• kilisece yasaklanmış ve kilicese tanımlanmış mastürbasyon.
    1600 lü yıllarda haydar dümene benzeri bir papazca yazılan bir kitapta onanizm illetine tutulanların(ciddi bir ekol ve hastalık olarak kabul edilirdi)
    unutkanlaştırdığı, pratiği uygulşayanların cinsel organlarının kararıp düştüğü, erken boşalmaya sebebiyet verdiği, unutkanlaştırdığı, gözlerin altının kararttığı, aklı durgunlaştırdığı ve en önemlisi unutkanlaştırdığı gibi çok yalan yanlış bilgiler yazılmıştır.
    "18.yy" da olay yaratan bu kitap daha sonraları, okullarda ders kitabı olarak okutulmuştur.
    kitap savundukları açısından hiç bir ilmi değere sahip değildir, ve bahsi geçen iddiaların hiç birine bir kanıt gösterilememiştir.
    ma yine de yazıldığı yy olan 19.yy da değerlendirilmelidir.
  • er ve şela'yla beraber yahuda'nin üç oglundan biridir onan. baba büyük oglu er'i tamar adinda bir kizla evlendirir, fakat tanri er'i kötü oldugu için öldürür. o zamanin geleneklerine göre yahuda tamar'i bu sefer ikinci oglu onan'la evlendirir ve ona bakin aynen söyle der (ben de ordaydim):"kardesinin karisinin yanina gir, ve ona kayinbiraderlik vazifesini yap, ve kendi kardesine zürriyet yetistir." fakat onan kiskanç, hafif hasta bir insandir ve kardesinin zürriyeti (yani onun nesli, onun soyu) olmasin diye kardesinin karisinin yanina gittigi zaman spermlerini yere dökmektedir. yaptigi sey rabbin gözüne kötü gözükür ve onu da öldürür.
    iste tevratta (ve tabii incilde) anlatilan bu hikayede modern teologlar tarafindan kiskançlik, çekememezlik diye yorumlanan onan'in büyük günahi, o zamanlar mastürbasyon, istimna diye yorumlanmis; onanizm konseptini, kötü ününü hazirlamis, nice nesil aci çekmistir.
  • (bkz: onan)
  • istimna.
  • onanizme getirilmis en buyuk elestirilerden biri de hic suphesiz insanlari unutkan yaptigi yonunde olmustur, oysa ki kulliyen yalandir.
  • kontrasepsiyonun* insanlık tarihinde ilk uygulanışıdır (bkz: coitus interruptus)
  • kendini onamak kaygısı ile varılan yaşamsal bütün.
  • her ne kadar masturbasyon insanlık tarihi kadar eski de olsa, modern anlamıyla hayatımıza girişi 1710 yılı civarında londra’da basılan bir broşür sayesinde olmuştur. bu broşürde tanımlanan hastalığın ismi kitab-ı mukaddes’te ölen kardeşinin karısı ile cinsel ilişkiyi reddeden ve menilerini kardeşinin karısının içine değil de, toprağa akıtmayı tercih eden onan’dan gelmektedir.

    “onania; or, the heinous sin of self pollution, and all its frightful consequences, in both sexes considered, with spiritual and physical advice to those who have already injured themselves by this abominable practice. and seasonable admonition to the youth of the nation of both sexes.... the anonymous author”
    “onania; ya da iğrenç kendi kendini kirletme ve her iki cinsiyet de göz önünde tutularak, onun korkunç sonuçları, bu tiksinç davranışla kendilerine zarar vermişlere ruhsal ve fiziksel nasihatler. ve her iki cinsiyetten gençlere yerinde tembihler. isimsiz yazar”

    bazı araştırmacılar broşürün yazarının 1708 yılında bastırdığı bir broşürde günümüzde kullanılan hali ile ingilizce “masturbation” sözcüğünü ilk kez kullanan “medikal soft-porno” yazarı-cerrah john marten olduğu ileri sürmektedir. yazar, kendi anlatımıyla başlangıçta sadece dinsel çareler önermeyi düşündüğünü söyler. fakat çalışmasını gösterdiği (gösterdiğini iddia ettiği) bir dindar hekim ona halkın gizli kalmış bir günahtan kaynaklanan sorunundan bahseder; ona göre bu insanlara herhangi bir yardım ulaşması da söz konusu değildir. yazar gibi bahsi geçen bu dindar hekimin de kim olduğu belirtilmemiştir. hekim bu soruna deva olabilecek iki önemli ilaçtan bahseder; yazar ise (üçüncü bir kişi olarak konuya dahil olan) yayımcısının uyarısıyla bu ilaçları öğrenir. “kuvvet tentürü” ve “bereket tozu” yazar hekimin ve kendisinin kimliğinden bahsetmezken, insanlara yararlı olmak için “parasını cebinden ödeyerek” ilk sefer için 2000 adet bastırdığı bu broşürde iki ilacın olağanüstü etkilerinden büyük bir özenle bahseder. büyük bir pazar olan tıp ahlakı çoktan ele geçirmiştir. yazarımız ucuz bir taktikle kendisini ve (aslında yine kendisi olan) tavsiyeci hekimi bu ilacın pazarlama işinin dışında bırakmaya çalışmaktadır. ilacı almak isteyen okurlar kitapçılar aracılığıyla isim vermeden başvurarak kendisine ulaşabilecekler ve ücretini ödemek şartıyla onun ucuza mal etmek için topluca hazırlattığı ilaçtan yararlanabileceklerdir. tam tedavi için gereken ilacın fiyatı olan 12 şilin ise bir kafede yaklaşık 300 fincan kahvenin fiyatına eşittir.

    broşürde anlatılanlar, o dönem için bilinenler ve inanılanların iyi bir özetidir. cehalet her şeyin başındadır. kişi, “şehvet” yüzünden; “boş ve yalnız” kalmak sebebiyle kendi kendine; ya da yakın arkadaş çevresinin telkiniyle ne kadar yanlış ve tehlikeli olduğunu bilmeden “kendi kendini istismar” etmeye başlamaktadır. cehaletin asıl kaynağı ise gizliliktir. diğer bütün ahlaksız davranışlar bir tanık gerektirmesine rağmen, onania kişinin kendi başına işleyebildiği bir suçtur. haddinden fazla hassas, çekingen erkekler kendilerini gönlünce tatmin edebilir; kızlar onu “güçlü arzuları bastırmak” için kullanabilir ve “zaaflarını kimseye göstermeden” istenmeyen birliktelikleri reddedebilirler:

    “her iki cinsiyet tarafından da başvurulan bu doğal olmayan yöntem, başkalarının yardımı olmaksızın, onların bedenlerini kirletebilir. onlar, kendilerini iğrenç hayallere teslim ederek, tanrı’nın türümüzün sürmesi için iki cinsiyetin bedensel ilişkisiyle bağlantılı olarak düzenlediği bu heyecanı kendi kendilerine sağlamaya ve taklit etmeye çabalar.”

    ticari başarısının dışında, bir hastalığa isim vererek onu bir “cause celebre*” haline getiren broşürün asıl başarısının altında, kitabı mukaddes’te anlatılan yaratılış öyküsündeki ölen kardeşinin karısının içine kendi spermini akıtmayı reddeden onan ile “kendi kendini istismar” anlamında kullanılan masturbasyon arasında dahice kurulmuş bağ yatmaktadır. jonathan swift’in guliver’in seyahatleri’ni yazmaya başlamasına yaklaşık bir on yıl vardır. swift eserine, “mr. james bates”, “mr. bates” , “master mr. bates”, “mr. bates, my master” ve “my good master bates” gibi sözlerle başlar. (bkz: master bates)

    ikinci ilgi çekici konu ise, onania’nın kadın ve erkeği hiçbir önşarta bağlı olmaksızın eşitleyen bir “hastalık” olmasıdır. pop-art’ın kurucusu olan andy warholl’un insanları eşitleyen bir nesne nesne olarak coca-cola’yı öne sürmesine daha 250 yıldan fazla zaman vardır.

    tarih boyunca karanlıkta kalan bir ayıbın, insanları yüzyıllar boyunca tartıştıracak ve kendisini bir süperstar haline getirecek öyküsü böyle başlamıştır...
  • kliselerce yasaklanmış, yasaklandığı dönemde büyük günahlardan biri olarak görülen, mastürbasyon.

    hikayesi şöyledir;
    onan yahuda'nin üç oglundan biridir. yahuda, er'i (büyük oğlu) tamar adinda bir kizla evlendirir, fakat tanrı er'i kötü oldugu için öldürür. dönem geleneklerine göre yahuda tamar'ı bu sefer ikinci oglu onan'la evlendirir ve kendi kardesine zürriyet yetistirme görevini verir. onan kabul etse bile bunu içten içe yapmak istemez, kardeşinin karısınin yanına gittigi zaman onu döllememek için spermlerini dışarı döker. tanrı da bu durumu görür, öfkelenir ve onan'ı öldürür.
hesabın var mı? giriş yap