• “bir fotoğrafçının en önemli ekipmanı iyi bir çift ayakkabıdır.”

    (bkz: sebastiao salgado)
  • lensi de makinenin parçası sayarak konuşacak olursak, iyi bir makine aynı fotoğrafı ayni ayarlarda kötü bir makineden daha iyi çekeceği için doğru olan önerme.

    ayrıca iyi makine, kullananıcının teknik eksiklerini daha iyi kapatacağından, pek anlatım ve kompozisyon kasmayan internet fotoğrafçıları arasında ciddi fark yaratır. bu yuzden (bkz: iyi fotoğrafçı yoktur pahalı makine vardır) yanilgisi olusturur.

    her halükarda iyi makine olmazsa olmazdır. (bkz: ara güler) jargonuyla söyleyecek olursak, aksayan daktilo ile roman biraz zor yazılır.

    (bkz: ne kadar ekmek o kadar köfte)
  • öncelikle ara güler'in bu başlık altında defalarca alıntılanacak olan cümlesini şuraya bırakalım. 2014'te yazmıştım: (bkz: #41878233)

    iyi fotoğrafçı yoktur pahalı makine vardır demiyorum. ama 2004 yılından beri slr, 2008 yılından beri dslr ile fotoğraf çeken, 2017'de sony alpha a6500 ve sony a7 ii ile video ve fotoğraf çekmeye devam eden biri olarak ne kadar iyi makine ve lens alırsan (özellikle lens) o kadar iyi fotoğraflar çekebildiğini düşünüyor, ara güler üstada burdan bir kere daha selamlarımı iletiyorum.

    edit: ara güler'den cevap geldi.
  • teknolojik olarak gerçek bir tespittir. zamanında çok anlattık;
    (bkz: #65116116)

    ama aslolan gözdür;
    (bkz: #58097068)

    kamera kadar lens de önemlidir;
    (bkz: #61978865)

    her amiral gemi iyi olmuyor;
    (bkz: #59522707)

    photoshop ve manipülasyonsuz olmaz;
    (bkz: #65600302)

    nesneleri objektif gözüyle görebilmeli;
    (bkz: #61490091)

    biz bugünlere havadan gelmedik;
    (bkz: #63421526)

    kuru gürültüye gerek yok;
    (bkz: #63429662)

    ah dijital mertlik ah;
    (bkz: #64091633)

    teknoloji nereye götürüyor?;
    (bkz: #68260499)

    bilenle bilmeyen bir olur mu?;
    (bkz: #70246137)

    ah siz sonradan görmeler ah;
    (bkz: #58712075)

    en kaba tabirle;
    altında ferrari var, şoförlük yok.
    araba ne yapsın?

    başlığa göre düşünürsek;
    göz yok, ruh yok.
    kamera ne yapsın?
  • yani su götürmez bir gerçek.

    eğer çekilen fotoğraftan tek beklentiniz jilet gibi fotoğraflar çıkmasıysa iyi makine tabii ki daha çok iş görür. keza belge fotoğrafçısıysanız da. ya da belgesel. ne bileyim, gidip de afrika'da kuş çekecekseniz haliyle kodak kullan-at kamera değil, köpek gibi tele-lensler, gövdeler kullanacaksınız.

    yok eğer fotoğraf aracılığıyla anlatmak istediğiniz bir mevzu var ise işte o zaman durum değişiyor.

    kendinizi fotoğrafçı olarak tanımlıyor ve bir görsel dil yaratma sıkıntınız varsa durum yine değişiyor. arka arkaya çektiğin rastgele fotoğrafların hepsinin çok iyi görünmesiyle, arka arkaya çektiğin fotoğrafların anlamsal olarak kategorik olması ve senin sanatçı olarak "serüvenini"* belgeleyebilmesi ayrı şeyler.

    zamanında polaroid'lerle çekilmiş, çıplak flaş, netlik dışı, kadrajsız, orantısız bok gibi fotoğraflardan oluşan bir sergi görmüştüm. şiddet uygulanan bir ilişkinin güncesiydi. onu gidip de dslr ile, carl zeiss lensler ile çekse olacak iş değildi. zaten tam olarak konu sterillikten uzaktı. cinnet anlatıyordu. o fotoğrafların görsel dili de cinnetti.

    misal. o yüzden dubai görgüsüzü gibi her şeyin en kalitelisi en iyisidir kafasıyla bakacaksanız diyecek bir şey yok. ama iyi fotoğraf ile uygun fotoğrafı, kusursuz fotoğrafla anlamsız fotoğrafı, işlevle amacı karıştırırsanız siz pek bir şey anlamazsınız durumdan.

    yoksa fotoğraf boş iş evet. yani müzik de boş iş. bale falan da boş iş aynı kafayla. fotoğrafın ölçütü sizin için faydaysa zaten sizin sanatla alakanız yok ki?

    fotoğrafa boş iş diyenler bana "abi niye kedi beslenir anlamıyorum, inek desen süt veriyor yiyorsun" falan diyen bir arkadaş vardı, onu hatırlatıyor.
  • tespitle girişi yapayım.
    daha iyi fotoğraf makinesi insanı daha iyi fotoğrafçı yapar. daha açık ifadeyle; daha iyi fotoğraf makinesi daha iyi fotoğrafa giden yolu kısaltır veya fotoğraf çekerkenki kısıtları esnetir. ama ne kadar daha iyi bir fotoğrafçı yapacağını kişinin yine kendi belirler. kişi kendini o makinenin hakkını vermek için zorlamazsa, bu gelişme oldukça minimum düzeyde olur.

    fotoğraf bir zincirdir.
    zincirin halkaları: (gelecekte bu halkalar azalabilir, artabilir veya değişebilir)

    1) sanatsal bilgi ve beceri
    2) teknik bilgi ve beceri
    3) doğru ekipmanı satın alma imkan ve becerisi
    4) kullanılan ekipmana hakimiyet
    5) tecrübe
    6) fotoğraf işleme programına hakimiyet
    7) renk ve ton bilgisi
    8) sosyal ilişki becerisi
    9) maddi olanaklar
    10) şans

    bu 10 halkanın hepsi birbiriyle aynı öneme sahip ve siz de en güçsüzü kadar iyi fotoğrafçı olabilirsiniz.
    iyi fotoğraf makinesi(lensi de katarak tabi) daha iyi fotoğraf çeker ancak ondan azami düzey verim almasını bilene kendini açar
  • iyi firının lezzetli yemek pişirmesi kadardır.
  • sözlükte bayağı bir fotoğraf ekipmanı tüccarı bulunduğunu düşündüren safsata.

    iyi makine -sadece- iyi fotoğraf çekme ihtimalini arttırır; ötesi laf-ı güzaf. açıklama bile gereksiz. fotoğrafı fotoğrafçı çeker; makine bir araç olarak ne kadar işlevselse fotoğrafçının işi o kadar kolaylaşır; amacına ulaşma olasılığı artar ancak. ben, kendi kendine, bırak iyisini, fotoğraf çeken makine görmedim bu güne kadar; yani...

    edit: imla

    ve yine bir tüccar bu entryi kötülemiş. anladık, sony satıyorsun.
  • iyi fotoğraf makinesi, tek başına iyi fotoğraf çekmez. deklanşöre basacak fotoğrafçının gözü de iyi fotoğrafın diğer sac ayağıdır. hatta öyle büyük fotoğrafçılar vardır ki, deklanşöre bile asistanı basar, ama ne zaman basacağını ustasından bekler.
    makinenin teknik olarak üstün olması da fotografik nicelik ve nitelik açısından önemlidir. sadece teknik fotoğraf çekmiyor, sanat kaygısı da taşıyorsanız siz de önemlisiniz.
    bugüne kadar kullandığım kameralar içinde beni en çok tatmin edeni medium format fuji gx680 olmuştur. bu vesileyle kendisini minnetle anayım.
hesabın var mı? giriş yap