hesabın var mı? giriş yap

  • özet: yazar gidiş-dönüş olarak aldığı biletin dönüş yolculuğuna 9000 tl ekstra para ödeyerek iade edilebilir opsiyonu ekletmiş.

    iade etmek istediğinde de gidiş-donüş biletlerin gidiş kısmı iade edilebilir olmadığı gerekçesiyle yazarın 40 bin lirasına bildiğin çökmüş.

    hatta üstüne, bilet alınırken dönüşe iade edilebilir opsiyonu ekletirken "gidişe ekletmediginiz için olmaz" diye hiçbir ibare çıkmamış ve 9000 tl bildiğin cukkalanmış.

    bu rezalet değil. bu bambaşka bir seviye.

  • repliğin tamamı şöyle:
    yaşar usta-saim beyi görecektim.
    sekreter-randevunuz var mi?
    yaşar usta-yok.ama yaşar usta derseniz beni kabul eder.çok önemli.
    sekreter-hiç sanmıyorum ama bir sorayım.(telefonda) saim bey, yaşar usta diye biri sizinle görüşmek istiyor.peki efendim.(yaşar usta'ya) sizi bekliyorlar, buyrun.
    (içeri girer)
    saim bey-söyle ne istiyorsun?
    yaşar usta-bak beyim, sana iki çift lafım var.koskoca adamsın.paran var, pulun var, herşeyin var.binlerce kişi çalışıyor emrinde.yakışır mı sana ekmekle oynamak.yakışır mı bunca günahsızı, çoluğu çocuğu karda kışta sokağa atmak, aç bırakmak.ama nasıl yakışmaz.sen değil misin öz kızına bile acımayan, bir damlacık saaddeti çok gören.anlamıyor musun beyim, bu çocuklar birbirini seviyor.ama ben boşuna konuşuyorum.sevgiyi tanımayan adama sevgiyi anlatmaya çalışıyorum.hıh.sen büyük patron, milyarder, para babası, fabrikalar sahibi saim bey.sen mi büyüksün.hayır ben büyüğüm, ben, yaşar usta.sen benim yanımda bir hiçsin, anlıyor musun, bir hiç.gözümde pul kadar bile değerin yok.ama şunu iyi bil, ne oğluma ne de gelinime hiç birşey yapamayacaksın.yıkamayacaksın, dağıtamayacaksın, mağlup edemeyeceksin bizi.çünkü biz birbirimize parayla pulla değil, sevgiyle bağlıyız.bizler birbirimizi seviyoruz.biz bir aileyiz.biz güzel bir aileyiz.bunu yıkmaya senin gücün yeter mi sanıyorsun.dokunma artık aileme.dokunma çocuklarıma.dokunma oğluma.dokunma gelinime.eğer onların kılına zarar gelirse ben, ömründe bir karıncayı bile incitmemis olan ben, yaşar usta, hiç düşünmeden çeker vururum seni.anlıyor musun.vururum ve dönüp arkama bakmam bile.(çıkar)

  • güneş sistemi'ndeki tüm gaz devi gezegenlerin (jüpiter, satürn, uranüs ve neptün) halkaları varken, yerbenzeri gezegenlerin (merkür, venüs, dünya ve mars) yoktur.

    halka sistemlerinin nasıl geliştiğine dair iki teori bulunur. bunlardan biri gezegenin oluşumundan arta kalan materyallerin bu halkaları oluşturduğu, bir diğeri ise bir çarpışma ya da gezegenin çekimi sonucunda parçalanan bir ayın bunları oluşturduğudur.

    sadece gaz devlerinin halkalarının olmasının nedeni kesin olarak belli olmasa da gaz devleri güneş sisteminin dış kısımlarında oluşurken, sistemin iç kısımlarında kayalık, yerbenzeri gezegenlerin oluşması tahminler için bir ipucu olabilmektedir.

    belki de iç kısımdaki gezegenler halkanın oluşumuna sebep olabilecek çarpışmalar için daha korunaklıydı ya da dış bölgelerde ay etkisi daha yüksek olduğu için halkalar o bölgelerde daha yaygın hale geldi. bir diğer tahmin ise daha büyük gezegenlerin bir halka sisteminin oluşabilmesi ve oluştuktan sonra korunabilmesi için daha yüksek yoğunluğa sahip olmasıdır. bunların hepsi tahmin tabii. elimizde maalesef kesin bir kanıt bulunmuyor.

    bilim insanları dünya'nın geçmişte bir halka sistemine sahip olduğuna inannmaktadır. tarihin çok erken bir döneminde mars boyutunda bir nesnenin dünya ile çarpıştığı ve yoğun bir enkaz halkasına sebep olduğu, dış gezegenlerin aksine, dünya'nın halka sisteminin kısa sürede birleşerek ay'ı oluşturduğu düşünülmektedir.

    kaynak: bbc science focus

  • e olm e hadi benim param var altın aldım sen niye ampir ampir konuşuyorsun etrafta derse ne diycen?