283 entry daha
  • 22 eylül 2017 gelişmeleri:

    * ırak ordusu kerkük/havice'de ilerliyor. 11 köyü ışid'ten kurtardı.

    * birleşmiş milletler güvenlik konseyi, referandumla ilgili açıklama yaptı :
    "bm güvenlik konseyi üyeleri, ıkby'nin bölgeyi istikrarsızlaştırma potansiyeli olan tek taraflı referandum planlarından endişe duyuyor. ışid ile mücadelenin sürdüğü bir dönemde alınan referandum kararının 3 milyondan fazla mülteci ve yerinden edilmiş kişilerin güvenli ve gönüllü bir şekilde dönüşüne gölge düşürecektir.

    bmgk üyeleri ırak'ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve birliğine saygı duymaya devam ediyor, merkezi hükümet ve ıkby arasındaki tüm sorunların taraflar arasında diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapıyor."

    * habur sınır kapısı çevresinde 18 eylül'de başlayan tsk tatbikatı her gün genişleyerek devam ediyor.

    * emekli büyükelçi faruk loğoğlu: "barzani çok sıkışmış bir durumda. bu referandum kararından vazgeçmesi referandumu gerçekleştirmesinden daha zor...türkiye dahil herkes şahlanmış durumda. umarım barzani kendisine ve her şeye rağmen referandumu erteleme kararı alır." dedi.

    * chp grup başkan vekili engin altay, meclis'teki olağanüstü kuzey ırak toplantısına dair "tezkere tsk'nın elini güçlendirecekse destekleriz" dedi.

    * musul'da türkmenlerin ve arapların katıldığı referandumu protesto gösterisi yapıldı.

    * ingiliz the times gazetesi, suudi arabistan, israil ve birleşik arap emirlikleri'nin (bae) kürdistan'ın bağımsızlığını ilan etmesi ardından bağımsız kürdistan'ı destekleme konusunda anlaştıklarını iddia etti.

    * tbmm'nin yarın yapılacak olağanüstü toplantısında görüşülecek olan kuzey ırak tezkeresi tbmm başkanlığı'na sunuldu.

    * tuzhurmatu'da bir türkmen lider silahlı kişilerce kaçırılmış. kimin kaçırdığı bilinmiyormuş.

    * 1926 ankara anlaşması ve lozan anlaşması'nın 3. ve 16. maddelerine dikkat çeken başbakan yıldırım, türkiye'nin bu hakları kullanmaktan çekinmeyeceğini söyledi. misak-ı milli sınırları içinde kalan kerkük ve musul, 1926 yılında yapılan ankara anlaşması ile birlikte "ırak'ın toprak bütünlüğü sağlanması şartıyla" terk edilmişti.

    * sincar'da haşdi şabi'nin ezidi birlikleri ile pkk arasında çatışma çıkmış. haşdi şabi'den 3 militanı ve 2 pkk'lı terörist ölmüş.

    * barzani erbil mitinginde konuştu: "referandumun ertelenmesi için gece-gündüz baskıya maruz kalıyoruz. biz başarısızlığa uğrayan geçmişe dönmeyeceğiz. görüşmelere çok ciddi ve açık bir zihniyetle ancak 25 eylül'den sonra hazırız. artık çok geç ve referandumun ertelenmesi için vakit kalmadı. buradan söylüyorum, kendimi halkım karşısında utandıracak birisi değilim" dedi.

    * rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, moskova yönetiminin ırak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu söyledi.

    * milli güvenlik kurulu (mgk) toplantısı sonrası açıklama yapıldı. bildiride referandumun gayrimeşru olduğu, kabul edilemeyeceği ifade edilirken "bu referandumun yapılması halinde türkiye ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar" denildi.

    * akp milletvekili şamil tayyar, "mgk bildirisinin tercümesi; ırak bölünür ve sınır değişirse ankara anlaşması gereğince musul ve kerkük yolu gözükür" dedi.

    * abd'nin kuzey ırak'taki bağımsızlık referandumun sonuçlarını kontrol edecek güçte olmadığını belirten brett mcgurk, referandumun çok sayıda risk taşıdığını kaydetti.

    * çin'de referandum için oy kullanma işlemi başladı.

    * iran genelkurmay başkanı tümgeneral muhammed bakıri, bağımsızlık referandumunun yanlış bir karar olduğunu söyledi, "karar ırak’ın kuzeyindeki kürtlerin zararınadır. yapılamaz. ancak bazı devletlerin taraf olmasından dolayı böyle bir durum ortaya çıktı" dedi.

    16 eylül 2017 cumartesiden bugüne kadar olan gelişmeler:

    (bkz: #70914213)
    (bkz: #70895350)
    (bkz: #70877009)
    (bkz: #70859949)
    (bkz: #70842665)
    (bkz: #70825817)

    son güncelleme : 23:30
551 entry daha
hesabın var mı? giriş yap