hesabın var mı? giriş yap

  • "eğer size birisi bir şeyi kimin icat ettiğini sorarsa ve siz o şeyi icat edenin kim olduğunu bilmiyorsanız tesla icat etti deyin, büyük ihtimalle doğru cevap vermiş olursunuz. "

  • kılıçdaroğlu chp grup konuşmasında dünkü ses kayıtlarını dinletirken bir anda canlı yayını kesen habertürk' ün spikerinin söylediği söz.

    afedersiniz ilkenizi silkeyim.

    not: gg olarak ispiyonlamayın girerse bana girer

    edit: gelen mesajlar üzerine küfrü düzelttim. klavye sürçmüş.. sinirden kendimi..

  • orjinali "you have two cows" diye baslayan politik espri silsilesi.

    ornek:

    sosyalizm - "iki ineginiz varsa, devlet birini alir baskasina verir"
    komunizm - "iki ineginiz varsa, devlet ikisini de alir size sut verir"
    kapitalizm - "iki ineginiz varsa, birini satip boga alirsiniz"
    demokrasi - "iki ineginiz varsa, sutu kimin alacagina komsular karar verir"
    ek$i sozluk - "iki ineginiz varsa, devlet sutu 'bozulabilir' gerekcesiyle doker, sizi de ciftlikten kovar"

  • " virüs çin'deyken allah belalarını verdi, aynı virüs bize gelince alllah bizi imtihan ediyor "

    son zamanlarda gördüklerim arasında en iyilerden *

  • ege (6,5) ve ilay (4,5) arabanın arka koltuğunda. ilay yoldan geçen hiç tanımadığı birine selam verir...

    ege: tanımadığın insanlarla konuşmamalısın ilay, sadece arkadaşlarına selam ver!
    ilay: sadece idil'e ve irem'e mi selam vereyim?
    ege: hayır hayır, yarın anaokuluna başlayınca yeni arkadaşların olacak...
    ilay: arkadaşlarım karnımdan mı doğacak?
    ege: bak bunu söylemek istemiyorum ilay ama sen biraz salaksın, o yüzden tanımadığın insanlarla konuşmamalısın zaten!

  • telefona bakacağım diye önündeki araca dalmış şofördür. birilerinin canını almadan işten çıkarılması isabet olmuş. hem cana hem de devlet malına kasıt var, savunulacak bir tarafı yok, yaptığının bedelini ödemiş.

  • birisi de tivitır'da malum fotoğrafı paylaşıp altına;
    "murat yeğenini sert bi dille uyarıyor beyler ne var bunda" yazmış, ona üç saat güldüm*

  • soğuk bir kış günü, gökyüzünde süzülen birbirinden eşsiz, sayısız kar tanesini hayal edin. hayranlıkla izleyeceğiniz bu manzara karşısında ister istemez en güzel ve en eşsiz olanını yakalamaya çalışacaksınız. en mükemmel olanın parmağınıza konmasını dileyeceksinizdir ve konacaktır da. sonra o harika küçük kar tanesinin parmağınızda yavaş yavaş eriyip yok olduğunu göreceksiniz. hayal kırıklığına uğrayacak, o kar tanesi ile bir daha asla karşılaşamayacaksınızdır.

    insanlar da böyledir. yüreğinize konmasını isteyeceğiniz kişiyi arar durursunuz ve bir gün bulduğunuzu düşünürsünüz. sonra ne mi olur? günü geldiğinde doğru kişi olduğunu düşündüğünüz insan yüreğinizde eriyip kaybolacaktır... ve yine hayal kırıklığına uğrayacaksınızdır.

    eriyip, kaybolmak diye bir gerçeklik söz konusu iken aramak mı? bulmak mı? ne mümkün.

  • iktidar sahiplerinin epeyce yakın dostu olan babası sayesinde görülecek yargılamanın bilirkişi raporu şu ifadeleri içerecektir;

    "28.01.2016 günü saat 01.05 sularında istanbul ili beşiktaş ilçesi sahil yolu mahallinde meydana gelen kazaya ait kaza tutanağı, hasar tespit tutanağı okunmuş, görgü tanıkları dinlenilmiş ve kamera kayıtları incelenmiştir. kazanın sanığın kullandığı aracın karşı yöne geçerek, kendi şeridinde seyretmekte olan polis aracına çarpması suretiyle gerçekleştiği tespit edilmiştir. kaza her ne kadar görgü tanıklarının anlatımı ve kamera kayıtlarıyla sanığın 8/8 kusuru ile gerçekleşmiş gibi görünse de sanığın 01.05.2015 tarihli ................. hastanesi raporu ile kronik .............. hastası olduğu ve bu nedenlerle kullandığı ............. isimli ilacın yan etkilerinden birinin de kısa süreli baygınlık olduğu; sanığın söz konusu kazadan 2 saat önce yan etki yaratan ilacı kullandığının o anda yanında bulunan görgü tanıkları ve sağlık raporuyla da sabit olduğu anlaşılmıştır. belirtilen nedenlerle sanığın kaza sırasında baygın olduğu için karşı şeride geçmiş olduğu ve dolayısıyla kastının olmadığı, sanığın söz konusu ilacın yan etkilerini bildiği halde içtikten sonra araç kullanmaya devam ettiği için taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan yargılanması gerektiği yönündeki görüşlerimi...."

    göreceksiniz işte. bu ülkenin polisinin gücü garibana yeter. nasıl ki bir vekil çocuğu 15 tane polisi ip gibi önüne dizebiliyorsa gece yarısı. 2 polisin bir zengin çocuğunun keyfi yüzünden ölmesinin de üstünü öyle kapatacaklar. ve o iktidar yalakası tayfa bu olay karşısında sesini bile çıkaramayacak.

    edit: imla.

  • gazino patronu, müstakbel kayınpederi ve kayınbiraderlerinden kaçarken sahneye fırlayan ve müşterilerin sesine hayran kaldığı apti şakrak'ın, gazinosunda sahne almasını ister. apti başta belediyeden kovulacağını belirterek teklifi reddeder ancak gazino patronu "belediyeden 1 yılda alacağın parayı biz burada 1 ayda veriyoruz" der ve ücreti artırıp gecelik 1.000 tl teklif eder. video

    peki bu paranın bugünkü karşılığı nedir?

    öncelikle, bahsi geçen gazinonun "bebek park gazinosu" diğer adıyla "bebek belediye park gazinosu" olduğunu belirtmemiz gerekiyor. bunu, apti'nin afişlerinin altında görüyoruz.
    görsel - görsel - görsel

    yaptığım minik bir araştırma sonucunda bebek park gazinosu'nda programların ast solistler için çarşamba ve pazar akşamları olmak üzere 2 matine olduğunu ancak apti şakrak'ın tarzına daha uygun olacak şekilde de her akşam fasıl programı olduğunu gördüm.

    apti'nin bir yılda kazanacağı paradan daha fazlasını 1 ayda kazanacağını düşününce her gece sahne alacağını varsayarak hesap yapmak daha doğru olacaktır.

    1 ayı 30 gün üzerinden hesapladığımızda apti şakrak'ın maaşının 30.000 tl olduğunu görüyoruz. filmin yayınlandığı 1978 yılında asgari ücretin brüt 3.300 tl, net 2.102 tl olduğunu biliyoruz. bu durumda da 2.102 tl x 12 = 25.224 tl hesabı ile apti'ye önerilen 30.000 tl'yi doğrulamış oluyoruz.

    maaşın bugünkü değerini, asgari ücret, enflasyon ve dolar olarak üç ayrı kalemde hesaplayacağız.

    1) enflasyon hesabını tcmb'nin enflasyon hesaplayıcısı ile yaptığımızda apti'nin maaşının aylık 36.365 tl olduğu bilgisine ulaşıyoruz.

    2) asgari ücret üzerinden hesaplarken yukarıda da belirtiğimiz net asgari ücret hesabını kullanacağız.

    30.000 tl, 2.102 tl'lik net asgari ücretin 14.27 katıdır. bugünkü 4.250 tl'lik net asgari ücret ile hesapladığımızda apti şakrak'ın maaşı 60.647 tl etmektedir.

    3) dolar üzerinden hesap yaparken 1978 yılı ortalama dolar kuru olan 25.00 tl'yi kullanacağız.

    30.000 tl'nin 1978 yılındaki karşılığı 1.200 usd yapmaktadır. dolar enflasyonunu da hesaba kattığımızda 1.2000 usd'nin bugünkü karşılığı ise 5.372 usd etmektedir.

    5.372 usd üzerinden hesapladığımızda apti şakrak'ın maaşının 78.860 tl olduğunu görüyoruz.

    ___
    tüm bu hesap bize resmi olarak açıklanan enflasyon verilerinin nasıl çarpıtıldığının da kanıtını sunuyor. açıklanan enflasyon verileri ile 36.365 tl olan paranın dolar üzerinden hesaplandığında karşılığı 78.860 tl çıkıyor. asgari ücret ile yapılan hesapta ise son 2 yıldır yapılan yüksek oranlı asgari ücret zamlarının etkisi ile daha az fakirleşme görülüyor.

    birçok hizmet ve ürünün dolara endeksli fiyatlandığını düşünürsek dolar karşısında aylık 18.213 tl yani bugünün 4.29 asgari ücreti kadar bir fakirleşme mevcut.

    benzer işler:
    ¦ çiçek abbas'ın, minibüsünü almak için tefeci nejdet'e ödediği paranın bugünkü karşılığı
    ¦ korkusuz korkak'taki mülayim sert'in umumi tuvalet sermayesinin bugünkü değeri
    ¦ şark bülbülü'nde şaban'ın patrondan dayak yemek için aldığı paranın bugünkü değeri