hesabın var mı? giriş yap

  • hayatın sana biçtiği rol oturmamışsa üstüne, bırakıp bir köşeye çekilirsin. ama kendine biçtiğin rol oturmamışsa üstüne, o zaman oynamak zorunda kalırsın. kendini iyi tanımalısın ki, oynadığın rol iğreti durmasın. iş adamcılığı oynarken takım elbiselerini, ev kadıncılığı oynarken sahiciliğini giyinmen yetmez. dürüst'ü oynarken, gözlerini kırpmadan bakabilmen, yalan söylemediğini göstermez. bazıları anlar, çünkü bazıları benzer oyunların içindedir. oyunda olmayanlar da anlar, çünkü bazı kokular dağılmaz, havada asılı kalır. (hayatın insanları - zehra yiğiter)

  • türkiye büyük millet meclisi'ni açık açık tehdit ediyor. eğer meclis gerekli yasaları çıkartmazsa her şeyi yapabilirlermiş.

    işte esnafın gerçeği bu. milli irade diyenlerin özleri bu. demokrasiden anladıkları bu.

    #uberedokunma

  • cim sahada mac yaparken henuz macin basinda uzaklardan sol ayakla bir sut atarim, ve farkli sekilde auta gider.
    guney afrikali takim arkadasim yanimdan gecerken sorar:
    - are you left-footer?
    +i use both.
    -maybe you shouldn't.

  • açıklamasına stüdyo yazarken biraz utanılması gereken ilan. he amk stüdyo, warner bros sütdyoları, tom ve jerry'nin yeni maceralarını çekmek için dizayn etmişler...

  • twitter'ı daha etkili nasıl kullanabiliriz?

    mart 2022 verisine göre, 1,3 milyar hesabın olduğu ve günde ortalama 500 milyon tweet atılan bir ortamda, aranılan bilgiye ulaşmak gerçekten zahmetli ve yorucu olsa gerek.

    bu yüzden twitter'daki arama kutusunda bize spesifik olarak bir bölge, tarih, dil veya kullanıcı açısından arama yapabileceğimiz bazı formatlara ihtiyacımız var.

    başlamadan önce şu bilgileri de vermem gerekiyor.

    "araba" ve araba olarak iki ayrı şekilde arama yapabiliriz. tırnaklı şekilde arama yaparsak, karşımıza içinde araba geçen tweet'ler çıkar, tırnaksız şekilde arama yaparsak hesap isminde, kullanıcı adında alakalı ya da alakasız içinde araba geçen her şeyi gösterir. bu yüzden çoğu aramayı tırnaklı bir şekilde "araba" yapmanız daha verimli olacak.

    1) bölge bazlı arama yapabilme

    örneğin bir bölgede doğal afet oldu ve gelişmeleri takip etmek için o bölgeden atılan tweet'leri görmek istiyorsunuz. bunun için arama kısmına geocode ifadesini ekleyip o bölgenin enlemini, boylamını ve yarıçapını yazıp aratabilir ve atılan tweet'leri görebilirsiniz.

    *burada önemli olan atılan tweet'lerin bölgedeki yarıçapını iyi ayarlamak. mesela sel felaketi için 50km yeterliyken, deprem için yarıçapını minimum 150km olarak ayarlamalısınız ki karşınıza daha iyi sonuçlar çıksın.

    örneğin muğla ilini ele alalım;

    enlem: 37.24865
    boylam: 28.44357

    şablon: "deprem" geocode 37.24865,28.44357,150km

    yukarıdaki şablonu aratırsanız, muğla merkezinin ~150km yarıçapında, içinde deprem geçen tüm tweet'ler karşınıza çıkar.

    püf noktası: arama ekranında "en son" yazan yere tıklarsanız anlık olarak atılan tüm tweet'ler birer birer ekranınıza düşer.

    *bir bölgenin, ilçenin veya köyün, enlem ve boylamını google earth üzerinden veya enlem ve boylamı gösteren herhangi bir harita uygulamasından/sitesinden öğrenebilirsiniz. eğer sonuç çıkmıyorsa muhtemelen yanlış enlem ve boylam girmişsiniz demektir.

    2) tarih bazlı arama yapabilme

    diyelim ki araştırmanız için spesifik bir tarihe ihtiyacınız var. örneğin 30 haziran 2021 - 1 temmuz 2021 arasında atılmış tweetleri görmeniz gerekiyor.

    bunun için arama yapacağınız kelimenin yanına bir boşluk bırakıp;

    until:yyyy-ay-gün (boşluk) since:yyyy-ay-gün formatını kullanmanız gerekiyor.

    until: bitiş tarihi
    since: başlangıç tarihi

    ancak bunu şablona uygun şekilde yazmanız gerekiyor. örnek olarak;

    şablon: "istanbul" until:2021-07-01 since:2021-06-30

    bu şekilde yazıp aratırsanız, 30 haziran - 1 temmuz 2021 tarihleri arasında, içinde istanbul geçen tüm tweet'ler karşınıza çıkar.

    *eğer şablonda gösterdiğim istanbul'daki tırnakları kaldırırsanız, bu sefer kullanıcı adında ve hesap isminde istanbul kelimesi geçen kişileri de gösterir.

    3) dil bazlı arama yapabilme

    diyelim ki sadece ingilizce yazılan ama içerisinde istanbul geçen tweetlere ihtiyacınız var.

    bunun için arama kutusuna "istanbul" (tırnaklı şekilde) yazıp boşluk bırakıp, yanına "lang:en" yazarsanız (tırnaksız olarak), içerisinde istanbul geçen tüm ingilizce tweetleri görebilirsiniz.

    şablon: "istanbul" lang:en

    aşağıda farklı dil için arama yapabileceğiniz formatları bırakıyorum.

    lang:en - ingilizce
    lang:tr - türkçe
    lang:ru - rusça
    lang:de - almanca
    lang:fr - fransızca
    lang:es - ispanyolca
    lang:pl - lehçe

    4) kullanıcı bazlı arama yapma

    diyelim ki bir hesabın tweet'lerine bakmanız gerekiyor ancak bu hesabın tek tek inceleyemeyeceğiniz kadar fazla tweet'i olsun. (örneğin 5bin tweet) tek tek aşağıya inip geçmişte attığı tweet'lere bakmak yerine tarih bazlı aramayı kullanarak bu durumu kolaylaştırabilirsiniz.

    bu durumda arama kısmına from:kullaniciadi + boşluk + tarih formatını yazarak arama yaptığınızda, o kullanıcının belirlediğiniz tarihler arasında paylaştığı tüm tweet'ler ve aldığı tüm yanıtlar karşınıza çıkar. böylece zamandan ve emekten tasarruf etmiş olursunuz.

    şablon: from:natgeo until:2022-02-11 since:2022-01-11

    bu şablona göre kullanıcının 11 ocak - 11 şubat 2022 tarihleri arasında attığı tüm tweet'ler ve aldığı tüm yanıtlar gözükür.

    eğer kullanıcının aldığı yanıtları görmek istemiyor ve sadece kullanıcının attığı tweet'leri görmek istiyorsanız sonuna filter:replies ibaresi ekleyin.

    şablon: from:natgeo until:2022-02-11 since:2022-01-11 filter:replies

    *kullanıcı bazlı arama yaparken, hesabı gizli olanların tweet'lerini göremezsiniz. ancak herkese açık olan hesapların, aradığınız kullanıcıya verdiği yanıtları görebilirsiniz.

  • bizzat bir videonuzda gormustum, utku kutsal motor'a yapilan bazi is basvurulariyla dalga gectiginizi acik acik soyluyordu. siz de bunu destekleye destekleye guluyordunuz. o an anlamistim nasil toksik, kendini ust seviye bir sey sanan ama aslinda kendi asagilik psikolojinizi altinizda calisan gencler ustunden tatmin etmeye calisan insanlar oldugunuzu. direkt dislikeimi verip abonelikten cikmistim.

    yillar gecti, utku'yu tam da sizi unfollow etme sebebimden ifsaladiniz. ancak sizin de utku'dan bir farkinizin olmadigini, hatta utku'yla birlikte o toksik is ortamini desteklediginize adim gibi eminim.

    sorum su olsun madem; kendinizi suclu hissediyor musunuz? utku'yu gunah kecisi ilan edince sizin yediginiz haltlar halinin altina mi supurulmus oldu?

  • yegenimin banyo gunu rutini. $u ana kadar tanik oldugum banyo gunlerini kisaca ozetlemem gerekirse, o gun ya$anan kaosu anlatmaya bu cumle yeter de artar bile.

    banyo gunu programimiz:

    09:00 aileyle topluca kahvalti.
    10:00 cizgi film, vakit oldurme, ogle yemegi...
    13:00 uykusu varsa uyku, yoksa amcanin yaraticiligina bagli $ebeklikler ile yegeni eglendirme fasli.
    14:00 uyani$. uyku yoksa amcadan sikilma ani. :(
    14:15 banyo gunu oldugunu fark etme.
    14:16 kendini odaya kilitleme.
    15:50 anne ve babaya bagli milislerin odayi ele gecirmesi.
    16:00 strateji degi$ikligi.
    16:01 kirilacak ev e$yalari ile tehdit.
    16:59 strateji degi$ikligi.
    17:00 oyuncaklarini balkondan atma tehditleri.
    18:00 anne ve babanin tum yetkileri amcaya devretmesi.
    18:01 amcanin darbe kararini hizlica uygulamaya koymasi. yikamayalim da besleyelim mi?
    18:30 darbe iptal, amcanin cep telefonunu ele gecirmi$ amk. kirmakla tehdit ediyor. rehine krizi.
    19:00 bari$ goru$meleri ve yemek molasi.
    19:45 rehine krizi cozuldu. telefon emin ellerde.
    19:47 yemek sonrasi cukulata/bonibon/şekerleme pazarligi.
    20:00 annenin yetkileri tekrar geri almasi. demokraasi kazadi.
    20:01 annenin yegeni zorla kuvete sokma kararinin meclisten hizlica gecmesi.
    20:02 kuvete zorla sokuldu. ilk kur$un, hasan tahsin kuvette...
    21:00 kuvetten cikmiyor. oyuncaklarini yanina istedi.
    21:30 cikmiyor.
    22:00 cikti. :(
    22:15 istiklal mar$i
    22:20 kapani$. uykusu geldi garibimin. :(

  • türkiye-yunanistan a döndürdüğü için ülkemizde tutmaz, herkesin birbirini yemesi gerekiyor tutması için. insanlar bir taraf seçmek istiyor ama tr-yunan olunca herkes türkiye yi seçiyor normal olarak. diğer taraftaki karakterler ilgilerini çekmiyor, rekabet sayısı azalıyor.
    en başında beliydi tutmayacağı.

  • yenikapı-hacıosman metro seferini yapan belirli bir makinistin (7.50 civarında yenikapı'dan yola çıkan treni kullanan kişi oluyor, artık sesinden tanıyoruz) her sabah hareket etmeden önce sevgi dolu bir sesle "sevgili yolcularım, hepinize çok güzel bir gün diliyorum" diye anons yapması, beş karış suratlı metro ahalisinde tebessüm oluşturması.