hesabın var mı? giriş yap

  • ben 5 yaşındayken, ingilizceden hiç anlamayan ve habire ingilizce dersinden çakan benden epey büyük komşu çocuğunu, eni vici vokke tadında uydurmasyon şarkılar söyleyerek delirtmem..

    bütün dünya ingilizce konuşuyoruz da bi o konuşamıyo sanıyodu mal..

  • kimsenin zekasını yargılayacak değilim. kendimden falan da bahsetmeyeceğim.
    sadece bir örnek vermek istiyorum;

    nacizane şimdiye kadar tanıdığım en zeki insan kendisini hiçbir zaman zeki olarak tanımlamamış, hiç kendisinden haz etmeyen, matematiği kötü(çok kötü değil ama dört işlemde problemli biri) bir kişiydi. psikiyatristte 164 puan iq testi var bu kişinin(bir defa olsun bahsetmedi dosyasından okudum), majör depresyon hastası, sosyal anksiyete bozukluğu var, sık sık panik ataklar geçiriyor, geçmişte klinik bir vaka, çok yüksek düzeyde prozak kullanıyordu rehab öncesi. hatta doktoru elektroşok tedavisi bile önermiş fakat reddetmiş.

    bu kişi bilim insanı falan değil, eğitimini psikolojik sorunlar yüzünden yarıda bırakmış fakir bir insan. hiçbir zaman kendini takdir etmiyor olsa da oldukça yaratıcı bir sanatçı, 10 dil biliyor, 15 yaşında isveç vergi dairesinin dosyalarına erişim sağlayabilmiş bir bilgisayar kurdu, türkçe öğreniyor bu aralar. dini inancı budizm ve kendisi bir vegan. kendisini zeki olarak tanımlayanların aksine çok çok düşük bir özgüveni var, bazı günler sokağa çıkamadığından bahsediyor.

    bunları bir şey anlatmaya çalışarak yazmadım fakat zeka tanımlamamız biraz yanlış sanki.

    zeka sizi başarılı bir insan yapmaya yetmez, zeka sizin akıl sağlığınızı da gözetmez veya zeka özgüven depolayan bir kavram da değildir.

    bu bahsettiğim kişi hepimizden daha hızlı öğrenebilen, siz konuşmaya başladığınızda neler söyleyeceğinizi kelimesi kelimesine tahmin edebilen birisi. kendisine yalan söylendiğini çok kolay anlayabiliyor, en komplike yalanı bile farklı açılardan düşünüp sorular sorarak yalanınızı açığa çıkarıyor. acı gerçeklerin farkında ve bunu hazmedemiyor zaman zaman.

    tanıdığım en yalnız, en mutsuz insanlardan birisi. en çok saygı duyduğum dostlarımdan birisi.

    lütfen kendinize zeki demeden önce zeki olmanın ne olduğunu düşünün biraz. dahilik düzeyinde zeka sizi günlük yaşamın rutininden alıkoyabilir, 20 yıl sonra gerçekleşecek olan şeyleri düşünüp kahrolmanıza neden olabilir. zeki insanlar kendilerine ve zihinlerine dokunamayan kişilerle ilişki kuramaz, yalnızlığa mahkumdur.

  • dibine kadar yaşadığım yıllar.

    sadece otobüsler değil, hastaneler, resmi daireler, uçaklar, okullar vs aklınıza gelebilecek her yerde içerdik (iyi bok yedik!).

    -üniversitede ders aralarında sınıfta içerdik. mız mız edenolursa koridora çıkardık.
    -uçaklarda en arkadaki 4-5 sıra sigara içenlere ayrılırdı. check-in sırasında "sigara içilen bölüm lütfen" derdik.
    (önce iç hatlarda sonra dış hatlarda kaldırıldı)
    -sınıflarda ders sırasında öğretmenlerin sigara yakması normaldi.
    -muayene sırasında doktorlar içerdi. ağzında sigara ile muayene eden doktorları hatırlarım.
    -üniversitede sınavlar sırasında (vize-final) sigara içmemize izin verilirdi. 2 saatlik sınavda yarım paket sigara bitirirdim!
    -şehir içi minübüslerde içerdik.
    -devlet dairelerinin her yerinde her odasında içilirdi.
    -bankalarda işlem için beklerken sigara içerdik.
    -sinemalarda içebiliyorduk.
    -otobüslerde kek-meyva suyu ikramı modasından önce tepsi ile sigara ikramları vardı. muavin elde tepsi bütün koltuklara tutardı. hatta yanında ateşi olmayanlar için tepside çakmak da olurdu.
    ve daha daha nerelerde içerdik..

    her yerde sigara içilmesinin en vahim tarafı ise o yıllarda içilen sigaraların kalitesiydi. her ne kadar kaçak sigaralar olsa da sigara içenler ya maltepe sigarası ya da samsun sigarası içerlerdi. bunların kokuları çok ağır ve kötüydü. hele maltepe'nin kokusu (ki en yaygın içilen sigara maltepe markaydı) adamı bayıltacak kadar ağırdı.

    bir de bu sigaralarda kullanılan tütünün yavaş yanmasından dolayı yakılan sigaralar en az 10-15 dakika yanık kalırdı. bunların uzun versiyonlarını ise (uzun samsun gibi) yarım saatten fazla içtiğimiz olurdu lan! iç iç bitmezdi.

    ***

    atatürk'ün yaptığı devrimlerin ardından bu ülkede yapılmış en büyük devrim sigara'nın kapalı alanlarda içilmesinin yasaklanmasıdır.

  • debe entry'sini (bkz: #123265009) görünce epey şaşırdım.

    ilaç represantı (ama elitlik de vurgulanıyor, bugünküler gibi pis kaka değil) doktor babayla kanka. neden acaba? hatta söylenene göre babanın bir sürü represant kankası var.

    bu represant babayı ve anneyi o kadar çok seviyor ki(!) ta ingiltere'den çocuğuna eşşek kadar oyuncak getiriyor.

    ama nedense yıllar sonra bu “kanka” respresant olayı bile hatırlamıyor. e yapması gerekmiş yapmış, muhtemelen de patronu yaptırtmış işte diye düşünülmüyor da neymiş, çocuk mutlu etmek bu kadar kolaymış.
    yahu ben amerika'dan airpods isteyene bile getirirken eriniyorum bu adam kendine/çocuğuna değil sana getirmiş. kolay mı olmuştur gerçekten? valizin yarısını kaplamış oyuncak ama şehzademiz çocuk sevindirmek bu kadar kolay işte diyor.

    ve bu entry debe'ye giriyor. arkadaşlar yolsuzluğu beyaz yaka yapınca cici mi oluyor?

    ilaç endüstrisini bilmesek bu represant-doktor arkadaşlığına da inanacağız. o kadar iyi arkadaşlar. tanısan sen de seversin...

  • hidayet karşısında oturuyorken doping yapmış bir oyuncunun milli takıma çağrılmasının etikliğini federasyon başkanına basın toplantısında sormuştur.

    helal olsun.

    ayrıca soru sorarak adam yaralamak suçundan polise ihbar edilebilir. karşısındakilerin cibiliyeti o kadar çünkü. adamlar ibo'dan özür istedi resmen.

  • ülkemizde oldukça hakir görülmektedir. çoğu akvaryumcu yeni akvaryum kurulurken "2 tane de çöpçü al dipteki bokları, artıkları yer" diyerek acemilere kaskallar.

    sanılanın aksine çer çöp, pislik, bok falan yemeyen bir balıktır. ekstra şartlar dışında zaten hiç bir balık bok mok yemez. çöpçüler de sadece dipte bulduğu yemleri yer. akvaryum için önemi buradan gelir. dipten beslenen balığınız yoksa akvaryuma attığınız ve yüzey balıklarının yemediği yemleri dipten tat organı olarak kullandığı bıyıklarıyla bulup tüketir ve bu sayede suyunuzda gereksiz amonyak ve nitrit oluşmasını engelleyici görev görür. pek çok türü olmakla birlikte en geniş aile corydoras ailesidir.

    çöpçülerin çoğu amazon nehrinin çeşitli kollarından geldiği için genellikle ph ı düşük ve nispeten yumuşak (düşük gh-general hardness-kalsiyum magnezyum sertliği) su sever. ancak farklı su şartlarına da pek çok türü dayanabilir. akvaryumlarda en az 4 lü sürü halinde bulundurulması genel sağlığı ve mutluluğu için gereklidir, çünkü çöpçüler sürü balıklarıdır. amazon'da genellikle 50 li 100 lü sürü halinde takılırlar. hiç bir şey yokken fişek gibi yüzeye fırlayıp hava yutar ve tekrar aşağı inerler. oksijeni düşük sulardan geldikleri için bu genetik bir alışkanlık haline gelmiştir. ara sıra bunu yapması normaldir ama her gün 5-10 kez bunu yapıyorsa suyunuzdaki havalandırma düzeyinden şüphe duyabilirsiniz. sürekli orta sularda deli fişek gibi gezinip fazla dibe inmiyorsa balığınız stresli demektir. sebebini bulup gidermeniz gerekebilir.

    tabiat olarak etçil ağırlıklı hepçil balıklardır, ama genellikle hepçil beslenen balıkların besinleriyle iyi gelişirler. yem olarak 1-2 örnek vermek gerekirse; sera vipachips, jbl novotab, sera vipagran, tropical welsichips veya welsigran dan herhangi ikisi ve haftada 1 gün lime lime dağıtılmış portakal içi, az miktar ıspanak, muz vs gibi doğal besinler ile beslenirse tosun gibi olurlar.

    ahan da böyle;
    http://www.scalare-online.de/…orydoras_sterbai.html

    akvaryumcuda gördüğünüz garibanlardan ne kadar farklılar değil mi? :) nasılsa dipteki boku yiyo lan diye düşünüldüğü için özel olarak yemlenmeyen gariplerdir onlar.

    ülkemizde genellikle komando çöpçü, panda çöpçü, albino çöpçü ve bronz çöpçü yaygındır (bronzlar corydoras değildir). ama yeni yeni yayılmaya başlayan corydoras sterbai, corydoras similis, corydoras trilineatus gibi güzel türler de bulunabilir.

    şahsen buralarda bulamadığım ama bir gün beslemek istediğim çöpçü türü ise; corydoras black venezuela'dır.

    http://www.laurellakeguppies.com/…i_black_1a_lr.jpg

    edit: 5 sterbai, 1 panda çöpçü sahibi olarak çöpçüye doymuyorum, 15 tane de cüce çöpçü getirtiyorum arkadaş yakında. bu sayede iskiye para vermekten de kurtulucaz, yeme de. sıçısıçıvericez akvaryumun üstünden :)

  • --- spoiler ---

    her kim bir canavarla çarpışmayı göze alırsa, bir canavar olmayı da göze alsın. çünkü karanlığa uzun süre bakarsanız, karanlık da sizin içinize bakmaya başlar.
    --- spoiler ---

    nietzsche çok büyük adammış.

  • ekşi sözlükte papua yeni gine başlığı olduğu için papua yeni gine devletinin ekşi sözlüğün papua yeni gine'de temsilcilik açması ve vergi vermesini istemesine eşdeğer bir olaydır. bunu ciddi ciddi savunanlar var. insan gerçekten hayret ediyor.