hesabın var mı? giriş yap

  • haber

    fırıldak bir akp'linin demeci. bu utanç ömür boyu senin peşini bırakmayacak işte. beter olursun inşallah.

    --- spoiler ---

    oğluma “recep tayyip” adını koymuştum. o zaman ak partiliydim. şimdi pişmanım. oğlumun adını değiştirmek istiyorum ama memurlar, “biz bu ismi değiştirsek tayinimizi çıkarırlar, o nedenle değiştiremeyiz” diyorlar. oğlumun adını bile bu dönemde değiştiremiyorum.
    --- spoiler ---

  • mehmet topal'ın aracına isabet eden merminin emniyetçe yapılan tanımı.
    ortamlarda mermi yorgundu dersin kim bilecek amk.

  • paranın yolculuğu nasıl oldu?

    cowrie kabukları ve doğadan gelen diğer eşyalar;

    en eski para birimlerinden bazıları doğadan gelen nesnelerdi. kayda değer bir örnek, ilk olarak m.ö. 1200'lerde para olarak kullanılan börülce kabuklarıdır. oldukça rastgele bir seçim gibi görünse de, kabukların bir dizi avantajı vardı: boyutları benzer, küçük ve dayanıklıydılar. kabukları üreten yumuşakçalar hint ve pasifik okyanuslarının kıyı sularında bulunurken, ticaretin genişlemesi bazı avrupa ülkelerinin bile cowrie kabuklarını para birimi olarak kabul etmesi anlamına geliyordu. wampum (boru şeklindeki kabuk boncuklar) şeklindeki kabuklar amerikan yerlileri tarafından para olarak kullanılmıştır. doğadan gelen bir başka para birimi de fijililer tarafından kullanılan balina dişleriydi. ve yap adası (şimdi mikronezya'nın bir parçası) halkı, sonunda para birimi haline gelen ve adanın kültürünün bir parçası olmaya devam eden kireçtaşından büyük diskler oydu.

    sahtecilik ;

    sahtecilik paranın icadına kadar uzanır. wampum bile kalpazanların hedefiydi. sahtecilik dünya çapında o kadar büyük bir sorun haline geldi ki, sert cezalar yürürlüğe kondu. yaklaşık 14. yüzyıldan kalma çin paralarında kalpazanların başlarının kesileceği uyarısı yer alıyordu ve ingiltere de kalpazanları kazığa bağlayıp yakarak cezalandırmasıyla biliniyordu. amerikan kolonilerinde de ilk kalpazanları ölüm karşılıyordu. sahteciliği önlemek için çok sayıda önlem alındı. birçok koloni için para basan bir firmanın sahibi olan ben franklin, kalpazanların sahtelerindeki hatayı düzelteceklerine inanarak pennsylvania'yı özellikle yanlış yazmıştır. günümüzde sahteciliğe karşı alınan önlemler çok daha ayrıntılıdır. örneğin, amerika birleşik devletleri'nde en çok sahtesi yapılan 20 dolarlık banknotun üzerinde kabartmalı baskı, filigran ve banknot ışığa tutulduğunda görülebilen bir güvenlik ipliği bulunmaktadır. bununla birlikte, sahteciliğe verilen cezalar gevşemiştir. amerika birleşik devletleri'nde azami hapis cezası 20 yıldır.

    madeni paralar;

    para için metal kullanımı m.ö. 2000'den önce babil'e kadar uzansa da, standartlaştırılmış ve sertifikalandırılmış sikkeler m.ö. 7. yüzyıla kadar var olmamış olabilir. birçok tarihçiye göre, bu dönemde lidya krallığı (bugünkü türkiye'de) ilk düzenlenmiş sikkeleri basmıştır. bu sikkeler kral alyattes'in hükümdarlığı sırasında (m.ö. 610-c. 560) ortaya çıkmış ve altın ile gümüşün doğal bir karışımı olan elektrumdan yapılmıştır. kabaca fasulye şeklinde olan bu sikkelerde kraliyet sembolü olan bir aslan yer alıyordu. alyattes'in oğlu kroisos (hükümdarlığı yaklaşık 560-546) krallığın para biriminde reform yaparak gümüş ve altın sikkeler bastırdı. kısa süre sonra bu tür para birimleri başka yerlerde de görülmeye başlandı.

    deri para;

    m.ö. 6. yüzyılda deri ve hayvan postu para birimine dönüştürülmeye başlandı. erken antik roma'nın bu tür para kullandığı bildirilmektedir. kartaca ve şimdiki fransa gibi bölgelerde de bulunmuştur ve rusya'nın büyük petro döneminde (ms 1682-1725) deri para kullandığına inanılmaktadır. çin imparatoru wudi (m.ö. 141-87 yılları arasında hüküm sürmüştür) kişisel beyaz geyik koleksiyonundaki derilerden para yaratmıştır. saçaklı ve özenli tasarımlarla süslüydü. artık kullanılmasa da, deri para kalıcı bir miras bırakmış olabilir: bazıları buck kelimesinin dolar için argo olarak kullanılmasına yol açtığına inanıyor.

    kağıt para;

    kağıdın yaygın olarak çin'de ortaya çıktığına inanıldığı göz önüne alındığında, bu ülkenin kağıt para birimini tanıtması uygundur. bu yeniliğin yaygın olarak imparator zhenzong döneminde (ms 997-1022) gerçekleştiği düşünülmektedir. dut ağaçlarının kabuklarından yapılıyordu (yani bir anlamda para gerçekten de ağaçta yetişiyordu).18. yüzyılın sonları ve 19. yüzyılın başlarında kağıt para dünyanın diğer bölgelerine yayılmıştı. ancak bu paranın büyük bir kısmı geleneksel anlamda para değildi. bunun yerine, bankaların gelişiminde kilit rol oynayan senetler -belirli miktarlarda altın veya gümüş ödeme vaatleri- olarak hizmet ediyordu.

    altın standardı;

    şaşırtıcı olmayan bir şekilde, para birimi bir dizi sorunla birlikte gelir ve bunlardan biri itibari para ile ilgilidir. bu, egemen bir hükümetin "fiat "ına `(kararname`sine) göre çıkarılan ve altın ve gümüş sikkelerin aksine gerçek bir değeri olmayan para birimidir. dolayısıyla ülkeler bu tür paraları istedikleri gibi çıkarabilirler ve bazıları da çıkarmış (ve çıkarmaktadır), bu da potansiyel olarak para birimini değersiz hale getirmektedir. bu öyle bir sorun haline geldi ki, 1821 yılında o zamanlar uluslararası finansın lideri olan birleşik krallık altın standardını uygulamaya koydu. bu para sisteminde, standart para birimi genellikle sabit bir altın miktarı değerinde tutulur ve bu da hükümetlerin aşırı para basmasını önleyerek uluslararası ticarette güveni artırır. sonunda almanya, fransa ve amerika birleşik devletleri de dahil olmak üzere diğer ülkeler de altın standardını benimsedi. ancak, sistemin dezavantajları vardı. özellikle, bir ülkenin ekonomisini dünyanın geri kalanındaki depresyon veya enflasyondan izole etme kabiliyetini sınırlıyordu. büyük buhran'dan (1929-c. 1939) sonra ülkeler altın standardını yeniden düşünmeye başladı ve 1970'lere gelindiğinde altın artık para birimine bağlı değildi. o zamandan beri bir dizi aşırı hiperenflasyon vakası yaşandı. dikkate değer bir vaka 2000'li yılların başında zimbabwe'nin 100 trilyon dolar gibi yüksek bir değerde para basmasıdır ki bu para yaklaşık bir somun ekmek değerindeydi.

    (bkz: büyük buhran/@justin mcleod)

    kredi kartları;

    kredi çok eskiden beri var olmakla birlikte, ilk evrensel kredi kartı 1950 yılına kadar kullanılmamıştır. o yıl amerikalı ralph schneider ve frank mcnamara diners club'ı kurdu. kısa süre içinde başka kartlar da yaratıldı ve 1959'da american express plastik bir kart piyasaya sürdü. kredi kartlarında 1960'larda hesap bilgilerini tutmak için kullanılmaya başlanan manyetik şerit için ıbm'e teşekkür etmeliyiz. şerit sayesinde tüccarların kredi şirketlerinden yetki almak için telefon görüşmesi yapmasına gerek kalmadı.1990'larda, kartlara bilgileri şifrelemek için çipler yerleştirilmeye başlandı ve böylece daha da fazla güvenlik sağlandı. diğer değişiklikler hesap bakiyeleri ile ilgiliydi. başlangıçta, kredi kartı kullanıcılarının ay sonunda tüm bakiyeyi ödemeleri gerekiyordu. sonunda american express, faiz uygulanmasına rağmen tüketicilerin bakiye taşımasına izin verdi ve diğer kredi şirketleri de bunu hızla takip etti. müşteriler bu gelişmeden -belki de biraz fazla- faydalandılar. 2017 yılında amerikalı tüketiciler 1 trilyon dolar kredi kartı borcu taşıyordu.

    bitcoinler;

    bitcoin, 2009 yılında satoshi nakamoto olarak bilinen anonim bir bilgisayar programcısı veya programcı grubu tarafından oluşturulan bir dijital para sistemidir. para birimi bir merkez bankası tarafından çıkarılmaz ve düzenlenmez, ancak merkezi olmayan bir bilgisayar ağı işlemleri takip eder. bitcoin kullanıcıları anonimdir ve yalnızca dijital cüzdan kimlikleri ile tanınırlar. bitcoin'lerin değeri, hisse senetlerinin değerlenmesine benzer şekilde teklif verme yoluyla belirlenir. bitcoinler nasıl yaratılır? madencilik adı verilen bir süreçle. bu, karmaşık matematik problemlerini çözmek ve böylece işlem bloklarını doğrulamak için bilgisayarlar arasında bir yarışı içerir. kulağa kolay gibi gelse de öyle değildir. bir çözüm bulunmadan önce yaklaşık yedi trilyon deneme yapılması gerekebileceği tahmin ediliyor. sonunda kazanan bilgisayarın sahibi yeni yaratılan bitcoin'leri alır ve sistem daha güvenli hale gelir. yaratılabilecek bitcoin sayısı için üst sınır 21 milyondur ve şimdiye kadar 17 milyondan fazla bitcoin yaratılmıştır.

  • bak en önemlisi şu. mesela şimdi lise öğrencisisin, harçlığın var. evde yemek istemezsen çıkar dışarda pizza , döner falan takılırsın. yani en kötü eve gider akşamdan kalmış olan, annenin yaptığı yemeği yersin, hatta çoğu zaman buna burun bile kıvırırsın. fakirliğin gözü kör olsun gibi tuhaf tuhaf triplere bile girersin.

    hah işte üniversiteye gidince o annenin yaptığı yemeği çok özleyeceksin. o dışarda yediğin yemeğin ne kadar sağlıksız olduğunu, doyamadığını, doysan da 1 saat sonra yine acıktığını, sağlıksız beslenmeden kaynaklı ani kilo değişimlerini göreceksin. onun için unutma ki anne yemeği dünyanın en güzel şeyidir. bunu da üniversitede farketme diye ben sana şimdiden söylüyorum.

  • bir apartman dairesi satın alırken yapılması gereken kontrollerdir.

    su-elektrik-gaz kontrol
    • su, elektrik ve gaz saatleri kontrol edildi mi?
    • sayaçlarda yüklü miktarda harcama var mı?
    • vanaları sorunsuz kapanıp açılıyor mu?
    • dairede ağır bir koku var mı?

    daire dış kapısı ve oda kapıları
    • kasa duvarla boşluksuz birleşmiş mi?
    • mekanik aksam sorunsuz çalışıyor mu?
    • kapı kapatıldığında kasaya tam olarak oturuyor mu?
    • zorlanmadan hareket edebiliyor mu?
    • kapı kapalı iken hafifçe itip çekildiğinde boşluk oluşuyor mu?
    • kapı sorunsuz kilitleniyor mu?
    • kapının kenar saçları yamulmuş ve deforme olmuş mu?
    • kapının altında çok fazla boşluk var mı?
    • kapı yerine sağlam monte edilmiş mi?
    • kapı anahtarları eksik mi?
    • gözetleme bölümünde sorun var mı?
    • kapılarının kilitleri takılı mı?
    • kapıda sallanma oynama var mı?
    • kapı yüzeyinde çizik ezik var mı?
    • kapı camı iki taraftan hafif ittirilince boşluk oluşuyor mu?
    • kapı camında kırık çizik çatlak var mı? özellikle ısıcamların kenarlara yakın yerlerine dikkat edilmeli.

    mutfak dolabı - tezgâhı
    • mutfak dolapları duvara sağlam tutturulmuş mu?
    • köşelerde ufak sıyrıklar veya çizikler var mı?
    • dolap kapakları açılıp kapatıldığında, oturmaları dengeli mi?
    • kaplamalarda kırık çökük çizik/camlarında kırılma var mı?
    • aspiratör var mı? baca bağlantısı yapılmış mı?
    • evyenin montajı düzgün mü? su akınca sorunsuz gidiyor mu?
    • evye tezgâh altı boyalı mı?
    • mutfaktaki evye paslanmış mı?
    • tezgâhta kırık çizik leke var mı?
    • tezgâh kenarlarından su sızmaları oluyor mu? olmuş mu?
    • alt dolaplar sağlam şekilde monte edilmiş mi?
    • mutfak köşelerde rutubet ve su almış mı?
    • şişme ve kabarmalar var mı?
    • çekmece ve dolaplar sorunsuz çalışıyor mu?
    • raflarda eksiklik var mı?
    • metre ile ölçüldüğünde, bulaşık makinası, fırın ve buzdolabının yerlerinin ölçüleri düzgün mü?

    kalorifer tesisatı
    • petekler yerine tam oturtulmuş mu?
    • tesisat dolu ise bağlantılarda sızıntı var mı?
    • zeminden çıkan bağlantılar kontrol edildi mi?
    • mutfaktaki dağıtım merkezinde sızıntı var mı?
    • bu merkez dolapla kapatılmış mı?
    • ana düşey borular açıkta mı?

    su tesisatı
    • akma, damlama, kırık, çatlak var mı?
    • sızıntı var mı?
    • açıktaki borularda çatlama, çürüme, su sızıntısı, yalıtımla ilgili vb. sorunlar var mı?
    • sıcak su akıyor mu?
    • açılıp kapanmada sorun, aşırı sertlik/yumuşaklık var mı?
    • armatürün takıldığı yerlerdeki seramikler düzgün kesilmiş mi?
    • yerinden oynama var mı?

    mutfak-seramik
    • kırık, çizik var mı?
    • çökme, kabarma var mı?
    • döşemede eğrilik, paralelliğin bozulması, renk farkı var mı?
    • derzlerin boşlukları düzgün doldurulmuş mu?
    • darbe vurarak gevşeklik kontrolü yapıldı mı?

    gaz tesisatı ve dedektör
    • fırın için gaz bağlantıları döşenmiş mi?
    • detektör takılmış mı?
    • gaz boruları boyasız mı? (boyasız olmalı)

    balkon ve kapısı - duvar
    • duvarda çatlak var mı?
    • tünel kalıp binalarda duvarların birleşme yerlerinde açılmalar olur. kontrol edildi mi?
    • boyada açılma var mı?
    • akıntı izi kirlenme (dışa bakan pencere kapı kenarlarında)
    • boyada leke var mı?
    • duvarlar arasında renk farklılığı var mı?
    • kötü boyamadan dolayı fırça izleri var mı?
    • boyanmaması gereken kapı pencere pervazı, elektrik düğmesi gibi aksamlar boyanmış mı?
    • tavan ve zemin geçişlerinde taşma var mı?
    • balkon aydınlatması çalışıyor mu?
    • balkonlarda birer adet kapaklı priz var mı?
    • atık suyun sorunsuz/hızla gidip gitmediği kontrol edildi mi?

    salon-telefon tv tesisatı
    • salonda tv ve telefon prizi var mı?

    pencereler
    • pvc malzemede ezik, kırık, var mı?
    • mekanik aksamları zorlanıyor mu?
    • açılıp kapandığında parçalar, çerçevelerle arada boşluk bırakıyor mu?
    • kasa, çerçeve ve pencerelerde bombelenme eğilme var mı?
    • tüm pvc kasalara hafifçe kuvvet uygulayarak duvarlara tutturulmasının sağlamlığı kontrol edildi mi?
    • tüm çerçeveleri açıp kapayarak kontrol edildiğinde, kapanmayan ve zor kapananlar var mı?
    • pencerelerde hava ve su sızıntısı var mı?
    • conta ve menteşeler sağlam mı?
    • kapılarda, pencerelerde, eşik ve denizliklerde su ve rutubet kaynaklı bozulmalar var mı?
    • pencere ve denizliklerin birleşim yerlerinde kırılma / ayrılma vb. sorunlar var mı?
    • camında montaj hatası var mı?
    • camı iki taraftan hafif ittirilince boşluk oluşuyor mu?
    • camında kırık çizik çatlak var mı? özellikle ısıcamların kenarlara yakın yerlerine dikkat edilmeli.

    lavabo –su tesisatı
    • akma, damlama, kırık, çatlak var mı?
    • sızıntı var mı?
    • açıktaki borularda çatlama, çürüme, su sızıntısı, yalıtımla ilgili vb. sorunlar var mı?
    • açılıp kapanmada sorun, aşırı sertlik/yumuşaklık var mı?
    • armatürün takıldığı yerlerdeki seramiklerin düzgün kesilmiş mi?
    • yerinden oynama var mı?
    • tuvalet taşı iç kısmındaki gider de harç döküntüsü var mı?
    • sifonun içini suyla doldurun çalıştırın. sorun var mı?

    banyo-seramik
    • kırık, çizik var mı?
    • çökme, kabarma var mı?
    • döşemede eğrilik, paralelliğin bozulması var mı?
    • renk farkı var mı?
    • derzlerin boşluklarının düzgün doldurulmuş mu?
    • darbe vurarak gevşeklik kontrolü yapıldı mı?
    • banyo zeminin eğimi su akışı için uygun mu?

    asma tavan
    • elemanlar eşit boyutlarda mı?
    • taşıyıcı sistem sağlam monte edilmiş mi?

    parkeler
    • yüzeyi çizilmiş ya da bozulmuş parke var mı?
    • parkeler arası renk farkı var mı? (çok hafif ton farkı olabilir özellikle salonda dikkat edilmeli)
    • döşeme işçiliği nasıl?
    • kabarma, aralanma, ayrılma, üzerine basılınca oynama var mı?
    • süpürgeliklerin duvara ve zemine birleşme yerlerinde ayrılma veya tam temasta olmama hali var mı?

    havalandırma kafesleri
    • tuvalet deki havalandırma kafesi düzgün monte edilmiş mi?
    • rahat açılıp kapatılıyor mu?

    duvarlar
    • boyada açılma var mı?
    • boyada leke var mı?
    • akıntı izi kirlenme var mı? (dışa bakan pencere kapı kenarlarında)
    • aynı odada duvarlar arasında renk farklılığı var mı?
    • kötü boyamadan dolayı fırça izleri var mı?
    • boyanmaması gereken kapı pencere pervazı, elektrik düğmesi gibi aksamlar boyanmış mı?
    • tavan ve zemin geçişlerinde taşma var mı?

    pencereler
    • pvc malzemede ezik, kırık, var mı?
    • mekanik aksamları zorlanıyor mu?

    elektrik
    • armatürlerde kırık ve çizik var mı?
    • yuvalarına oturmalarında sorun var mı?
    • yerlerinden oynama oluyor mu?
    • açılıp kapatma da sorun var mı?
    • tavan ve duvar aydınlatmaları için kablo uçları yeterince uzun mu?
    • elektrik prizleri ve salon avize elektrik kabloları
    •kontrol kalemi ile kontrol edildi mi?
    • ampuller çalışıyor mu?
    • intercom çalışıyor mu?

    antre-duvarlar
    • boyada açılma var mı?
    • akıntı izi kirlenme var mı? (dışa bakan pencere kapı kenarlarında),
    • boyada leke var mı?
    • aynı odada duvarlar arasında renk farklılığı var mı?
    • kötü boyamadan dolayı fırça izleri var mı?
    • boyanmaması gereken kapı pencere pervazı, elektrik düğmesi gibi aksamlar boyanmış mı?
    • tavan ve zemin geçişlerinde taşma var mı?

    yatak odası-pencereler
    • pvc malzemede ezik, kırık, var mı?
    • mekanik aksamları zorlanıyor mu?
    • açılıp kapandığında parçalar, çerçevelerle arada boşluk bırakıyor mu?
    • kasa, çerçeve ve pencerelerde bombelenme eğilme var mı?
    • tüm pvc kasalara hafifçe kuvvet uygulayarak duvarlara tutturulmasının sağlamlığı kontrol edildi mi?
    • tüm çerçeveleri açıp kapayarak kontorol edildiğinde, kapanmayan ve zor kapananlar var mı?
    • pencerelerde hava ve su sızıntısı var mı?
    • conta ve menteşeler sağlam mı?
    • kapılarda, pencerelerde, eşik ve denizliklerde su ve rutubet kaynaklı bozulmalar var mı?
    • pencere ve denizliklerin birleşim yerlerinde kırılma / ayrılma vb. sorunlar var mı?
    • camında montaj hatası var mı?
    • camı iki taraftan hafif ittirilince boşluk oluşuyor mu?
    • camında kırık çizik çatlak var mı?

    kaynak: erdinç kurt

    _______________
    1 sene sonra edit: sağlamlığına bakın. zemin etütlerine bakın. yapı raporlarına ve testlerine bakın. yapı müteahhidinin diğer işlerine bakın. yukarıda sayılanların hepsi boş.

  • her sözün söylenmesi gereken doğru yer vardır. otobüste ağlayan bebek için söylenmez "bakamayacaksan doğurmayacaksın" diye. diyen halt yemiş.

    ama karın tokluğuna yaşayıp hala dördüncü beşinci çocuğu zorlayan, sonra da aç kalınca yardım dilenen yarım akıllılara denir. "bakamayacağın çocuğu niye doğuruyorsun biz bilmiyor muyuz çocuk yapmayı" da denir.

    ibareleri doğru kullanmak önemlidir.