hesabın var mı? giriş yap

  • yazılanlara bakılırsa, 'all day' olan adını 'all night' olarak değiştirmesi gereken ürün.

  • blutv’ye içerik yapmaktan artan kalan zamanlarında lütfedip tamamlamışlar nihayet. kusura bakmayın yorduk sizi de krallar.

  • çölüne dön !

    böyleleri bulundukları yeri ortadoğu bataklığına çevirmek isterler ama sefa sürüp insan gibi yaşamak istediklerinde ilk adresleri batı olur!

  • köyümün festivalindeki çekilişten leğen kazanmıştık. çok duygusal anlardı. annem: "koş oğlum git al!" dediğinde herkesin arasından sıyrılıp kürsüdeki adamın yanına çıkmıştım.. herkes bana bakıyordu. hayalimdeki leğene kavuşmak üzereydim.. teyzem, abim, annem, ananem... herkes ama herkes benim o leğeni iki elimle tutup adeta bir ülkenin bayrağı gibi taşıyor oluşuma şahit oluyordu. mikrofonu elime aldığımda ağzımdan şu cümleler dökülmüştü: "ben.. biz bugün sadece bir leğen değil, çok daha fazlasını kazandık.. köyümüzü!" teyzem, abim, annem, ananem... herkes ama herkes beni alkışlıyordu.

  • bu fimdeki iç mekan çekimlerindekine benzer bir alan derinliğine günümüz kameraları ve objektifleriyle dahi(diyaframın f/1.2 optik gelişmişliğine rağmen) ek ışık olmadan ulaşmak mümkün değildir demek yanlış olmaz. orson welles’in imzası niteliğindeki bu teknik seçimi uygulamaya koyması için ciddi maliyetlere katlanarak iç mekanların ışıklandırmasını neredeyse kusursuz biçimde yapması gerekiyordu ki o da sinetorgraf gregg toland ile birlikte tam olarak bunu başardı. üstelik derin alan derinliğini anlam yaratmada kullanmadaki becerisine ulaşabilen yönetmen sayısı hala çok azdır. bu özellik filmin sinema tarihi açısından önemini göstermeye yetmese de fikir vermesi açısından önemlidir.

  • trende gidiyolar:
    raymond: hmmm 365 koyun var
    -nası saydın?
    raymond: ayaklarını saydım dörde böldüm

  • spiderman için "taktiksizdir bodoslama dalar" diyenler olmuş, yazıktır günahtır. spiderman de en az batman kadar taktisyendir. hatta rakibini ürkütmez korkutmaz, planını yapar ceylanı ürkütmeden avlar. batman ise korku saçmaya çalışır.

    spidermanin empati gücü vardır. rakibini konuşarak ikna etmeye çalışır. pek çok can düşmanını konuşarak ikna etmiştir. batman de ise empati sıfırdır, zerre duygulardan anlamaz. yardımcısı robin'i bile çileden çıkartmıştır.

    batman "dünyanın en iyi detektifi benim" diyecek kadar kaba biri iken, spiderman "ben sizin komşunuzum" diyecek kadar alçakgönüllüdür.

    batman, esasında ait olduğu üst sınıfı korur. bütün çabaları fakirlerin isyan etmemesi içindir. joker, herhangi bir alt sınıf birisidir. penguen, uzun yıllar boyunca uğraşarak siyasi güç elde etmiş fakir çocuğudur. harvey ikiyüz, hukuk ve adalet sağlamaya çalışırken hukuksuzluğun ve adaletsizliğin kaynağının zengin sınıf olduğunu fark ederek delirmiştir. victor zsasz, üstün nişancılık yetenekleri sayesinde zengin sınıfın sistemini tehdit edebilen bir alt sınıf üyesidir.

    spiderman'in rakipleri ise, siyasi sistemi kontrol eden çok uluslu holdinglerin birbirleriyle ve halka karşı savaşırken ürettiği kişilerdir. doktor oktopus, zengin holdinge çalışırken kaza geçirmiştir. goblinler zaten zengin bebesidir. kum-adam, bir deney esnasında o hale gelmiştir. kingpin, şehrin en büyük mafyasıdır, kodamandır ensesi kalındır. hem rakibi hem sevgilisi olan gwen stacy zengin bebesidir. mary jane bir çok hikayede ünlü bir oyuncu olarak ifade edilir (tamam rakibi değil ama işin özünü anlatabildim sanırım).

    yani batman, sistemi halktan korurken; spiderman, halkı sistemden korur.

    batman bk yesin. özellikle nolan'ın filmleri, ikinci bush'un politikalarını destekleyici şekilde hazırlanmıştır.