğunca kenara yaklaşın, hatta durun. o da durursa hal hatır sorun.
    -arkanızdan abartı egzost sesi çıkaran bir araba geliyorsa yine durun.
    -bisikleti düşük vites, yüksek devir, düşük torkta kullanın. otomobil gibi kullanın, kasis, viraj gibi yerlerde hızınızı keserken vitesi küçültün. kasisten çıkınca küçültmesi hem bisiklet için hem sizin için zorlayıcı olur.
    -pedal çevirirken ayağınızın boşa döndüğünü hissetmediğiniz sürece vites büyültmeyin.
    -yanınıza yedek iç lastik, pompa ve yama alın. bazen lastik sibobun kenarından yarılıyor, yama yeterli olmuyor.
    -disk frenle büyük rampaları inerken bir süre ön, bir süre arka freni kullarak sırayla diskleri soğutun.
    -uzun yola giderken elma ve üzüm kurusu tüketin. su içeceğiniz zaman suyu kana kana içmeyin. az az, yudum yudum için.
    -yoldaki pet şişelerin üstünden geçmeyin. bazılarının kapağı kapalı oluyor, içindeki hava çıkamıyor, yana hoplatıyor bisikleti. bisiklette yere hopluyor sonra.
  • ses yapıyor diye frenlerine yağ süren bir anneye sahip olmamak.
  • bisikletin uçamayacağını diğerlerine anlatabilmelisiniz.

    caddeden süremezsin, tehlikelidir. sen bir taşıt olmadığın için arabalar seni caddede istemez. kaldırımda süremezsin. yaya olmadığın için yayalar seni orada istemez. haklıdırlar. yaşadığın yerde şanslıysan eğer bisiklet yolu vardır. ''e mis gibi işte.'' diye düşünme hemen, çünkü burada da süremezsin. hemen yanında yayla gibi kaldırım olsa dahi, bisiklet yolunu bok varmış gibi tam da ortalayarak yürüyen insanlardan, sevgililerden, çoluk, çocuk, maaile gezenlerden, köpeğini gezdirenlerden falan fırsat bulamazsın. hatta onlara çarpmamak için hızını kesip durduğunda sana yol lütfederlerken sanki orada olmaması gereken senmişsin gibi bakarlar.

    işte o anda, ''ulan nerde süreceğim ben bu aleti?'' diye düşünebilirsiniz. haklısınız. nerde süreceksiniz?
  • trabzon pidesi dolu iki poşeti gidona asıp uzun ve dik bir yokuşu inmeyin.
  • bisikletin fren sistemini kontrol edip öyle binin.
    eğer kontra pedal bir bisiklete biniyorsanız, elinizi tuttuğunuz yerdeki frenler bisiklet sahibi tarafından " nasıl olsa kontra pedal var, bunları tamir ettirmeye gerek yok" denilerek bozuk bırakılmış olabilir.
    lan mahalledeki gözlüklü sarışın piç mustafa senin ben tipine sokayım, götün bebesi.
    insan bir uyarır, eğer burayı okuyorsan da o gün sana çok kötü sövdüydüm, gerçi 7-8 yaşındaki çocuğun küfrü ne kadar kalın olurdu bilmiyorum ama şimdi sana buradan küfür kitabını yalayıp yutmuş biri olarak sövüyorum, babanı da sevmezdim, hadi sen çocuksun o sikik babana ne demeli, o niye yaptırmadı bisikleti.
  • dün yaptığım kazadan sonra bir madde daha eklemek istedim buraya sayın bisiklet severler.
    istanbul'da yaşayanlarınız bilir,yol kenarlarındaki çimleri ve çiçekleri sulamak için günün belli saatlerinde sulama muslukları açılır ve bunlar genelde çimlerden çok yayaları,arabanızı ve yolları ıslatırlar.evet işte bu ıslak yollardan geçerken bisikletinizle bir viraj dönme esnasında benim gibi hızınızı kesmezseniz en iyimser tahminle bisikletin yana doğru eğilmesi esnasında tekerlekleri kayacak sizin yüzünüz kaldırıma çarpacak ve yerlerde yuvarlanacaksınız.ve yine şanslı iseniz benim gibi bu kazayı vücudunuzun dört bir yanında çizikler,eklemlerde burkulmalar,yaralar ve morluklarla atlatırsınız.eğer şanssız iseniz allah rahmet eylesin şimdiden.benden söylemesi
  • - bisiklet selesi ile gidonu aynı yukseklikte olmalıdır. "ben rahat rahat gidim, koltukta otururcasına" denmemelidir. bisiklet sürmenin bir spor oldugu unutulmamalıdır.
    - ayakkabı bagıcıklarınızı iyice ve sıkı baglamalı, ve hatta gerekirse bilekten baglamalısınız. zira açılan bir bagcıgın, pedallara dolanması hiç hoş olmaya bilir.
    - pedal zincirinizin yaglı olmasına dikkat edin. zira uzun sürüşlerde, yagı az olan zincir çıkma yapabilir.
    - yokuş yukarı vites degiştirmeyin. yapacagınız zorlama hem vites dişlilerine zarar verebilir, hem de rtiminizi bozar.
    - dag bisikleti kulalnıyorsanız, viteslerle pek oynamamanız da fayda var. zira en uyumlu vites orda 3 lü de 2, arka 6'lı veya 7'li de buyuk olan 2,3 ve 4'üncü viteslerdir. başarılı bir sürüş yaşamak istiyorsanız yukuş yukaır bile bunları kullanınız.
    - pedala ayak tarak kemiginizin ustu ile basmalısınız. zira "yoruldum be yaw" diip tabanın ortası ile, topukla basmak size spor adına hiç bir şey kazandırmaz. anatomik olarak bisiklet sporunun sizde olumlu bir etki yaratmaıs açısından duzgun sürüş önemlidir.
    - mazgallardan geçerken dikkatli olunuz ve mumkunse biraz açılı geçiniz. zira arka lastikler mazgallara girebilir.
    - kumlu yerlerden itinayla uzak durunuz. kumda bisiklet surmek pek mumkun degildir.
    - dagda veya arazi de binecekseniz, ayaklarınızı yere koyarak yokuş aşşagı gitmekten çekinmeyiniz. zira dag bisikleti surme sporunun özelliklerinden biridir.
    - bisiklet bir show aracı degil, binek aracıdır ve amacı spordur. show yapmayınız. düzgün kullanınız.
    - bisikletinizin fren pabuclarını daima kontrol ediniz zira aşınma, yenme olmuş ise degiştiriniz. basit bir işlemdir.
    - pati çekmeyiniz. çeke çeke lastik gider. sonra işin yoksa yeni lastik al para bayıl vs vs...
    - bisikletinizi pek eşe dosta ödünç vermeyiniz. mahalle ortamında "abi iki dakika sokagı turlayacam" diye bisikletinizi alıp, iki parça halinde size verebilirler.*
    - şehir içinde kullanacaksanız ve yanınızda müzik dinlemek için bir aparat varsa, sesini sonuna kadar açmayınız ya da kulaklıkları kulagınızın ustunden sarkıtınız. arabaların kornalarını falan duymanız gerekebilir.
    - iki kişi bisiklete biniyorsanız, partnerinizi kontrol etmeye çalışmayınız zira yol hakimiyetini kaybedebilirsiniz. bırakın naparsa yapsın. beceremiyorsa sürmesin.
hesabın var mı? giriş yap